Feature

Van lockdown tot showtime: hoe bands ontwaken uit een verplichte lenteslaap


10 juni 2020

De zomer staat voor de deur en hoewel dat normaal gesproken zou betekenen dat bands van hot naar her rennen om shows te spelen, is het nu vooralsnog stil… met de nadruk op vooralsnog. Met Popronde als stip aan de horizon ontwaken 147 acts na twee maanden isolement uit hun lenteslaap. Wij vroegen aan FOSS en Hey Team hoe ze de draad weer op gaan pakken.

Waar de lente dit jaar een nare bijsmaak heeft, kan ons alsnog een mooie nazomer te wachten staan. Zo hebben de Utrechtse dreampoppers van FOSS niet bij de pakken neergezeten: “We hebben uiteraard veel op afstand gewerkt en niet kunnen repeteren sinds onze laatste show in de Melkweg begin maart. Maar we hebben deze tijd gebruikt om meer te overleggen en onze creatieve richting scherp te stellen voor de toekomst. Daarnaast hebben we tracks af kunnen maken en nummers op kunnen pakken die er al een tijdje lagen. We produceren allemaal liedjes, dus hebben gelukkig niet stil hoeven zitten. Nu zijn we plannen aan het maken voor hoe we zo snel mogelijk op een veilige manier weer kunnen gaan oefenen. Zin in!”

Ook de Nijmegenaren van Hey Team kruipen langzaam weer uit hun schulp: “Heel eerlijk gezegd hebben wij de laatste twee maanden een beetje stilgelegen. Na een te gekke eerste show in Arnhem zijn er wat wisselingen binnen de band geweest wat het – in combinatie met alle afgezegde shows – lastig maakte om de draad weer op te pakken. Er zijn nog geen oefensessies geboekt, maar we zijn wel weer plannen aan het maken. Onze focus ligt nu vooral op nieuwe muziek en kijken hoe we vooruit komen.”

FOSS
Foto: Ruben Lijbers

Popronde als lichtpuntje
Door contact te blijven houden lukt het toch om nieuw materiaal te bedenken bij FOSS: “Doordat we niet fysiek met elkaar konden schrijven en repeteren, wat we heel belangrijk vinden, hebben we de tijd genomen om uit te zoeken hoe we online toch samen door konden werken. We zijn uiteindelijk meer individueel bezig geweest en iedereen heeft bijgedragen met opzetjes voor nieuwe songs vanuit huis. Het was schakelen, zeker, maar onze selectie voor Popronde voelt wel als een lichtpuntje dat ons hard motiveert om weer als vanouds aan de slag te gaan.”

Hey Team: “Het is tricky omdat we allemaal meer thuiszitten dan we zouden willen. Aan de ene kant is dat frustrerend, maar het zorgt er ook voor dat we meer tijd vrij kunnen maken voor muziek. Zo maak ik, (Toon van Kouteren, red.), momenteel denk ik meer muziek dan ooit. Ik ben het wel gewend om thuis achter mijn laptop aan riffs en demo’s te werken, maar je weet pas echt of iets werkt als je het met de band in de oefenruimte speelt. Bovendien is het hele proces natuurlijk ook veel leuker als je het samen ter plekke doet.”

Hey Team
Foto: Mari-Lijs Burket

Toekomst van live
Dat bands stug door hebben gewerkt aan muziek is mooi, alleen je wilt het op den duur natuurlijk wel live laten horen. Iets waar beide bands over na hebben gedacht. FOSS: “We pakken het qua voorbereiding als normaal aan, alleen volgen we natuurlijk wel de ontwikkelingen. We proberen songs te blijven produceren en kijken ook naar nieuwe mogelijkheden om live dingen over te kunnen brengen, want we kunnen zomaar in de situatie komen dat live-optredens voor langere tijd veranderen. Zo lijkt het ons bijvoorbeeld erg leuk om tijdens deze lockdown met de hele band een live-sessie te doen. We zitten nu in ieder geval in de laatste fase van een aantal tracks die we heel graag uit willen brengen. Er komen dus sowieso nieuwe singles aan en daarnaast gaan we zo snel mogelijk weer repeteren om onze liveshow aan te scherpen. Wij zijn in ieder geval voorbereid als Popronde doorgaat.”

Hey Team: “Onze eerste stap gaat zijn om binnenkort weer samen te komen en muziek te maken. Verder zijn we opnames aan het plannen, het is nog even kijken of we het zelf op gaan nemen of een studio gaan boeken. Het doel is in ieder geval om dit jaar één of twee singles uit te brengen. Het zou mooi zijn als we voor de aftrap van Popronde wat nieuwe muziek kunnen delen. Het ziet ernaar uit dat dit onze eerstvolgende show gaat zijn, dus we zetten nu vooral in op het maken van nieuwe muziek zodat we in september een toffe setlist hebben!”