New Music

De stuwende nieuwe single Michigan Hammers wringt zoals het Protomartyr betaamt


1 juni 2020

Een beetje postpunk liefhebber heeft het nieuwe album van Protomartyr, Ultimate Succes Today, natuurlijk hoog op zijn verlanglijstje voor dit jaar staan. Oorspronkelijk zou het album afgelopen vrijdag al verschijnen, maar een aantal weken geleden werd het album uitgesteld naar 17 juli. Als kleine troost is daar de nieuwe single Michigan Hammers, die het wachten niet bepaald makkelijk maakt.

We horen hier namelijk Protomartyr in optima forma. Frontman Joe Casey verheft het praatzingen op ieder album van de band verder tot een kunstvorm en zijn vertolking van de enigmatische tekst van dit nummer vormt op die regel geen uitzondering. In lijn met de andere nummers die we tot nu toe van Ultimate Succes Today hebben gehoord gooit de band op Michigan Hammers niet volop de beuk erin, maar de stuwende kracht van het nummer is ontegenzeggelijk. Vooral drummer Alex Leonard levert een heuse tour de force af.

Voor de video verkoos de band, waarschijnlijk deels gemotiveerd door de coronacrisis, voor een hervertelling van Paul Verhoevens sci-fi klassieker Robocop (1987), geheel bestaand uit rechtenvrije stock footage. Een geslaagd experiment, dat door het bronmateriaal met onontkoombare beelden van politiegeweld, door de golf van protesten tegen zulk geweld die momenteel door Amerika gaat, een enigszins verontrustende laag meekrijgt. Het wringt allemaal een beetje, zoals het Protomartyr betaamt.