Feature

De wondere wereld van de excentrieke Chilly Gonzales gaat 16 december open in TivoliVredenburg


12 december 2019

Zoals hij hieronder op de foto staat, zo gaat Chilly Gonzales voor sommigen door het leven. In de schaduwen schrijft hij wereldhits, heeft hij een muziekschool, maakt hij kamermuziek, jazz, elektro, dance, rap en alles wat er in deze poppionier op lijkt te komen. Anderen kennen hem als extravagant entertainer, aanstaande maandag speelt deze alleskunner in TivoliVredenburg.

In de Grote Zaal zal hij werk laten horen van zijn albumcyclus Solo Piano en een doorsnede van zijn repertoire. Deze wereldrecordhouder van de langste solo-show (27 uur!) ooit, husselt op zijn laatste album kamermuziek en pop door elkaar. In Utrecht komt hij met cellist en zangeres Stella Le Page en drummer en zanger Joe Flory om bijna twee uur lang te putten uit zijn imposante oeuvre. De in Parijs wonende Canadees – echte naam: Jason Charles Beck – brengt al twintig jaar muziek in hoog tempo uit en staat in de credits vermeld van vele gigantische hits.

En zoals we al zeiden: deze kleurrijke Chilly Gonzales is nogal een excentriekeling, een heerlijk figuur. Toen hij in 1999 naar Berlijn verhuisde, noemde hij zichzelf direct ‘de president van de Berlijnse underground.’ Tijdens shows is ‘ie gekleed alsof hij uit The Great Gatsby gewandeld komt met sloffen en een kamerjas, hij noemt zichzelf een ‘muzikaal genie’, een documentaire over Beck heet Shut Up And Play The Piano en zijn muziekschool heet The Gonzervatory. Dan weet je ongeveer wel hoe laat het is.

Limit To Your Love
Het gaat alle kanten op met deze pianist, zo belandde zijn muziek in een Apple-reclame, bracht hij in 2017 het album Room 29 uit met Jarvis Cocker van Pulp, werkte hij met Peaches, Jane Birkin, Drake, Jamie Lidell, het Metropole Orkest en schreef hij met Feist de single Limit To Your Love. Je weet wel: waar James Blake zo’n bibberende hit van maakte. En Beck won ook nog een Grammy voor zijn werk met Daft Punk voor het hitalbum Random Access Memories waar hij zijn sporen op achterliet.

Zijn eigen werk kent behoorlijk wat afslagen. Hij begon in de jaren negentig als alt-rocker in de band Son, maakte platen die ergens tussen rap en instrumentale tracks in cirkelde, maar zijn Solo Piano-albumcyclus is waarschijnlijk een van de bekendste werken in zijn discografie. Het eerste deel verscheen alweer in 2004, deel twee in 2012 en het derde deel van zijn drieluik kwam vorig jaar uit. In deze werken hoor je zijn brede kijk op muziek en de vele stromingen van de afgelopen eeuwen die hem hebben beïnvloed. Korte liedjes met een punk-lengte waar Debussy en Satie nooit ver weg zijn, maar een act als Beach House evenmin.

Cult-docu’s
De Canadese entertainer is een fascinerend figuur, je blijft maar dingen ontdekken over deze Chilly Gonzales. Zoals zijn show Music’s Cool with Chilly Gonzales op Beats1, Classical Connections op BBC Radio 1, maar ook de pop-masterclasses die hij voor WDR maakte zijn inmiddels cult, check deze bijvoorbeeld over Taylor Swift: waarin hij uitlegt waarom dat nummer nou zo soepel naar binnen glijdt of hoe hij via Chopin uitkomt bij Iggy Azalea.

Op YouTube geeft hij daarnaast pianolessen, zijn broer maakte onder meer de soundtrack voor The Hangover en Frozen en in andere artikelen legt Beck verbindingen tussen Wagner en Kanye West, Liszt en Jimi Hendrix, Mozart en Michael Jackson. Strekking: hedendaagse muziek klinkt misschien anders, maar komt eigenlijk al eeuwen op hetzelfde neer. Op 16 december hoor je dat in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het gaat ongetwijfeld een onderhoudende avond worden.


WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS