New Music

In première: LOGOUT verkent het verschil tussen afstand en stilstand op Pessoan Odyssey


10 oktober 2018

LOGOUT als geluidsproject sluit voor- en achternamen uit, wel een aanhaling van Portugese dichter Fernando Pessoa: “Reizen? Om te reizen is aanwezig zijn voldoende. Waarom reizen? In Madrid, Berlijn, Perzië, in China, beide polen – waar zou ik moeten zijn behalve in mezelf; in mijn eigen ervaringen?” De Amsterdamse band verkent op nieuwe single Pessoan Odyssey het project het verschil tussen afstand en stilstand.

Dat is bedachtzaam en in de bijgevoegde lyricvideo wordt verder stil gestaan bij landschap-verschuiving en perspectief: het uitzicht verandert nagenoeg niet. Odysseus drijft zichzelf met epische drift voort, Pessoan blijft koppig vasthouden aan zichzelf. Tussen beide polen worden weinig antwoorden geserveerd; je mag het uitzoeken, je mag blijven hangen in het midden.

Dan de muziek: een arpeggio, een in losse stukken opgebroken akkoord waar LOGOUT naar verloop maar meer noten en meer galm aan toe blijft voegen. Een akkoord verandert in een klankgalm. Een stem verzandt in klankgalm. Herkenningspunten vervagen (Chad VanGaalen, Lower Dens, de Baltische Zee). Resteert een vaag vermoeden vooruit te worden geduwd. Door een computerpatroon. Ook dat strandt uiteindelijk, nu in de vorm van ruis. Je bent verplaatst, misschien niet geografisch, misschien niet fysiek. Je blijft hangen.

Pessoan Odyssey is afkomstig van (N91°): een conceptplaat over een aangespoelde drenkeling. LOGOUT zijn nieuwe werk gaat verschijnen op het Nederlandse Tiny Room Records. Dit najaar is LOGOUT live te zien tijdens Popronde.