Album Review

De beeldhouwer en de labelbaas: Matthew E. White en Lonnie Holley maken een album over selfies


15 april 2021

Op eerste oogopslag lijken 38-jarige Matthew E. White en 71-jarige Lonnie Holley een onwaarschijnlijk duo. Hun samenwerking resulteerde in Broken Mirror (A Selfie Reflection), een album over social media en de maatschappij.

Matthew E. White is zanger, producer, songwriter en oprichter van het label Spacebomb Records, waarmee hij vanuit Richmond, Virginia platen produceert en uitbrengt voor artiesten als Hiss Golden Messenger, Sinkane en Foxygen. Desondanks is het verrassend te noemen dat White de samenwerking aanging met Lonnie Holley, voormalig beeldhouwer, maar sinds 2012 muzikaal actief met speak-sing psychedelische jazz en soul.

De stem die je zocht
De twee leerden elkaar kennen in 2019, toen White en zijn begeleidingsband van zeven andere muzikanten een concert van Holley ondersteunden in White’s woonplaats Richmond. Ze hadden daarvoor nog nooit eerder samen gespeeld, of überhaupt geoefend. White noemde het achteraf een van de beste shows die hij ooit deed.

Hij herinnerde zich bovendien een aantal geïmproviseerde muziekstukken die hij met dezelfde band opnam in 2018. Hoewel White tevreden was over het stuk, werd de muziek die resulteerde nooit gebruikt: het paste het niet in het album dat hij toen aan het schrijven was en White mist de de stem die de muziek naar zijn volle potentieel kon halen.

Na het optreden met Holley wist White dat dit de stem was waar hij naar zocht en liet de muziek aan hem horen. Holley bladerde tijdens het luisteren door zijn notitieboekje met losse teksten en zong gelijk over de muziek die nu te horen is op Broken Mirror (A Selfie Reflection). Op wat edits achteraf na, schreef het duo binnen vier uur het gehele album af.

Commentaar op de moderne samenleving
“We bevinden ons in een tijd waarin we genezing en waarheid nodig hebben. Ik denk dat dat is waar de muziek over gaat”, laat Holley weten in een persbericht over de plaat. White vult aan: “Lonnie zet deze muziek om, om een gevoelige en krachtige waarheid onder woorden te brengen. Die waarheid is een formidabel commentaar op de moderne samenleving”. Op de titeltrack is te horen hoe Holley zingt over social media en selfies op Instagram. Hierover zegt White: “Toen Lonnie meerdere keren Instangrammin’ achter elkaar begon te zingen, was dat een speciaal moment voor mij. De meest moderne soort toverspreuk.”