Feature

We keken achter de schermen van de wondere wereld die Rats on Rafts’ interdisciplinaire muziekfilm is


30 juni 2021

Wat doe je als band wanneer je begin 2021 je meest ambitieuze plaat ooit lanceert, maar je door welbekende redenen geen liveshows kunt spelen? Ja, streamingconcerten, maar Rats on Rafts zou zichzelf niet zijn als de drempel niet veel hoger zou liggen. Dus nam band rond Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths een interdisciplinaire muziekfilm op, die aankomende zaterdag te zien is.

Dat Rats on Rafts veel gevoel heeft voor esthetica, wisten we al toen we jaren geleden een videosessie met de band opnamen en ze aan kwamen zetten met, in willekeurige volgorde: heel veel kaarsen, nepbloed, babypoppen en muziekjournalist Richard James Foster verkleed als verdorven priester met Wayfarer-zonnebril. 

Filmscript
En zoals te lezen viel in het interview dat we deden met frontman David Fagan, ten tijde van het uitkomen van Excerpts From Chapter 3, is die plaat eigenlijk meer een escapistisch filmscript dan een album met liedjes in de traditionele zin van het woord. Met de video’s bij singles Tokyo Music Experience en A Trail Of Wind And Fire nam de band al een theatraal voorschotje op de visuele aankleding van de muziek. En nu is er dus een hele film, Visions Of Chapter 3 genaamd. De band speelt de nummers van de laatste plaat voor het eerst live en filmscenes, visuals, theater en dans nemen je mee in de wondere wereld van Rats on Rafts.

De film werd opgenomen door A Small Production Company, dat ook de voorgenoemde videoclips maakte, en opgenomen in TivoliVredenburg. Voorproefje hebben? Onze fotografe Tess maakte er de onderstaande behind the scenes reportage en die beelden zien er alvast behoorlijk spectaculair uit. Je bekijkt ze hieronder.

Film zien?
Die wordt dus uitgezonden op zaterdag 3 juli 21:00 uur. Tickets zijn te koop via TivoliVredenburg. Als je Rats on Rafts liever in het eggie ziet kan dat ook. De band speelt de komende maanden onder andere in Vera (Groningen), Rotown (Rotterdam), Paradiso (Amsterdam) en het Stroomhuis (Eindhoven) en op een aantal festivals.