New Music

Droom zachtjes weg bij de sensuele single Insomniac van Londenaar Lucy Lu


10 maart 2020

De Zuid-Londense jazzscene is booming. Een urban meltingpot die overstroomt van uniek talent en waarin cultuur en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Geworteld in deze scene is muzikale wervelwind Lucy Lu, in 2017 gestart door de vierentwintigjarige Luke Bower.

Voor wie zichzelf afvraagt waarom de bandnaam zo bekend klinkt, Lucy Lu is een vette knipoog naar actrice Lucy Liu die een hoofdrol had in de Amerikaanse actiefilm Charlie’s Angels uit 2001. Bower zelf kun je wellicht herkennen als de gitarist van Nilüfer Yanya, waar we eerder over schreven, en ‘voicemail ballad’ fenomeen Puma Blue.

Lucy Lu is dus een relatief nieuw project, maar de band heeft in deze korte periode een uiterst herkenbaar eigen geluid weten te fabriceren en staat dan ook komende zomer op het welbekende showcasefestival The Great Escape in Brighton. Bower’s fluwelen stemgeluid gidst de luisteraar moeiteloos door de mysterieuze teksten en groovy melodieën heen. Uitermate geschikt dus als achtergrondmuziek tijdens het koken of voor zwoele zomeravonden op je balkon.

Het is duidelijk dat de band zijn inspiratie uit de jazz haalt. De basis van de nieuwe track Insomniac bestaat dan ook uit een breed scala aan instrumenten. Meeknikken op het ritme gaat bijna vanzelf door de gespannen stiltes die Bower opzettelijk lijkt te creëeren tussen de akkoorden door. Hij zingt dan ook zachtjes: ‘There’s peace within in the silence’. Een krachtig statement dat een paar seconden later weg wordt gevaagd door een muzikale tsunami aan saxofoon- en trompetgeluiden.