Interview

Live tijdens London Calling: Mattiel in zeven thema’s ontrafeld


19 mei 2018

London Calling
25 & 26 mei | Paradiso

 

Vorig jaar stond Mattiel ineens op onze radar met de single Whites Of Their Eyes. Ze veroverde ons met harde, rauwe vocalen en lompe drums die tegen de gitaren aan schuren. Het in 2017 verschenen debuutalbum van Mattiel is gevuld met liedjes die ergens tussen soul, blues en rudimentaire rock zweven. Wij wilden graag meer over de muzikante weten voor haar show op London Calling en spraken haar.

1. Waar ze is en waar ze aan denkt
“Ik ben moe van het rijden door Indiana de hele dag en ik lig op een verzakt bed in een hotel in Milwaukee. Er staat een televisie in de kamer en ik kijk een programma genaamd Naked and Afraid, waar mensen 21 dagen naakt de wildernis in worden gestuurd. Op het moment ben ik nog in de ban van het gedicht Last Thoughts On Woody Guthrie van Bob Dylan. Zijn woorden sterken mij in de constant pessimistische gedachten rondom de state of music and culture in de Verenigde Staten.”

2. Muzikant, illustrator en designer
“Ik werk al vier jaar als designer bij MailChimp en daar heb ik veel opgestoken voor alles wat ik doe. Voor Mattiel ben ik ondertussen de creatief directeur én de designer, wat hartstikke leuk is, maar ook een flinke opgave. Zo nu en dan vraag ik vrienden om iets moois te maken, zoals de cover van ons album.”

3. Haar band
“Randy Michael zag ik voor het eerst een show spelen op een parkeerplaats toen ik zeventien was. Dat is mij bijgebleven en later heb ik hem via de mail gevraagd om samen een demo op te nemen van een liedje dat ik had geschreven. Bij hem thuis kwam ik in contact met Jonah Swilley, en voor we het wisten gingen we aan de slag met meer ideetjes die ik had. Ik houd ervan dat zij mijn meningen respecteren, geduldig zijn tijdens het proces en mij bij alles willen helpen. Het zijn echte naturals, ze weten precies wat de muziek nodig heeft.”

4. Op tour met Jack White
“Lee van Burger Records stuurde mijn plaat naar Third Man Records van Jack White, waarop we een uitnodiging kregen om te spelen in de platenzaak in Nashville. Vanuit daar werden we gevraagd om een aantal shows de support te doen voor Jack. Ik ben echt een gigantisch grote fan van hem, dus het is nogal overweldigend en surreëel dat hij het tof vindt wat ik doe. We hebben qua showvoorbereiding niets anders gedaan dan gebruikelijk, als band zijn we er met een gestrekt been ingegaan en hebben we al onze angsten aan de kant gezet.” (Het bowlinguitje zag er in ieder geval gezellig uit.)

5. Het debuutalbum
“De liedjes op mijn debuut zijn eigenlijk de eerste experimenten als songwriter, hiervoor had ik nooit iets significants geschreven. Ik vond het schrijfproces erg leuk, het is net als het werk in mijn studio: je gooit alles bij elkaar en je kijkt wat er blijft plakken. Ik vond het belangrijk om het fris te houden en niet tot in het oneindige alles te perfectioneren en het daarmee te killen. Nadat we vijf of zes liedjes hadden geschreven, besloten Randy, Jonah en ik om een album te maken. Het ging allemaal een stuk sneller dan ik had verwacht.”

6. Life on the road
“Ik verdeel mijn tijd nog steeds tussen dit en mijn werk bij MailChimp, wat mogelijk wat lastig te combineren wordt als we meer gaan touren. Maar ik vind het leven op tour erg fijn en ik heb het bereizen van de wereld altijd als topprioriteit in mijn leven gesteld, dus dat gaat de goede kant op! Wat ik bij mij heb op tour? Een magazine genaamd Backstage Talks, moet je zeker eens opzoeken.”

7. Amsterdam
“Al jaren wil ik naar Amsterdam! Ik heb in 2012 nog een tijdje in België gestudeerd, maar toen ben ik niet verder gekomen dan Maastricht. Ik wil graag naar het Stedelijk en het Rijksmuseum!”

Mattiel speelt vrijdag 25 mei op London Calling in de kleine zaal van Paradiso.


 

WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS