Feature

Belgenrinkel: maandelijkse muzikale parels van onze zuiderburen (juni)


10 juni 2021

Het is natuurlijk geen geheim dat er muzikaal ontzettend veel moois wordt gemaakt bij onze zuiderburen. Bovendien beschikt onze Belgische correspondent John over een bijzonder eclectische smaak, dus vroegen we hem om elke maand een aantal vers ontdekte muzikale parels te tippen, zodat jij nog even lekker thuis kunt blijven.

Float Fall
“Nee hoor, er komt geen video aan,” hoorde ik ze zeggen toen ik er bij het verschijnen van hun nieuwe song Hear You om vroeg. Maar niet met den dezen! Ik weet ondertussen dat sommige bands de videoclip later releasen, voornamelijk om dan nog eens in the picture te komen. Alle begrip, maar ik doe aan dit spelletje niet mee. Dat geduld trouwens een mooie deugd is, weten Rozanne Descheemaeker en Ruben Lefever ook wel. Het heeft zomaar even acht jaar geduurd alvorens hun eerste single een vervolg kreeg. Hear You is verre van edgy, echter zo melancholisch mooi qua beats, sfeer en samenzang dat het hier toch een plaatsje verdient. Het debuutalbum verschijnt op 24 september.

The Guru Guru
Een dreigende, enerverende synth-intro gaat over in een new wavebeat gevolgd door een leuk riedeltje om dan uiteindelijk te ontaarden in pure razernij. Zanger Tom Adrianssens is net iets te lang opgesloten, lijkt me. Hoogtijd om het beest terug los te laten, graag om live onze podia onveilig te maken  (Patronaat en Mezz op respectievelijk 21 en 22 oktober!).
De ep It’s a (Doggy Dog) World verschijnt op 25 juni.

The Sore Losers
Ook voor The Sore Losers wordt het hoogtijd het kot te kunnen verlaten en zijn smerige rock live op de mensheid te kunnen loslaten. Dat liefst zoals met deze onmiskenbare statement: aan 171 beats per minuut scheuren elektrische gitaren weg voor een onstuitbare trip rond de wereld in twee minuten en 45 seconden. Driewerf JA, laat de concerten en festivals er maar aankomen! Het vijfde full album van The Sore Losers verschijnt later dit jaar. 

Fabian Rasti
Deze 25-jarige producer en singer-songwriter met Iraans-Belgische roots wordt nu al als één van de meest veelbelovende muzikale talenten van ons land beschouwd. “Zijn unieke stem en tongue-in-cheek lyrics bieden ons een poëtische, reflectieve en zuiverende ervaring die niemand onberoerd laat.” Nu ja, in alle eerlijkheid, ik was aanvankelijk niet zo wild van al dat arty farty gedoe, ben eerder voor de rechttoe-rechtaan aanpak en emoties die zonder al te veel poeha ontstaan. Na meermaals beluisteren en bekijken moet ik echter toegeven, samen met conceptbedenker en zus Reina, pakt Fabian het slim aan. De verpakking mag dan misschien net iets te kunstzinnig lijken, de boodschap is echter oprecht en vanuit het hart gebracht. Respect!

Tone Listens
Welke band is tegenwoordig niet beïnvloed of geïnspireerd door wat de pandemie heeft teweeggebracht? Het lijkt wel alsof de PR-teksten het (logischerwijs) over niets anders meer hebben. Zo ook bij dit Gents duo, dat net zijn debuutalbum heeft uitgebracht. Zijn laid-back postrock gekruid met ambient electronica leidt tot een zweverige soundtrack bij een wereld waar even de vaart uit is gehaald. Ik koos uit de acht tracks het veruit kortste en meest donkere nummer, waarbij de kille gitaarklanken door een diepe drone snijden. Vrolijk word je er niet van, maar raken doet het wel.
Het volledige album kan je voor slechts €7 via Bandcamp aanschaffen.