New Music

Xiu Xiu en Liz Harris brengen een dromerige zwartgalligheid samen op A Bottle Of Rum


8 februari 2021

Met elke release van Xiu Xiu is een wilde rit gegarandeerd. Het project van Jamie Stewart bracht in 2017 met Forget misschien wel zijn meest toegankelijke plaat tot dan toe uit en volgde dit in 2019 op met de complete clusterfuck die Girl With A Basket of Fruit heet. Gelukkig hoeven we nooit lang te wachten op een nieuw album. OH NO, een plaat met daarop een vijftiental samenwerkingen, komt uit op 26 maart.

De eerste teaser heet A Bottle of Rum en is opgenomen met Liz Harris, die je misschien wel kent van Grouper. Harris en Stewart zijn geen onbekenden van elkaar, aangezien ze in 2006 al samen het project Creepshow uitbrachten, bestaand uit een verzameling experimentele ambienttracks. Veertien jaar later gooien ze het over een beduidend andere boeg en presenteren ze een weelderige dreampoptrack, die dankzij het sterk voortstuwend drumwerk nog steeds een zekere urgentie met zich meebrengt.

Het nummer staat, zoals we inmiddels mogen verwachten van Xiu Xiu, heerlijk haaks op Girl With A Basket of Fruit. De stemmen van Harris en Stewart vullen elkaar uitstekend aan en ondersteunen de dromerige, melodische instrumentatie. De onheilspellende sfeer die normaal gesproken haast inherent in het werk van Xiu Xiu vervlochten zit, is overigens opvallend afwezig. Een bepaalde vorm van melancholie treedt hierdoor des te meer op de voorgrond. Het resultaat is een opvallend toegankelijk nummer, zeker ten opzichte van het geluid van de vorige plaat. Eindelijk: een nummer van Xiu Xiu dat je zonder zorgen aan je ouders kunt laten horen.