New Music

Deense jangle-poppers van Northern Portrait laten voor het eerst in zeven jaar weer van zich horen met At Attention


25 november 2020

Als Stefan Larsen een euro zou krijgen voor elke keer dat hij vergeleken wordt met Morrissey, de legendarische frontman van The Smiths, zou hij daar waarschijnlijk een aardige gitaar van kunnen kopen. Ze hebben allebei een literaire inslag qua schrijfstijl en delivery en hun stemmen hebben allebei een heerlijke, zij het ietwat zeurderige galm.

De laatste jaren zal die vergelijking hem echter minder deugd gedaan hebben, gezien de controversiële uitlatingen van de Brit, die met de dag meer fans van zich vervreemdt. Gelukkig is de aanvoerder van de Deense indiepopband een stuk minder problematisch in zijn gedachtegoed. We hadden al een jaar of zeven niets meer van deze groep gehoord, tot vrij plots een nieuwsbericht op de site van Matinée Recordings verscheen, waarin werd aangekondigd dat er een nieuw album op komst is. The Swiss Army gaat de plaat heten en At Attention is de eerste song die we te horen krijgen.

Scherp, helder en catchy
Er is niet veel veranderd in die jaren van afwezigheid. De groep klinkt nog steeds scherp, helder en catchy, zij het nu misschien nog net iets slicker en gladder dan op zijn oude platen. Qua thematiek is de eeuwige vergelijking met The Smiths ook nog steeds te maken, al klinken de Denen wel aanzienlijk opgewekter en lijken ze zichzelf iets minder serieus te nemen dan de Britse misantropen van weleer.

Goed nieuws voor wie het gewauwel van Morrissey op een gegeven moment zat werd maar wel genoot van het instrumentarium, want de rinkelende en Smithsy kristalheldere gitaren zijn ook  gewoon weer present op de single. De gitarist van Northern Portrait is geen Johnny Marr, maar op Criminal Art Lovers, het debuut uit 2009, perste hij er al een paar prachtige licks uit en de band blijkt nog steeds een uitstekend oor te hebben voor catchy hooks.

At Attention is een oorwurm van jewelste, een uitstekend popliedje dat uitnodigt tot meezingen, inclusief accent. De onverwachte terugkeer van de Matinée-coryfeeën vormt daarmee alvast een klein lichtpuntje in deze donkere dagen en schept hoge verwachtingen voor het nieuwe album, dat begin volgend jaar uit moet komen.