New Music

Youth Deprivation doorbreekt het taboe op psychische problemen met Behind The Lids


22 augustus 2020

Op zoek naar stevige hardcore-punk met zowel een goede bak energie, een lading boosheid, als rauwe emoties? Dan ben je bij de Groningse band Youth Deprivation aan het goede adres.

Deze vierkoppige band gooide al hoge ogen met zijn demoplaat I’m Fine en optredens in onder andere Vera en OCCII. Nu is daar dan debuutplaat Behind The Lids, die eind vorig jaar werd opgenomen en nu in eigen beheer is uitgebracht.

Taboes
Op het debuut schuwt de band gevoelige sentimenten niet. Het snijdt namelijk serieuze onderwerpen aan als depressie, trauma en suïcidaliteit. “Gevoelens waar sociaal toch nog veel onbegrip over is en taboes op rusten. We willen op oprechte wijze muziek maken en doen dit vanuit emoties waar we dagelijks mee te maken hebben”, vertelt zanger en gitarist Reynaert Vosveld. “Via onze muziek hopen we vooral mensen die met deze emoties worstelen te bereiken en dat we deze thema’s herkenbaar kunnen maken, zodat diegenen die het moeilijk hebben weten dat zij niet alleen zijn.”

De titel van de plaat verwijst naar de slaap, het moment waarop het onderbewuste met onze gedachten aan de haal gaat. “Het titelnummer is ontstaan vanuit mijn onwil om te slapen en de angst voor wat er in mijn onderbewuste op mij te wachten staat.” Op deze titeltrack wordt een geluidsfragment van een Nieuw-Zeelandse parlementslid aangehaald. “Hierin kaart zij problemen aan zoals de oververtegenwoordiging van oudere generaties in de parlementaire politiek en diens onvermogen om acties tegen klimaatsverandering te ondernemen. Deze raken, naar mijn idee, de kern van een existentiële zinloosheid die veel jongeren voelen. Het leven in een wereld waarin we moeten dealen met onvermijdelijke klimaatcatastrofes door het toedoen van de zorgeloze politici van de voorgaande generaties.”

Behind The Lids
Het zal nog even duren voor de band weer op tournee kan. Gelukkig hebben de muzikanten nog zat muzikale ideeën voor de tussentijd. “We zijn na deze release super gemotiveerd om weer bezig te gaan met nieuwe nummers en toekomstige releases en in de tussentijd zijn we druk bezig ons album internationaal te distribueren.” Voor nu is Behind The Lids fysiek verkrijgbaar, zowel in een aantal Groningse platenzaken als via de band zijn Bandcamp.