Interview

traumahelikopter-frontman Mark Lada vertelt waarom Oblivians zo bijzonder is en jij bij die Effenaar-show wilt zijn op 27 mei


21 mei 2018

Oblivians
+ Projectmanager + traumahelikopter DJ-set
Zondag 27 mei

 

Zo, dát is nog eens een avondje op de rand van de mei-maand. Na meer dan twintig jaar komt Oblivians namelijk terug naar Eindhoven om de Effenaar te grazen te nemen op 27 mei! De band krijgt gezelschap van onder meer een dj-team van traumahelikopter, een band waarop de drie ‘Oblivians’ een grote invloed hebben gehad. Wij spreken frontman Mark Lada over zijn liefde voor de band.

Hele garagerock-volksstammen zijn opgegroeid met Oblivians: van Ty Segall tot Jay Reatard en onze eigen Mark Lada van traumahelikopter, een band die de Nederlandse garagescene al jaren naar een hoger niveau duwt. We vroegen hem wat hij nou zo bijzonder vindt aan Oblivians. “Samen met The Gories heeft Oblivians in de jaren negentig het hele genre weer nieuw leven ingeblazen. Elk op zijn eigen manier, want bij Oblivians zat er vooral veel soul en zwarte muziek in hun liedjes en precies dát is voor mij Oblivians”, vertelt Mark enthousiast.

“Die drie hebben een enorm muzikaal, historisch besef. De band komt uit Memphis, waar natuurlijk een enorme muziekhistorie aanwezig is met Stax Records, Sun Records en dat hoor je er allemaal in terug. Het is doorweven met soul, rhythm & blues, gospel, rockabilly en tegelijkertijd is het punk as fuck. Dat maakt de muziek zo bijzonder”, zegt Mark. “Vooral Greg ‘Oblivian’ Cartwright is een held van mij, die fantastische liedjes schrijft voor Oblivians en later natuurlijk ook met Reigning Sound en Compulsive Gamblers.” Niet alleen de sound, de attitude en de liedjes spreken Mark aan, de overeenkomsten tussen Oblivians en traumahelikopter zijn alleen al duidelijk terug te zien in de kenmerkende samenstelling van de band. “Wij zijn zeker schatplichtig aan die gestripte setup van twee gitaristen en een drummer. Daar hoef je de muziek nog niet eens voor te horen.”

Helden in Groningen
Waar Mark de band voor het allereerst ontdekte weet hij niet meer precies, maar de band circuleerde al langer in de Groningse scene waar Mark vandaan komt. “Er is best een flinke periode geweest waarin ze niet gespeeld hebben, omdat ze het allemaal te druk hadden met andere muzikale projecten en Eric Oblivian zich bijvoorbeeld sterk concentreerde op zijn label Goner Records (oa. NOTS, NOBUNNY, Ex-Cult, The Reatards, Ty Segall, red.)”, vertelt Mark. “Maar zo’n band kom je vroeger of later een keertje tegen als je geïnteresseerd bent in garage. Oblivians zijn ook grote helden in Groningen, dus via Vera en een platenzaak als Elpee stuit je vanzelf op de band.”

Maar wat zijn de albums die je echt eens moet luisteren volgens Mark? “De eerste twee zijn toch wel echt de beste platen, Soul Food en Popular Favorites — dat zijn toch wel echte classics. Alleen al die hoes met die gast die dat shirt vast heeft met ‘kill a punk for rock-‘n-roll’. Bad Man staat ook op die plaat, dat is een soort fucked-up ballad en een van mijn favoriete nummers”, vertelt Mark met ’t vuur in zijn stem. “En het laatste album Deseperation vind ik ook wel echt heel goed. Daarop hoor je ook goed wat Oblivians nou Oblivians maakt. Zo staat er een cover op van Call The Police, dat oorspronkelijk een zydeco-achtige track is van Stephanie McDee. Je moet die maar eens naast elkaar leggen, dan weet je precies wat ik bedoel.”

 

“Op zich is de discografie van de band vrij overzichtelijk, maar welke ik dan toch nog even wil noemen is Sympathy Sessions, die is gemaakt voor Sympathy For The Record Industry. Plus de plaat die daarop volgt: …Play 9 Songs With Mr. Quintron, die de band heeft gemaakt met Quintron, een geschifte orgeldude uit New Orleans. Dat is meer een gospelplaat, die is wel echt tof om te luisteren als je ‘m nog niet kent.”

Louter hits
De band trekt de komende week door ons land heen; wat zullen ze allemaal gaan spelen denkt Mark? “Het maakt eigenlijk niet zo veel uit, want die drie hebben zo’n herkenbaar en eigen geluid, alles wat ze spelen is goed. Misschien dat het een best of wordt. Het zijn dan ook louter hits”, lacht Mark.

“Al die jaren hebben ze naar mijn mening consistent goede muziek uitgebracht, daarom is Reigning Sound ook een van mijn favoriete bands. Die Greg begrijpt dat het belangrijk is om buiten de lijntjes te kleuren voor de juiste sfeer op een plaat, hij heeft een goede balans tussen rauwe energie en tijdloze liedjes. Op die plaat Shattered hoor je dat bijvoorbeeld prachtig, een album met strijkers en alles, opgenomen in de Daptone Studio. Hij is zeker mijn favoriete Oblivian.”

 

Gonerfest
Bijna twee jaar geleden mocht traumahelikopter overigens openen voor Oblivians in Patronaat, waar de band met elkaar aan de  raakte en iets bijzonders opleverde. “Na die show hebben we nog wat plaatjes gedraaid daarboven in Patronaat en toen vertelde ik dat het ons te gek leek om een keertje op Gonerfest te spelen, dat wordt georganiseerd door Eric en dat leek ze wel wat”, vertelt de zanger.

“Vervolgens hebben we contact gehouden en werden we uiteindelijk uitgenodigd om daar te komen spelen. Voor ons was het te gek om deel van zo’n festival uit te maken en te laten zien wat wij met het genre doen. Het is echt een liefhebbersfestival, met precies de sfeer en uitstraling die de bandleden ook hebben.”

 

Specials Oblivians-mixtape
De drie heren hebben gezamenlijk ook nog een mixtape gemaakt, zodat je de roots en geschiedenis van de bands al luisterend kunt bestuderen. “Er zit van alles wat tussen. Van Oblivians side-projects, solowerk, gerelateerde artiesten, wat classic Memphis stuff… Check it out!”

Oblivians speelt 25 mei in Vera, 26 mei op Dauwpop en 27 mei in Effenaar.


 

WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK-EVENT | TICKETS