Interview

We doen een ouderwetse persoonlijkheidsquiz met Kevin Morby en Katie Crutchfield (Waxahatchee)


4 mei 2020

Voor de jonge lezers onder ons: in andere tijden spraken vrienden niet af via Google Hangouts, maar zaten ze rond de tafel, schonken ze elkaar borrels in en aten ze zelfs chips uit hetzelfde schaaltje (bah!). En nog ver voor die tijd deden de mensen gezelschapsspellen in hun krakerige huisjes en werkten onder meer lijsten af vol persoonlijke vragen waarmee iedereen zichzelf en elkaar beter leerde kennen. Nou, wat is een betere tijd om dat weer eens op te rakelen?

We gaan de Proust Questionnaire doen! Niet dat Marcel Proust deze vragenlijst samenstelde; maar hij is zo’n grote schrijver dat deze vragenlijst naar hem werd vernoemd nadat hij hem beantwoordde. De Franse schrijver en heerlijk besnorde grootheid die je mogelijk wel kent van zijn À la recherche du temps perdu, de zevendelige romancyclus van de auteur. Die overigens ook wel de ‘Shakespeare van de twintigste eeuw’ wordt genoemd.

Persoonlijkheidsinzichten
De zogenoemde Proust Questionnaire is een vragenlijst die uit totaal 35 vragen bestaat en tot doel heeft om meer zelfinzicht te krijgen. Zelf heeft Proust hem in 1884, 1887 en 1894 beantwoord, wat een interessant inzicht geeft in de schrijver zijn persoonlijkheid. Wij besloten daarom die lijst eens voor te leggen aan hedendaagse muzikanten en we beginnen we met niemand minder dan Kevin Morby en Katie Crutchfield oftewel Waxahatchee.

We leggen verbinding met het liefdeskoppel in hun huis in Kansas City. We feliciteren Katie allereerst met het uitbrengen van haar schitterende nieuwe album Saint Cloud, dat wat licht schijnt in onze mistige levens, en Kevin met zijn bizarre nunchuck-skills (WTF!), iets dat hij kennelijk als kind heeft geleerd. Over hun quarantine routine vertellen ze: “In de ochtend doen we wat oefeningen en lopen we hard, daarna zijn we bezig met werk of projecten en in de tussentijd draaien we veel muziek. ’s Avonds koken we lekker veel eten, kijken we Mad Men en vallen we in slaap.”

Van tevoren weten Morby en Crutchfield niet dat ze een ouderwets gezelschapsspel gaan doen met The Daily Indie. Maar ze gaan er eens goed voor zitten en het is te merken dat ze het leuk vinden om eens totaal andere vragen te krijgen. Here we go!

Wat is je huidige gemoedstoestand?
Kevin: “Half gelukzalig, half paranoïde.”

Katie: “Dat, en nog half angstig erbij. Vandaag is het een grijze en bewolkte dag met soms wat zon, dat is wel een goede samenvatting van mijn gemoedstoestand.”

Kevin: “Ik heb in mijn leven nog nooit zulke diepe gevoelens van vrede en tegelijkertijd strijd gevoeld.”

Wat is jouw idee van volmaakt geluk?
Katie: “We hebben we er behoorlijk veel gehad tijdens de lockdown. De laatste weken zijn we veel aan het tuinieren, aan het koken en eigenlijk, ja: ‘simpele’ dingen aan het doen. En daar vind ik ontzettend veel geluk in. Als toerend muzikant leef je een behoorlijk rusteloos bestaan en reis je continu van plek-naar-plek zonder dat je ergens rustig neer kunt strijken. Daarom vind ik nu ontzettend veel blijheid in de kleine dingen.”

Kevin: “Ja, dat: making a good home. Tegelijkertijd vind ik ook geluk in een zaal vol mensen bij een show, dat mis ik echt. Of ik nou zelf speel of naar een concert ga. Ik merk nu nog meer hoe ik dat ‘livegevoel’ mis, of het nu van muziek of van sport is.”

Met welk historisch figuur identificeer je je het meest?
Kevin: “Er zijn een hoop historische figuren waar ik naar opkijk, maar ik weet niet zozeer of ik mij kan identificeren met hen, snap je? Dit klinkt mogelijk wat cheesy, maar ik denk dat ik politiek gezien het meest op één lijn lig met Dr. Martin Luther King. Ik geloof in zijn visie op de wereld als pacifist en te demonstreren zonder geweld, dat iedereen gelijk geboren is en zijn eigen pad bewandelt. Wat dat betreft identificeer ik mij het meest met zijn gedachtengoed.”

Katie: “Er komt niet direct iemand naar boven bij mij, dus laten we de volgende doen!”

Wie zijn je helden?
Katie: “Fiona Apple! Haar nieuwe album is fantastisch, dus vandaag is zij zeker mijn heldin.”

Kevin: “Bob Dylan, ik ben een gigantisch grote fan en hij brengt nu weer muziek uit, dat vind ik erg tof. Zijn nieuwe liedjes vind ik ontzettend mooi.”

Wat is je grootste angst?
Kevin: “Om in een kuil vol spinnen te zitten of om in een kuil vol slangen te zitten.”

Katie: “Die van Kevin zijn wat directer en fysieker, voor mij zijn dat meer zaken als dood, mislukking en afwijzing, dat zijn de eerste waar ik aan denk.”

Wat beschouw je als je grootste prestatie?
Kevin: “Een muziekcarrière hebben en dat ik kan leven van mijn kunst, is iets waar ik zeer trots op ben en wat ik nooit verwacht had. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Katie: “Dat geldt voor mij ook. De tienerversie van mijzelf zou ontzettend blij en opgewonden zijn over het leven dat ik nu leid en heb opgebouwd. Dat ik vijf albums heb gemaakt, over de wereld reis met mijn muziek en dat ik daar fulltime mee bezig kan zijn.”

Als je één eigenschap van jezelf zou kunnen veranderen: welke zou dat zijn?
Katie: “Ik heb nogal de neiging om automatisch negatief te denken als een nieuwe situatie zich voordoet of er iets gebeurt. Dat zou ik wel willen veranderen en daar werk ik aan. Het gaat steeds beter omdat ik er bewust van ben, maar het kan nog zeker beter.”

Kevin (na lang zuchten en veel euh’s): “Dat vind ik echt een lastige. Ik denk dat ik het vooral jammer vind dat ik maar één taal spreek.”

Katie: “Ja, dat is wel een lekker makkelijk antwoord, zeg!”

Kevin (lacht): “Ik zou graag de luie kant van mezelf willen veranderen die geen andere taal heeft geleerd.”

Wat is je grootste extravagantie?
Katie: “Poe, ik heb er zoveel! Ik heb een hebbelijkheid voor dure kleding, luxe eten en prijzige huidverzorging. Het zou mooi zijn als ik meer geld zou hebben of een minder dure smaak.”

Kevin: “Eten. Ik geef altijd veel geld uit aan eten en restaurants. Verder verzamel ik best wel wat kunst de laatste jaren, sommige stukken zijn wel wat duurder. Dat is het wel op zich, ik koop niet zoveel spullen verder. Ik koop ook niet veel gear, ik koop wat ik nodig heb, maar ik heb niet zo’n gear-obsessie.”

Wat is je favoriete reis?
Kevin: “We hebben laatst een hele leuke reis naar Chicago gemaakt met een nachttrein. Daarvoor heb ik zelf nog een trip gemaakt om de natuurlijke warmwaterbronnen op te zoeken in Ojo Caliente in New Mexico. Die bronnen zijn gesticht door inheemse Amerikanen en het was prachtig, ik heb daar echt een goede tijd gehad.”

Katie: “Ik vind de reis tussen mijn huis en mijn geboorteplaats Birmingham in Alabama ontzettend mooi. Je reist dan via Memphis door allerlei schitterende en rustige Amerikaanse natuurgebieden. Verder vind ik de rit van San Francisco naar Los Angeles via Big Sur geweldig, het heeft de mooiste landschappen die je je kunt voorstellen.”

Zijn er woorden of uitdrukkingen die je overmatig gebruikt?
Kevin: “Ja, ik gebruik like en dude echt veel te vaak!”

Katie: “Ja, ik probeer like echt zo min mogelijk te gebruiken. Ik hoorde laatst een interview terug en dat ging echt nergens over. Ik voelde mij er echt slecht over, het is zo stom.”

Wat is je meest dierbare voorwerp?
Kevin: “Mijn Fender Coronado uit 1967 is het eerste waar ik aan denk. Katie heeft hem gevonden voor mij, het is de gitaar die ik altijd al wilde hebben, hij is perfect.”

Katie: “Mijne is ook een gitaar, ik denk mijn akoestische Taylor. Die neem ik altijd mee op tour, het is een prachtige mahoniehouten gitaar. Ik heb behoorlijk wat shows in mijn eentje gedaan en het is dan echt mijn kompaan tijdens zulke reizen.”

Welke eigenschap betreur je het meest in anderen?
Kevin: “Als mensen niet eerlijk zijn of alleen maar iets van je willen hebben. And I usually find out the hard way. Ik vertrouw mensen in eerste instantie altijd.”

Katie: “Daarom vormen we een goed koppel, want ik houd mensen in het begin vaak wat meer op afstand. Je wordt er wel steeds beter in om mensen in te schatten als je zoveel reist en met een hoop mensen samenwerkt. Ik houd er zelf van als mensen puur zijn en zich open en kwetsbaar op kunnen stellen.”

Kevin: welke eigenschap waardeer je het meest waardeert in Katie?
Kevin: “Ze is sterk, ze is mentaal heel sterk.”

Katie: “Ahhh, thanks.”

Katie: welke eigenschap waardeer je het meest in Kevin?
Katie: “Dat is grappig, want mijn antwoord is dat ik Kevin juist warm en zacht vind. He’s like a little ray of sunshine I think. Hij brengt een hoop lichtheid in alles en weet situaties te verzachten. Ik niet, dus dat maakt mijn leven een stuk fijner.”

Wat is je favoriete fictionele karakter?
Kevin: “Oeh, dat is een goede vraag! Er is een karakter waar ik zeker van houd en waar ik in bepaalde situatie weleens aan denk, als in: wat zou hij hebben gedaan in deze situatie? Dat gaat over John Singer, een personage uit een boek dat ik een tijdje terug heb gelezen: The Heart Is A Lonely Hunter, een boek van Carson McCullers. Deze Singer is doof en hij ziet alles in de wereld op een andere manier dan de mensen om hem heen.”

Katie: “De mijne is Atticus Finch, de advocaat uit To Kill A Mockingbird van Harper Lee. Ik zou hem wel een moreel kompas willen noemen.”

Wat zijn je favoriete schrijvers?
Katie: “Ik houd van de boeddhistische boeken van Pema Chödrön, zij heeft net een nieuw boek uit, waarin ze meer een non-fictionele en spirituele route bewandelt. Haar boeken hebben mij door behoorlijk zware tijden geholpen en dit is een goed moment om haar werk te ontdekken. Daarnaast lees ik best veel theaterstukken, onder meer van Tsjechov, Sam Shepard en laatst nog Crimes Of The Heart van Claudia Reilly, die heb ik één keer uitgelezen.”

Kevin: “Ik heb best veel favoriete schrijvers, van Flannery O’Connor, James Baldwin en Larry McMurtry, die geweldige western-boeken schrijft. Als je geïnteresseerd bent in die periode of daar meer over wilt weten, is hij een absolute aanrader. Recentelijk lees ik best wat pulp fiction, waarbij Understudy For Death mijn favoriet is. Die boeken lees ik op dezelfde manier als hoe ik naar een tv-serie kijk: het is makkelijk verteerbaar en je kunt lekker snel doorlezen.”

Waar zou je graag willen wonen?
Kevin: “Er zijn zoveel plekken waar ik zou willen wonen. Als toerend muzikant kom je op veel mooie plekken. Ik zou wel in Memphis willen wonen, maar net zo goed aan het strand op Hawaii of in Portugal, of IJsland, Japan, Australië. Of in Groningen of in Utrecht wat dat betreft, in die laatste stad zie ik mijzelf nog best wel wonen. Utrecht is overigens niet de plek waar Katie en ik elkaar voor het eerst hebben ontmoet, maar wel waar we elkaar voor de eerste keer echt goed hebben gesproken. In EKKO was dat, een hele fijne plek vind ik dat.”

Katie: “Alle plekken die Kevin noemt, vind ik geweldig. En dat is inderdaad het mooie aan wat we doen, we wonen heel eventjes op allerlei plekken. Memphis staat overigens eveneens hoog op mijn lijstje, maar uiteindelijk zou ik vooral ergens in een mooie boerderij willen wonen.”

Wat zijn je favoriete namen?
Kevin: “We hebben een standbeeld van een meisje dat over onze tuin kijkt en we hebben haar Belle genoemd. Als ik een dochter zou krijgen, zou ik Lou wel erg cool vinden, naar Lou Reed. Oh, Katie haar gezicht betrekt. Volgens mij vindt ze het niet zo’n strak plan”, lacht Kevin.

Wat is jouw motto?
Katie: “Die van mij verandert elke dag. Maar deze dag is nog niet ver genoeg gevorderd om er al iets over te zeggen.”

Kevin: “Een paar jaar geleden zag ik een mooi motto van Woody Guthrie toen ik zijn museum bezocht: ‘Take it easy, but take it.’ Dat heb ik altijd een goed motto gevonden.”