Feature

De beste indiecadeau’s voor onder de boom deze Kerstmis


15 december 2019

Het is soms nog best een uitdaging om iets origineels onder de boom neer te leggen en iemand te verrassen. Daarom helpt The Daily Indie je deze Kerst een handje! In de categorie: ‘Leuk om te krijgen, leuk om te geven’, hebben we een selectie aan indiekerstcadeau’s samengesteld.

Van het Smibanese Woordenboek tot Balthazar, Warrior Shanghai, Khruangbin, Someone, King Gizzard & The Lizard Wizard, William S. Burroughs, Fontaines D.C. en Hiraeth Records!

1. Het is belangrijk om de uiteindes van je lichaam warm te houden in de winter en terwijl je dat aan het doen bent kun je ook nog eens de blits wezen én je hoofd warm houden met deze Big Thief-beanie.
2. Doe er nog een strakke Balthazar-sjaal bij en je cadeau-ontvanger kan helemaal met een gerust hart de winter door.
3. Dan een rijtje shirts, te beginnen met een van de sensaties van het jaar: Fontaines D.C.! Lees hier nog eens ons interview met de band terug van eerder dit jaar en bestel daarna het shirt dat net zo cool is als de band.
4. Je herkent ‘m waarschijnlijk al: het fishie-shirt van King Gizzard. Mocht iemand in de kroeg goedkeurend naar je shirt kijken in een warmgestoken cafeetje deze donkere maanden, dan is het ijs al gebroken.
5. Wat is een kerstcadeau-artikel in 2019 zonder Billie? Haar party-shirt mag niet ontbreken onder de boom: bestellen!
6. Een van de hipste kledingmerken van het moment is Warrior Shanghai, een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat onder meer deze super sicke Odysseus Crewneck heeft gemaakt. Je vindt ‘m in hun webshop.
7. Om te zeggen dat Sub Pop een eigen kledinglijn heeft, gaat mogelijk wat ver, maar een lijntje kun je het zeker wel noemen. Onder meer de Evergreen Flannel is een hit, er circuleert al een foto van de vers getekende Friezen van The Homesick op hun site – en het flanellen shirt is terug. Je bestelt ‘m hier.
8. Een boxset van The Beatles, maar dan net even anders: namelijk met sokken. Happy Socks heeft een speciale editie van de Liverpoolse band gemaakt.
9. We blijven nog even hangen in het sokken-assortiment, Khruangbin maakt ze namelijk ook. De band zit sowieso wel bovenop goede merch, zo verkopen de psychedelische softrockers zelfs jumbo-vloeipapier (smoke that shit) maar ook patches.
10. Als je iemand iets wilt geven zodat hij of zij al zijn nieuwe cadeaus mooi mee kan nemen, ga dan voor de tas van Angel Olsen. Unfuck the world, bitches!


1. We hebben nogal wat boeken gevonden en we beginnen met een interviewboek van Amy Raphael genaamd A Seat at the Table: Interviews with Women on the Frontline of Music. Daarvoor interviewde ze onder meer Christine & The Queens, Ibeyi, Kate Tempest, Alison Moyet, Nadine Shah, Maggie Rogers, Emmy the Great en Dream Wife.
2. Cultschrijver William S. Burroughs is een aanrader op zich (Naked Lunch!) en dit verhaal is ook weer om van te smullen. Van Dylan naar Bowie, Lou Reed en Patti Smith, deze Burroughs heeft overal zijn sporen achtergelaten bij een hoop grensverleggende artiesten. Hoe al die lijntjes lopen van deze heroïne-verslaafde en homoseksuele schrijver, leest degene voor wie je het koopt in William S. Burroughs and the Cult of Rock ‘n’ Roll.
3. Gitaarspelers in jouw directe omgeving waar je iets voor gaat kopen? Pedal Crush is een heerlijk boek over al die effectpedaaltjes. Het vertelt over de vele soorten effecten, de geschiedenis en hoe artiesten als Radiohead, Tycho en Unknown Mortal Orchestra ze gebruiken.
4. Koken met Questlove: dat klinkt gezellig en dat is het ook! Naast zijn liefde voor muziek, komt eten op een strakke tweede plaats te staan en hij besloot een kookboek te maken: Mixtape Potluck.
5. Kunstcollectief SMIB WORLDWIDE uit Amsterdam Zuidoost bracht in 2017 straattaal in kaart via het Smibanese Woordenboek. Smibanese is het dialect van de straattalen in Nederland, een mengelmoes van woorden die je in de Bijlmer vindt: Surinaams, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en Nederlands. De eerste paar edities waren al snel uitverkocht, nu is er het Smibanese Woordenboek 2.0, te koop in de winkel of direct bij de uitgever!
6. Het album: het blijft een magisch ding. Vanaf 1967 was het niet meer slechts een verzameling liedjes, maar echt een album. Volgens auteur David Hepworth stopt die ontwikkeling bij Thriller van Michael Jackson. In zijn boek Fabulous Creation gaat hij op zoek naar de vraag hoe het album muziek en de muziekindustrie heeft veranderd.
7. In Lennon gaat de bekendste muzikant met die naam achterover liggen op de sofa van schrijver David Foenkinos. Als groot fan deed hij jarenlang onderzoek naar het mysterieuze leven van de oude Beatle. Met dit boek schetst hij een uniek beeld van de laatste vijf teruggetrokken jaren van de ster, voordat hij voor zijn huis werd doodgeschoten door een manische fan. Een leven vol vreugde, falen, drugs, liefde en creativiteit.


1. Cassettes zijn leuk en het nieuwe album van James Blake opwinden met een potloodje is nog leuker. Bestel Assume Form hier!
2. Toen we een tijdje geleden Jornt Elzinga van 猫 シ Corp. spraken, vertelde hij ons ook over zijn nieuwe label Hiraeth Records, waar hij de muziek van andere vaporwave-muzikanten zo mooi mogelijk van uitbrengt. Dat doet hij onder meer voor de Belgische dark ambient-producer Zer0 れい en naturewave-artiest 地球. Prachtige albums voor de donkere dagen van dit jaar: de webshop van het label is hier te vinden.
3. Leuk al die cassettes, maar je moet ze natuurlijk wel ergens in af kunnen spelen. Kijk daarom eens naar de cassette-speler CT200 van Crosley, zacht geprijsd en met een lekker retro-design: wat wil je nog meer?
4. De nieuwe plaat KIWANUKA van Michael Kiwanuka is een pareltje en heeft een flinke wand nodig om alle knipsels van positieve recensies op te prikken en het album is ook op cassette verkrijgbaar.
5. Een kerstplaat mag niet ontbreken en daar is Clean Pete al to the rescue met het gloednieuwe album Gloria. Loes en Renée hebben hun kerst-fascinatie op de band gezet met een bonte verzameling mede-muzikanten en dat spinnende cadeautje is te bestellen via de webshop van Excelsior.
6. Het meest originele cadeau van deze reeks, is toch wel die van Someone. Oftewel het nieuwe project van Tessa Rose Jackson die we er eerder dit jaar al over sproken. Dit augmented reality-cadeau bestaat uit een set kaarten die niet alleen de liedjes van Someone tot leven brengen, maar ook de kaarten zelf. Kijk, heb je er direct een goed verhaal bij als de cadeau-ontvanger het uitpakt.


1. Concertlampen: wat zijn dat dan? Nou, dat zijn unieke lampen die zijn gemaakt van promomateriaal dat bij TivoliVredenburg niet meer wordt gebruikt. Over een uniek cadeau gesproken! Meer info: check de Instagram-pagina.
2. Een mooi vormgegeven rekje voor je elpees én je platenspeler: welke vinyl-liefhebber wil dat nou niet? Bij Urban Outfitters hebben ze een hele mooie te koop staan. Deze rubriek gaat iemand nog geld kosten met al die mooie presentjes, want deze zouden we zelf wel willen hebben.
3. Een toffe cube waar iemand zijn kostbare platen in op kan bergen? Kijk dan eens naar het rekje van Zomo: ook verkrijgbaar in een goudkleurige uitvoering.
4. Waar laat jij je platen als je er eentje opzet, leg je ze ook ergens weg? Zonde! Koop in plaats daarvan een mooi display waar je ze zo in kunt zetten. Kunnen mensen niet alleen zien wat je draait, maar exposeer je naast je verfijnde muziekkennis ook nog eens mooi een klein kunstwerk met de hoes.
5. Het klinkt niet alleen cool, dat is het ook: lasergesneden platen-dividers in een set van zes bordjes. Handgemaakt, van hout gefabriceerd en te koop via Etsy: gaaf!
6. Om platen in op te bergen of als je ze wilt meenemen naar een leuk oud&nieuw-bring-your-vinyl-themafeestje bijvoorbeeld. Zoiets moet wel een beetje stevig zijn en zo’n uitvoering vind je hier.