Feature

Tourverslag: The Mighty Breaks ging naar Italië en hield voor ons een rock-‘n-roll-dagboek bij


23 november 2017

The Mighty Breaks ben je dit jaar misschien al een aantal keren live tegengekomen of op onze site. Zo interviewden wij de band nog en lieten we onder meer het nummer Monster Energy en een liveversie van Too Young  in première gaan. Nu ging de band naar Italië voor een buitenlandse tour en heeft de band voor ons een dagboek bijgehouden. 

Tekst Thomas Foster

Een kleine introductie: vorig jaar speelden we met de band op Le Mini Who? en spraken we na de show een Italiaanse booker. Van het een kwam het ander en een jaar later gingen we op tour door Italië. Lees hieronder een beknopte samenvatting over wat wij allemaal meegemaakt hebben!

 

 

Dag 1
De tour begint vroeg. We verzamelen zeven uur ’s ochtends bij onze oefenruimte. De bus wordt ingeladen en we vertrekken richting Straatsburg, nog nooit hebben we zo lang in de bus gezeten. Na de tussenstop vertrekken we richting het Noord-Italiaanse Modena. Het landschap dat we passeren is veel te mooi en er heerst geen enkel moment van verveling. Vanavond spelen we in een dorpje een paar honderd meter buiten de stad. We rijden over een plattelandsweggetje waar iedereen veel te hard rijdt en kunnen het zaaltje niet vinden. Google Maps geeft een bouwput aan dus besluiten we te wachten op Claudio, de eigenaar van de tent. We zijn te vroeg.

Onze verwachtingen tijdens deze tour worden nu al constant verbroken. Van buiten lijkt het op een miezerig klein huisje maar eenmaal binnen bevinden we ons in een heel gezellige jaren zestig-esque huiskamer met bar! Vanavond is er dus een Halloween-feestje waar wij spelen. We hebben alleen geen kostuums mee…

 

Voor dat we het weten staat de tent vol en moeten we – na een ontzettend goede maaltijd – gaan spelen. We zijn allemaal al redelijk aangeschoten van de hoeveelheid wijn en beginnen aan onze eerste show in het buitenland.

Het is een met alcohol doordrenkende ouderwetste zweetshow en het publiek wil meer. We hebben geen nieuwe nummers achter de hand dus besluiten we om Too Young maar eens heel lang en agressief te spelen. Die Italianen houden ervan en we spotten een Andy Warhol-kostuum in het publiek. Na de show drinken we veel, dansen we op Italiaanse 60’s beat en gaan we veel te laat naar bed. De kater voelen we al aankomen.

 

Dag 2
Na ongeveer vier uur slaap worden we allemaal behoorlijk roestig en schoor wakker. De kater is gekomen. We laden de bus in, bedanken onze lieve gastheer Claudio voor de te gekke avond en vertrekken we richting Chiarevalle. We moeten ongeveer vier uur rijden dus er is genoeg tijd om in de bus te slapen, ook al lukt dat nooit helemaal. Vanavond spelen we dus in Chiarevalle in de Ragtime And Darts-pub.

 

We weten wederom weer totaal niet wat ons te wachten staat. We komen te vroeg aan in Chiarevalle en besluiten om uit te brakken op het strand in Senigallia. Hierna vertrekken we naar de Ragtime-pub. Er hangt een overmatige hoeveelheid aan dartborden en er komt Guiness uit de tap. Na een korte soundcheck drinken we wat pints, wachtend tot we kunnen beginnen. Tijdens de pints merken we weer dat het langzamerhand behoorlijk vol begint te worden in de kelder. We beginnen met spelen en het publiek is al enthousiast vanaf de eerste keer “Hi we’re The Mighty Breaks from Holland” in de microfoon zeggen (ja we moeten Engels praten, ook even wennen). Het publiek hier in Italië is behoorlijk anders dan bij ons in Nederland. Er wordt geklapt en gefloten tijdens nummers en behoorlijk veel gedanst. Na de show verkopen we wat merch en proberen met wat Italianen te praten die naar ons toe komen om hun enthousiasme met ons te delen. Door de taalbarrière lukt het niet echt, dus delen we knuffels uit. Wanneer het publiek vertrekt drinken we één laatste pint en besluiten we redelijk vroeg naar bed te gaan.

 

Dag 3
We vertrekken vroeg naar Rome. Vandaag zijn we redelijk fris en uitgerust. Kars zijn sax is kapot. De helft gaat naar het Vaticaan en de andere helft pakt de taxi naar een Italiaanse saxofoon-reparatiewinkel. Vanavond spelen we in de Fanfullam, een oude punkzaal in Rome. De show verloopt goed en na afloop halen we wat Peroni-biertjes en een stuk pizza en bezoeken we een kroeg wat vroeger een oude nazi-bunker geweest blijkt te zijn.

 

Dag 4
Vandaag vertrekken we wat later omdat we nog wat van Rome willen zien. Rond een uur of twee vertrekken we richting Teramo. De zaal waar we vanavond spelen is een oude ondergrondse Pool Club. ‘Do you like Pulp Fiction’, wordt er aan ons gevraagd bij aankomst. Eenmaal binnen zien we wat Roberto bedoelde. Het lijkt wel een bizarre filmset waar we vanavond spelen. Een van de coolste venues waar we ooit zijn geweest. Master Club heet het. Roberto vertelt ons dat deze avond op lokale televisie en radio is gepromoot en de opkomst vanavond is groots. We hebben een voorprogramma genaamd RAWWAR. Het is een mix van Country Teasers en Daniel Johnston en hij draagt een skimasker en speelt met oscillatoren. Vanavond is de eerste keer dat we ook voor veel mensen van onze eigen leeftijd spelen en na de show krijgen we van een paar locals een rondleiding langs de tofste kroegen van Teramo. Er wordt veel gedronken en we worden door onze nieuwe vrienden afgezet bij onze bed and breakfast. We delen wat knuffels uit, bedanken ze voor de gastvrijheid en besluiten om naar bed te gaan.

 

Dag 5
De dag van onze laatste show in Italië is alweer aangekomen. We spelen in Ravenna, de stad waar Beaches Brew jaarlijks losgaat. Onderweg rijden we non-stop langs de kust en beleven het mooiste uitzicht. De zon schijnt, de uitputting is aanwezig, maar iedereen voelt zich mentaal goed om deze laatste show de energie te geven zodat we hem nooit zullen vergeten. We spelen vanavond in Circolo Abjur. Een redelijk nieuwe tent die zich plaats vindt in het kantoor van de socialistische partij. Overal hangen poster van Karl Marx en alles is rood. De zaal zelf waar we spelen staat los van de Socialistische Partij. Er hangen overal cultfilm-posters, we eten goed, drinken veel wijn, hebben het er over hoe tof we het vinden om hier te zijn en bereiden ons voor op deze laatste show.

 

Onze Italiaanse booeker ‘Joe’ is vanavond aanwezig. Hij werkt in deze zaal en heeft al zijn vrienden uitgenodigd. De tent staat tot de nok toe vol en we beginnen aan onze set. De show verloopt goed en ook hier willen de Italianen nog een paar nummers extra als de set klaar is. Echter hebben we niets en laten we ze nieuwsgierig achter. We lopen naar de merchtafel en praten met de mensen die het tof vonden. Deze show was de perfecte afsluiter van de tour en alles wat we deze dagen hebben meegemaakt smaakt naar meer!