New Music

Extratool: experimentele, microtonale ambient als unieke releases


24 november 2020

Het jaar 2020 vergt het nodige creatieve denkwerk, zeg maar. Wie dat als geen ander kunnen zijn onze Nijmeegse vrienden van Extrapool. Dit multidisciplinaire podium en productiehuis zocht een manier om zijn publiek corona-proof van bijzondere nieuwe muziek te laten genieten en vond dat in ‘Extratool’. Het eerste resultaat is nu te horen.

Voor Extratool worden telkens twee muzikanten uitgenodigd om enkele dagen hun intrek te nemen in de studio’s van Extrapool, waar zij aan twee nieuwe composities werken. Hierbij maken ze gebruik van de experimentele, zelfgebouwde snaar- en percussie-instrumenten van Yuri Landman, die deze songsmid voor dit project beschikbaar stelde. Het resultaat wordt direct geperst op 7” vinyl. De eerste, genaamd The Inventor Dreams / Garden of the Future van Jochem van Tol en Liú Mottes (van de avant-gardeband SOON) werd afgelopen vrijdag via een livestream gepresenteerd.

De band zegt zelf over het resultaat: “Yuri bouwt en presenteert complexe snaarverdelingen op vurenhouten fretboards. Zijn theoretische verkenningen maakt hij op een speelse manier inzichtelijk met gekleurde stipjes. We besloten ons niet te laten leiden door deze grafische partituren, maar ons door de instrumenten te laten inspireren en naar hun specifieke karakter op zoek te gaan. Wat is hun ‘sound’ en wat levert die op in dialoog met onze improvisaties? Het bleek lastig om de instrumenten goed te stemmen: het leken eerder meetinstrumenten dan instrumenten die daadwerkelijk bespeeld willen worden. Uiteindelijk hebben we dat juist als kracht gebruikt voor The Inventor Dreams. De microtonale ruimtes die ontstaan tussen verschillende snaarklanken vonden we spannend en zijn we gaan samplen en stapelen totdat er een geslaagde compositie ontstond.”

De twee tracks staan vanzelfsprekend niet op streamingdiensten, maar er is wel een video met een voorproefje:

Niet iedereen heeft evenveel met experimentele, microtonale ambient – maar dit is wel smullen voor liefhebbers die op zoek zijn naar unieke releases, natuurlijk. Het exclusieve vinyl is voorzien van stencilprint coverart en verkrijgbaar in een beperkte oplage van 200 stuks in de webshop van Extrapool voor slechts 8 euro. Komend jaar volgen nog minimaal drie van dit soort verrassende samenwerkingen.