Interview

De kleurrijke klanken komen tijdens Welcome to The Village uit alle windstreken


12 mei 2017

Welcome to The Village
21 – 22 – 23 juli

 

Met Aziza Brahim, Golden Dawn Arkestra, Gaye Su Akyol, Kondi Band, Toko Telo, King Ayisoba en Alsarah And The Nubatones trekt Welcome to The Village een bijzonder gezelschap naar de Groene Ster in Leeuwarden eind juli. Wie zijn dit allemaal, wat maakt ze zo bijzonder en hoe is deze diverse en kleurrijke line-up tot stand gekomen? Wij vroegen het aan de programmeurs van het festival: Peter Reen en Peter Dijkstra. 

Nu komt The Daily Indie al sinds de allereerste editie in 2013 op het festival en weten we dat WtTV meer is dan alleen een festivalweide met een selectie toffe bands. Het festival probeert ook op maatschappelijk gebied zijn programma op allerlei manieren in te kleuren en te zorgen voor een stukje bewustwording van de wereld om je heen. Van innovatie tot duurzaamheid en voedsel: zo werd er in 2015 nog een koe gekocht, om die vervolgens op het menu te zetten tijdens het festival.

Brede programmering
Dat zal nu niet gebeuren, maar we vonden de keuze voor een aantal ‘wereldartiesten’ opnieuw bijzonder intrigerend. Van Sudan, Turkije, Algerije en Sierra Leone: ze komen weer overal vandaan dit jaar. Daarom besloten we om even te bellen met de programmeurs van het festival. Want tussen bands als Franz Ferdinand, Declan McKenna, Black Honey, DMA’s, Korfbal, Meatbodies en Twin Peaks, vallen deze op een prettige manier op. “Het is iets dat we al vanaf het begin doen. We hebben een publiek dat het leuk vindt om verrast te worden en als je hen dan toch wilt verrassen, dan het liefst met iets heel speciaals”, vertellen de Peters. “Het eerste jaar hadden we maar een paar namen, maar dat bleek heel erg aan te slaan binnen de programmering. Het tweede jaar hebben we besloten om er een apart podium aan te wijden op de zaterdag en daarvoor gold hetzelfde. Daar stond zelfs een partij mensen die alleen maar even bij het podium wegliepen om een biertje te halen of wat te eten.”

 

“We hebben een publiek dat het leuk vindt om verrast te worden en als je hen dan toch wilt verrassen, dan het liefst met iets heel specials.”

 

Sterke vrouwen in de lead
De programmeurs merken dat zij een snaar raken bij het publiek met hun opwindende, muzikale smaak, maar proberen wel elke keer met een andere invalshoek het programma samen te stellen. “In eerste instantie willen we ons op muzikaal gebied uiteraard onderscheiden en dat lukt met Welcome to The Village aardig goed denken wij. Onder meer omdat een groot deel van de line-up uit alle windstreken komt en niet zozeer alleen naar de geijkte popcultuur kijkt. We willen ook dit jaar weer laten zien dat het niet uitmaakt waar je als artiest vandaan komt om op ons festival te spelen en we zijn erg blij dat ons publiek dat zeer waardeert.”

 

“We willen laten zien dat het niet uitmaakt waar je als artiest vandaan komt om op ons festival te spelen.”

 

Met die missie in het achterhoofd gingen de programmeurs op zoek naar spannende artiesten. “We besloten vrij vroeg om ons te richten op sterke vrouwen, dus dan heb je al direct een kadering. Vervolgens moet je natuurlijk ook nog een beetje het geluk hebben dat die artiesten op tour of in de buurt zijn. Maar het is ook gebeurt dat een act meer shows om Welcome to The Village is gaan boeken om bij ons te komen spelen, dat is natuurlijk wel echt te gek.”

 

 

Verrassend programma
Dit jaar komen de artiesten onder meer uit Afrika, Zuid-Amerika en Turkije. En niet zelden zijn het artiesten met een speciaal verhaal. “Het zijn namen die de bezoeker misschien niet direct herkent. Maar als ze er dan dieper induiken of het programmaboekje lezen, dan zien ze al snel dat er een bijzonder verhaal achter zit. En we willen mensen daarin graag meenemen, zodat ze er ook over na gaan denken. Zo hebben we bijvoorbeeld Aziza Brahim die opgegroeid is in een vluchtelingenkamp en Alsarah (And The Nubatones) die uit Afrika vluchtte en een nieuwe leven opbouwde in de Verenigde Staten.”

 

“Er zit een intrinsieke motivatie achter en vanuit daar ga je zoeken.”

 

“Het begint allemaal met een open blik vanuit hoe we de wereld zien als Welcome to The Village zijnde. Misschien dat het ook wel een beetje in het bloed zit van de noorderlingen, want ik zie dat ook terug bij de vrijwilligers en iedereen die aan het festival meewerkt”, vertelt het duo. “En dat geldt voor alles wat we tijdens het festival doen, we zien daar wel een lijn in. Dat is ook waarom we veel aandacht schenken aan zaken als innovatie en biologisch eten, daar zit een intrinsieke motivatie achter en vanuit daar ga je zoeken.”

 

 

Spiegelende setting
Er zijn genoeg artiesten te bewonderen tijdens Welcome to The Village, maar wat zijn volgens de twee programmeurs nou écht de acts waarop ze niet kunnen wachten tot ze eind juli op het podium staan? “Dat is lastig zeg, want we vinden natuurlijk het hele programma heel vet,” lachen de twee. “We kunnen ze allemaal uitlichten. Maar om een voorbeeld te noemen: Golden Dawn Arkestra, die band heeft écht een fantastische liveshow. Dat wordt echt dik feest en we hebben de band ook in een grotere tent neergezet, omdat we er vertrouwen in hebben dat ze die he-le-maal kapot gaan spelen.”

 

 

“Of Gaye Su Akyol, die zetten we dit jaar neer in de Spiegeltent. We denken dat die setting ontzettend bijdraagt aan de muziek die de band maakt, we hebben het daarnaast ook bewust laat op de avond geprogrammeerd. We hebben echt het idee dat zo’n act heel erg op zijn plek gaat vallen. Nee, wat dat betreft kun je absoluut je culturele horizon verbreden tijdens het festival.” Het is een trend die al langer terug te horen is. Bij bands als Tame Impala tot en met Suuns en King Gizzard & The Lizard Wizard hoor je al jaren dat wereldmuziek steeds meer doorsijpelt in hun instrumentatie, gebruikte toonladders en sound. Een prima ontwikkeling volgens de heren. “Het is wel goed dat het gebeurt en dat mensen daardoor mogelijk ook hun muziek- en wereldbeeld verbreden. Wij denken ook wel dat het uiteindelijk alleen maar goed is voor de muziek als er meer invloeden aan toe worden gevoegd.”

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT