Album Review

ALBUM OF THE WEEK: Balthazar – Thin Walls


30 maart 2015

Het muzikale Vlaamse hart van ondergetekende sloeg wat sneller bij de bekendmaking van een nieuwe Balthazar-plaat. De derde worp van de bewierookte Belgische band, die op Nederlandse festival- en concertbodem eveneens vele harten wist te veroveren, kreeg de naam ‘Thin Walls’. Voor het eerst gaf de band de productie uit handen. Ben Hillier, gekend van zijn werk met Blur en Depeche Mode, zal finaal zijn naam in het albumboekje kunnen terugvinden.

In tegenstelling tot de vorige platen, ‘Applause’ en ‘Rats’, kreeg de basgitaar op ‘Thin Walls’ een kleinere rol toebedeeld. Vreemdste eend in de bijt is misschien wel ‘I Looked for You’, waarop de band een gewaagde, maar geslaagde poging onderneemt om een nummer een bluesjasje aan te meten. Verder is ‘Thin Walls’ wel doorspekt met vertrouwde en gewaardeerde Balthazar-ingrediënten: de klagende doch prachtige samenzang tussen de beide frontmannen op Nightclub, Wait Any Longer en het bezwerende Decency is fundamenteel aanwezig. Ook de fraaie viool en ceremoniële blazers kunnen we afvinken. Balthazar blijft evenzeer evolueren en experimenteren, zo maakt de synthesizer ook een beperkte intrede.

 

 

Met deze nieuwe plaat onder de arm zal Balthazar absoluut een breed publiek weten te boeien. Albumuitblinker Then What werd reeds in februari uitgebracht en zal live zonder twijfel een concerthoogtepunt vormen. Op 13 mei kunt u de Belgische trots gaan aanschouwen in de Melkweg te Amsterdam.

Een interview met Balthazar is te lezen in onze nieuwste TDI MAG! Benieuwd naar de gedachten achter Thin Walls? Bestel ‘m hier!