Album Review

ALBUM OF THE WEEK: The Soft Moon – Deeper


8 april 2015

‘Mocht Robert Smith van The Cure aan zware psychoses lijden, hoe zou het dan klinken in zijn hoofd?’, zal de Amerikaan Luis Vasquez zich waarschijnlijk niet afgevraagd hebben bij het produceren van deze plaat. Niettemin is ‘Deeper’ een goeie evenaring ervan.

The Soft Moon, waarmee je in TDI MAG Issue #18 een interview kunt lezen, heeft zijn wortels in Oakland. ‘Deeper’ is de derde studioplaat van het eenmansproject en wijkt inzake muziekstijl weinig af van zijn voorgangers. Vasquez creëert op het album een eigen atmosfeer. Beats, synths en de door reverb en echo doordrenkte vocalen vormen een intens, hermetisch afgesloten geheel. Van de nummers kun je je afvragen of ze misschien in een psychiatrische instelling zijn opgenomen. Wasting begint meeslepend, maar zodra de drum en zang hun intrede doen, wordt er opgebouwd naar een stevig schurende apotheose.

Hetzelfde gebeurt op Try, waar je eerst een dertigtal jaren terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Vervolgens krijg je een industriële geluidsgolf over je heen terwijl een benauwende ‘the end is on my mind’ op de achtergrond weergalmt.

Het album afsluiten doet Vasquez in stijl. Being bevat de meeste van de eerder opgesomde elementen, maar eindigt in heilloze ruis. Dilettanten van duistere muziek met een jaren ’80-toets (of fans van slijpschijven) zullen zeker hun gading vinden op ‘Deeper’. Onder meer geschikt voor de fans van SUUNS. Op 5 (Melkweg) en 6 (Eindhoven Psych Lab) juni zal de band voet op Nederlandse bodem zetten.

The Soft Moon speelt 6 juni op het Eindhoven Psych Lab