Album Review

ALBUM REVIEW: East India Youth – Culture Of Volume


6 april 2015

Meer dan een jaar had William Doyle, de man achter East India Youth, niet nodig om een vervolg op debuutalbum ‘Total Strife Forever’ te maken. To-the-point doorwerken en vooral niet stilstaan. De opvolger heet ‘Culture Of Volume’ en deze laat kanten van East India Youth horen die voorheen op plaat nog niet voorbij kwamen.

Niet alleen zijn werkwijze blijkt efficiënt en to-the-point, zo klinkt ‘Culture Of Volume’ ook. Waar op ‘Total Strife Forever’ Doyle op afstand de luisteraar onderdompelde in zijn muzikale wereld, staat hij op ‘Culture Of Volume’ direct naast je om zijn muziek aan je te laten horen. End Result, Beaming White en Turn Away hebben refreinen die in je hoofd blijven hangen, halverwege de plaat nemen Hearts That Never en Entirety je mee naar East India Youth’s versie van de technodansvloer, om je vervolgens direct met de serene rust en schoonheid van Carousel terug tot rust te brengen.

De sound is warmer, persoonlijker en directer. ‘Culture Of Volume’ voelt als een zwoele lente nadat de koude winter die eraan vooraf ging eindelijk is afgelopen. Het vrijwel helemaal naast zich leggen van de mooie, maar indirecte soundscapes is een slimme keuze van Doyle. De songs pakken de hoofdrol en dit zorgt voor een ‘pop-focused elektronica album’ dat hier voorlopig nog wel op repeat zal draaien.