Feature

De day job van Adje Van Het Padje: Arnhems kleurrijkste hiphopper voor de klas


5 april 2021

Het is hartstikke leuk om muzikant te zijn in Nederland, maar een vetpot? Nee, dat is het niet. De meeste frontfiguren, gitaristen, drummers en toetsenisten hebben daarom ook een andere baan naast het muzikantenbestaan. Daarom laten wij de day jobs zien van onze favoriete indie-muzikanten, die het ook in 2021 nog steeds niet makkelijk hebben.

Vandaag spreken we met Aydison Arias, voorheen bekend als Swagless en tegenwoordig opererend onder de artiestennaam Adje Van Het Padje (Avhp). Eind vorige maand kwam de Arnhemse rapper/onderwijskunstenaar met de track Van Ver die op zijn nieuwe EP verschijnt en waar The Daily Indie als eerste bovenop zit!

Adje Van Het Padje is een no nonsense-ADHD-positivo rapper waar de Arnhemse cultuurscene sinds een goed jaar niet omheen kan. Geïnspireerd door onder andere Negativ en de Jeugd Van Tegenwoordig maar ook salsa en Snollebollekes maakt hij Nederlandstalige rap met een een Brabantse tongval. Van pompende beats tot carnavalskrakers: positief zonder bling-bling, volstrekt eigen en vet lekker.

“Als er nu een wereld zonder corona was… Dan had ik heel veel opgetreden en daarmee hard gewerkt aan mijn naamsbekendheid. Verder valt het best mee, ik blijf muziek maken. Doordat ik muziek maak heb ik super leuk werk gekregen bij Onderwijskunst en Wij Zijn Samen Arnhem. Binnen Onderwijskunst werk ik in opdracht van allerlei soorten scholen, van het basisonderwijs tot het HBO. We krijgen opdrachten die te maken hebben met onderwijs en het onderwijssysteem. In principe worden wij gevraagd om de boel even op zijn kop te zetten. Buiten de bestaande systemen en structuren ga ik als een artist in residence in gesprek met de jongeren over onderwerpen als gendergelijkheid, pesten en racisme. Het eindresultaat is een vet nummer met een clip of een documentaire, dat laatste hangt vooral af van de vibe en de energie die er is.”

Wij Zijn Samen Arnhem ligt in dezelfde lijn, ook daar werken we buiten bestaande structuren en systemen. Hier gaat het om beleidsmakers, jongeren en andere doelgroepen op een compleet andere manier bij elkaar te brengen. Ook hier draait het vooral om jongeren en onderwijs, bewegen en ontregelen.”

“Als ik vooruitkijk in 2021, hoop ik veel toffe muziek uit te brengen, wat meer te acteren en vooral veel op te treden. De Zwarte Cross en het Woo Hah! Festival zouden vet zijn!”