New Music

Unknown Mortal Orchestra serveert een krankzinnige linkse met de instrumentale Vietnam-jazz van Hanoi 6


10 oktober 2018

Verrassing uit Hanoi: een linkse van Ruban Nielson, frontman van Unknown Mortal Orchestra. In de aanloop naar Sex & Food ging het trio naar de hoofdstad van Vietnam. De Phù Sa studio werd bezocht en tijdens de opnames is genoeg materiaal bijeen gespeeld voor een instrumentale tweede. IC-01 Hanoi heet het ding en Hanoi 6 gaat als single aan de plaat vooraf.

Dat nieuws is allemaal als bliksem bij heldere hemel en dan moet de muziek nog volgen: nu geen gecomprimeerde funk, Hanoi 6 is negen minuten vrije muziek onder hoogspanning. Jazz en postrock, de regenachtige stadsblues van Dirty Beaches, onwereldse galm en dreiging van Oiseux-Tempête. Halverwege klapt er een saxofoon in; je bent in Hanoi, het miezert en alle restaurants blazen smog en vieze neon. Het alfabet is vreemd, het weer is grauw, het is er allemaal vreemd.

De sfeer die Unknown Mortal Orchestra op Hanoi 6 neerzet is volstrekt overtuigend, als een krankzinnige nachtdroom. De saxofoon wurgt zichzelf. De orgeltoon draait en wentelt onverstoorbaar door. Het meeste blijft herkenbaar, maar ondertussen is alles veranderd. IC-01 verschijnt op 26 oktober via Jagjaguwar. Het gaat een hamer zijn.