Feature

Dit zijn de beste muzikale foto’s van 2018 volgens onze fotografen


22 december 2018

Lijstjes, lijstjes. Of het nu onze favoriete platen waren, of songs: wanneer het einde van het jaa nadert, vangen we liefst alles in overzichtjes, rankings en top-zoveels. En omdat de vaklieden die al onze content dag in dag uit van fraaie visuele aankleding voorzien er normaliter nogal bekaaid vanaf komen, presenteren wij: de beste muzikale foto’s van onze redactiefotografen.

Coverfoto Tess Janssen

Félice Hofhuizen 
“Mijn foto van 2018 is van The National op Best Kept Secret. De eerste keer dat ik als fotograaf in de welbekende fotopit van een groot festival stond en dan bij een band die hoog op mijn favorietenlijstje staat. Het licht kadert Matt Berninger waardoor er een soort rust in de foto ontstaat terwijl hij aan de andere kant ook veel emotie uitstraalt. Ik vind het een spannend en krachtig beeld, gemaakt op een moment die ik niet snel zal vergeten.”

David van Dartel 
“Dit is Joost, net nadat hij uit de Noordzee kwam op Into The Great Wide Open. Zo rechtstreeks uit de zee en klaar om op te treden, vol energie.”

Tess Janssen 
“Sta je dan; eerste keer Lowlands en je staat niet op de lijst om Gorillaz te mogen fotograferen. Balen, maar wat niet is, dat is niet. De fotografen die wel mogen, staan front of house, dus daar heb je ook niet veel aan. Dan maar een feestje vieren vanaf de zijkant. Nog voor het derde nummer duikt zanger Damon Albarn het publiek in. Sta je dan: per ongeluk perfect opgesteld voor wat je kort daarna noemt mijn Lowlands monster shot.”

Niek Hage 
“De Likt, Maassilo, Rotterdam. Huilen, emotie, liefde. Kusje, doei.”

Michael Kattenbeld 
“Róisín Murphy, omdat ik ‘dankzij’ deze dame concerten fotografeer… In 2005 jaar trad zij op in Paradiso, nadat de band Moloko definitief uit elkaar gegaan was. Die show van haar, alleen in de Paradiso, blijft nog steeds de beste show die ik ooit gezien heb. Een paar maanden daarna zou ze weer terugkomen naar Amsterdam en heb ik haar een mail gestuurd met de vraag of ik de show kon fotograferen, en tot mijn verbazing had ik ineens mijn eerste fotopas te pakken! Deze foto is natuurlijk van dit jaar in de Ronda. Na dertien jaar blijft Róisín Murphy nog steeds mijn muse. De manier waarop ze beweegt op het podium, speelt met het publiek en ogenschijnlijk lijkt te poseren voor de camera’s is een feest om te fotograferen.”

Sabrine Baakman 
“Karel, geschoten op Down The Rabbit Hole. Het onverwachte hoogtepunt! Ik kende Karel toen nog niet en we hadden hem ook niet op de lijst staan om te fotograferen. Maar ik was er toevallig in de buurt en dacht: ik pak hem nog even mee. Ik ben nu dik fan!”

Ad Baauw 
“Dit is de ons welbekende Ricardo Jupijn (hoofdredacteur The Daily Indie, red.). De foto is genomen in de Kroepoekfabriek te Vlaardingen, waar zijn band Anemone speelde in het voorprogramma van The Animals.”

Anne-Marie van Rijn 
“Mijn foto van het jaar is Japanese Breakfast geworden, spelend op het strandpodium van een zonnig Into The Great Wide Open. Ik kan naar deze foto blijven kijken: de details van het shirt, de tattoos, de oorbellen, de perfecte make-up onder de zonnebril en haar blik naar beneden!”
Eva Ruiten 
“The Vamps (hier in Paradiso) is altijd een van mijn favoriete bands geweest. Hoewel ik daar inmiddels een beetje overheen ben, was dit alsnog een bucketlisding om te fotograferen. Wat dit mijn favoriete foto maakt is de kleuren in combinatie met zijn blik. Niet alleen zijn de kleuren heel vrolijk, maar je ziet aan hem gewoon zo goed dat hij geniet van hetgeen waar hij voor op het podium staat. Hij is hier echt voor gemaakt.”

Jan Rijk 
“Afgelopen jaar bestond The Cure veertig jaar en ik was aanwezig bij het enige Europese concert. Vijftigduizend mensen verzamelden zich British Summer Time, een snikhete dag in Hyde Park in London. Er speelden ruim tien bands die door The Cure beïnvloed waren, zoals The Twilight Sad, Slowdive, Editors, en Interpol. Daarna was het tijd voor de band zelf, een prachtig concert met een prachtige doorsnede van een lange carrière.”

Marcel Boshuizen 
“Dit is Sharon oftewel Kovacs, op 7 december in Bibelot in Dordrecht.
Een beeld moet je raken, dus ik zal er niet te veel over zeggen, maar ondanks (of juist door) het minimalisme straalt de foto voor mij een enorme kracht uit. Het is de combinatie van power, passie en pijn die het hem doet.”

Mirel Masic 
“La Femme op Sziget Festival is mijn foto van het jaar. Ik kreeg de kans om in de fotopit en backstage te komen en heel veel toffe momenten vast te leggen, waaronder deze vanaf de zijkant. Toetsenisten en zulke poses zie je niet zo vaak. La Femme wilde ik al jaren zien, en ze dan ook nog kon fotograferen was dus extra leuk.”

Tineke Klamer 
“Ik heb het hele jaar in moshpits doorgebracht voor een documentaireserie. Maar dit was een van de avonden van dit jaar waar het meeste actie te fotograferen viel. Niet alleen ging het publiek helemaal uit zijn dak, ook de band ging helemaal los. <3 voor Viagra Boys.”

Sharon Vreeburg 
“Dit is Barns Courtney in de Kleine Zaal van Paradiso vorige maand. Ik ben erg fan van hem het betekende veel voor me dat ik hem kon fotograferen. Ik heb hem een paar jaar terug ontdekt op London Calling en zag hem daarna in een pub in Brighton. Ik wilde toen na zijn show op hem af gaan en vertellen dat ik zijn muziek te gek vind. Ik had al aardig wat drankjes op, en in plaats van ‘I really love your music’, zei ik: ‘I really love you…” Gelukkig ging hij er superleuk op in. Ik heb drie jaar moeten wachten op zijn album en tot hij terugkeerde in Nederland. Ik was dan ook beyond excited toen hij een show bekend maakte. Op deze foto heeft hij zich net op de grond laten vallen. Hij is heel enthousiast en geflipt op het podium en dat laat deze foto zien, doorweekt van het zweet.”

Maureen Vreeburg
“Dit is een moment tijdens de show van Yungblud in EKKO in januari. Ik vind deze foto vooral zo mooi, omdat je van Yungblud meestal heel typerende foto’s ziet met een tong uit zijn mond of de bekende sprong. Deze foto is even een moment tussen het zingen door, waarbij hij in zichzelf  lacht. Je kan heel goed op de foto zien hoe erg hij geniet van het optreden en dat vind ik mooi.”

Vanessa Scheer 
“Mijn fotografie-debuut voor TDI was het zeer verassende optreden van Pinegrove in de Sugarfactory.De gekozen foto is niet mijn allermooiste ooit, maar geeft zo mooi de energie van zowel de band als het publiek weer, dat hij mijn nummer één is. Op naar onvergetelijke optredens en foto’s in 2019!”