Interview

Interview Fungo Bat: “Wat kun je beginnen tegen een bassist in een judopak?!”


23 mei 2018

Sniester
Vrijdag 25 & zaterdag 26 mei

 

Deze vrijdag spelen de heren van Fungo Bat een showtje in Den Haag dat je nog lang zal blijven heugen. De band rondom Sam Verbeek (rechts op de foto) speelt namelijk om 21:15 in het Haagse Rootz tijdens Sniester en trekt alle registers open, inclusief een shitload aan nieuwe songs.

Grote kans dat je de band al eens tegen het lijf bent gelopen, want Fungo Bat is geadopteerd in het ‘hippe-bandjes-clubje’ dat gezamenlijk door heel Nederland lijkt te trekken. Niet zo gek ook, wij waren ook al direct fan van de band toen vorig jaar het nummer Mountaintop in première mochten laten gaan en we spraken zelfs al over ‘de Nederlandse Beck’. Was het eerst nog ‘onbekend’ wie er nou precies achter Fungo Bat zat, inmiddels is het al een tijdje bekend dat het de in Baarn woonachtige Sam Verbeek is, student gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. “Ja, ik had niet per se zo bedacht, maar het pakte wel goed uit”, lacht Sam. “Het was meer een grapje en ons label Excelsior vond het ook leuk om dat zo te houden. Er werd toen een tijdje gespeculeerd wie er dan achter zou zitten, dat is natuurlijk precies wat je wilt.”

En zo werd Fungo Bat van een studioprojectje ineens een tourende liveband. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog altijd niet heel erg op voorbereid ben. Het was meer bedoeld als een solo-project waarmee ik lekker aan kon klooien in de studio en om daar een outlet voor te hebben. Dus ik vind het super sick dat mensen dat leuk vinden en waarderen wat ik maak”, zegt Sam. “Het moment dat die jongens erbij kwamen was wel echt ontzettend tof. Toen kwam het helemaal tot leven en gingen we al snel kijken waar we allemaal konden spelen. Ik geniet er ook wel echt van moet ik zeggen. Zowel van alle shows, maar ook de muzikale inbreng van de band. En de looks niet te vergeten, want wat kun je inbrengen tegen een bassist in een judopak?!”

 

Platendeal bij Excelsior 
Maar nog heel even terug naar daarvoor, want Fungo Bat bracht direct bij Excelsior zijn eerste EP Jedi Knight uit. Hoe is dat ook allemaal zo snel gegaan? “Ik had die EP gemaakt en heb ik ‘m verstuurd naar wat vrienden en mensen die ik kende in de muziekindustrie. Via-via is dat op een of andere manier bij hen terechtgekomen. De eerste gesprekken vond ik direct heel erg relaxed, ik had er een goed gevoel bij en ik vertrouwde ze ook om met mijn muziek te werken. Het zijn mensen waar ik zo mee in de kroeg zou kunnen gaan zitten, voor mij is dat erg belangrijk.”

Verder trekt Sam zich lekker terug om aan zijn eigen project te werken. “Ik vind het ontzettend leuk om in een band te zitten, maar vooral het opbouwen van zo’n product vind ik fucking sick. Die hele reis die je maakt naar een eindproduct en het sonische aspect van wat er allemaal kan gebeuren als je in de studio aan het experimenteren bent. En om ook die confrontatie met jezelf aan te gaan. Wanneer is het klaar? Hoe ver kan ik nog gaan in een opname? Moet er nog iets bij en zo ja: wat dan? Met dat gek makende spelletje ben ik continu bezig, dat vind ik heerlijk.”

Wat dat betreft heeft Sam een aantal mooie voorbeelden.”Dat is volgens mij ook een beetje dat home recording-ding dat R. Stevie Moore tot Todd Rundgren en Unknown Mortal Orchestra ook hebben. Dat zijn allemaal guys die sonisch écht voor iets zijn gegaan en dat hoor je terug. Dat is ontzettend inspirerend en daardoor kan ik ook ontzettend lang naar dat soort albums luisteren, het is tijdloos.”

Foto: Tess Janssen

 

De grote doorbraak
We spreken het muzikale mastermind terwijl hij nieuw werk aan het mixen is. “We zijn een EP aan het afmaken op het moment. Ja, die wordt echt sick”, belooft Sam alvast. “Een tijdje terug begon ik met het opnemen van drums en had ik het gevoel dat ik precies wist wat ik ging doen met dat nieuwe werk. Dan ga ik even twee weken knallen en dan ben ik wel klaar. Alleen zijn we al een maand of vier, vijf verder! Ik ben nogal obsessief wat dat betreft… Nu zijn we op het moment dat alles samenkomt en de laatste ‘grote’ doorbraak is vandaag gekomen. Maar goed, dat dacht ik ook toen ik net begon een paar maanden geleden, dus we gaan het zien…!”

 

“Als ik zoiets bedenk, denk ik: ’top, dit ga ik doen.’ Maar als je dan bezig bent, blijkt het altijd toch meer werk”

 

Wat die grote doorbraak dan precies is? “Nou, ik ben bezeten van snare-sounds en het was nog niet gelukt om die seventies-achtig dikheid te krijgen, weet je wel. Vanochtend hebben we vier uur lang van alles zitten proberen met allerlei digitale, onethische technieken en nu hebben we het dus gevonden. En het werkt ook voor elk nummer”, vertelt Sam enthousiast. Het nieuwe Fungo Bat-werk is volgens Sam vooral een mengelmoes van waanzin(nige) ideeën. “Het is een patchwork van allerlei dingen. Zo heeft één track een soort T. Rex-boogie, alleen dan gemoderniseerd. Een ander concept was een punknummer met een gated snare en dat is tijdens het proces meer een sample-based ding geworden met allerlei hiphopelementen. Met een ander nummer wilde ik een soort Pet Sounds maken, alleen dan met alleen maar gitaren. Als ik zoiets bedenk, denk ik: ’top, dit ga ik doen.’ Maar als je dan bezig bent, blijkt het toch altijd weer meer werk.”

 

LP of EP?
Later verschijnt dus dat nieuwe werk van Fungo Bat, wat gaat resulteren in een EP en geen LP. “Nee, op dat punt ben ik nog niet, dat is een uitdaging voor later. Ik houd ontzettend van hele albums, maar ik wil nog te veel om voor de volle honderd procent zoiets te kunnen doen. Ik zou best een paar nummers kunnen schrijven en dat op een plaat kunnen zetten, maar dan zou het een allegaartje worden van allerlei geluiden. Ik zou daar niet honderd procent achter kunnen staan op dit moment. Je kunt maar één keer debuteren en dan moet je een hele duidelijk visie hebben”, zegt Sam.

“En op het moment ben ik gewoon tering blut, dus dat wordt het lastig om dat helemaal te doen zoals ik wil. Daarom zou ik mij wel meer bezig willen gaan houden met produceren en ik speel nu bijvoorbeeld ook als gitarist bij Orange Skyline. Dat is ontzettend leuk om te doen en je leert er ook nog eens veel van. Mijn eerste show met de band was in Groningen, direct voor duizenden mensen. Met zo’n dranghek tussen het podium en het publiek, weet je wel. Normaal speel ik voor een groep mensen die nog voor dat dranghek zou passen”, lacht Sam.

Dus iedereen die vrijdag naar Sniester gaat: koop even een plaatje van die jongens! Nog andere redenen waarom we echt naar die show moeten komen? “Nou, zeker wel. Het is allemaal heel snel, onze bassist draag dus een judopak, er wordt heel veel ‘rockmuziek’ geschreeuwd tijdens onze shows en je kunt al die nieuwe nummers live horen!”


 

Locaties: Beergarden, Papa Eatalia, De Zwarte Ruiter, Gaycafé de Pink, De Blauwe Kamer, De Poot, Rootz, De Gekke Geit, Bleyenberg, Het Magazijn, Grey Space Basement, Humanity House, Paardcafé, Paard, Club Seven, en Koorenhuis.
Schade: Een dagje Sniester kost 17,50 euro, een ticket voor het hele weekend kost 27,50 euro
De complete line-up van Sniester vind je hierrrrr!

WEBSITE SNIESTER | FACEBOOK-EVENT | TICKETS