Feature

TDI EXPO: maak kennis met Andrew Tseng, de illustrator achter onze gloednieuwe profielfoto


22 november 2017

We hebben weer een nieuwe profielfoto op al onze social media! Na Mirjam Vesters en Munir de Vries vroegen we dit keer aan Andrew Tseng ons van een eigenzinnige nieuwe illustratie te voorzien. Dat is gelukt. We stellen Tseng graag aan je voor!

Hi Andrew, waar ben je momenteel mee bezig?  
“Ik zit in mijn afstudeerjaar van Illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar ben ik voornamelijk mee bezig. Ik kan er helaas nog niet zo veel over vertellen, aangezien ik nog bezig ben het concept te ontwikkelen. Daarnaast ben ik met een multidisciplinair collectief, bestaande uit twee andere illustratoren, een grafisch ontwerper en een fotograaf, bezig met een kunstproject waarbij we buitenaardse beelden gaan projecteren op een installatie. Verder ben ik bezig met een serie tekeningen over honden die ik uiteindelijk wil gaan risoprinten. De honden zijn soms afgebeeld met atletische, sexy mannenlichamen en bevinden zich in psychedelische situaties, andere keren zijn het gewoon honden die alledaagse hondendingen doen.”

 

 

Hoe ziet een gemiddelde week er uit voor jou? 
“Mijn studie neemt veel van mijn tijd in beslag. Als ik de mogelijkheid heb neem ik ook opdrachten aan. Ik heb voor Black Rice Booking en Ekko een aantal concertposters gemaakt. Dit soort opdrachten vind ik erg leuk om te doen omdat ik eigenlijk alles mag doen wat ik wil. Mijn rare gevoel voor humor en kleurrijke stijl sluiten hier goed bij aan. Verder maak ik ook werk voor mezelf.”

 

 

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan? 
“Ik heb vanaf jongs af aan altijd veel getekend. Ik vond het altijd leuk om mijn eigen karakters te verzinnen en verhalen te vertellen. Wat ik het leukst vind aan illustratie is dat je dingen kunt verbeelden die in het echt niet kunnen. Dat klinkt erg cliché, maar je creëert met je handschrift een soort wereld met eigen regels en een eigen logica. Het hoeft er dan niet eens realistisch uit te zien en mensen hoeven het niet eens helemaal te begrijpen, maar toch kun je dan toch op de een of andere manier die onmogelijke, absurde dingen overtuigend laten overkomen.”

Kan je ons wat vertellen over de profielfoto die je voor ons hebt ontworpen? 
“De profielfoto is geïnspireerd door het wilde westen en sluit ook een beetje aan bij mijn hondenserie. Ik heb cowboys en sci-fi altijd al tof gevonden en wilde daar een keertje iets mee doen. In de afbeelding vindt een laserduel plaats. Onze held is te laat met het trekken van zijn pistool en overleeft het helaas niet.”

 

 

Op welk project ben je het trotst? 
“Ik ben het trotst op de concertposters die ik voor Black Eye Club heb gemaakt. Door de vrijheid die ik had bij deze projecten heb ik veel kunnen experimenteren en mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen. Ik heb door middel van deze projecten ook ontdekt dat ik best wel affiniteit heb met typografie, een vak wat ik op school altijd een beetje saai vond. Bovendien heb ik met deze opdrachten mijn liefde voor illustratie en rock ‘n’ roll bands samen kunnen brengen.”

 

 

Wat wil je ooit nog eens ontwerpen/illustreren?
“Ik houd erg veel van bandjes dus album artwork voor een toffe band of de artwork voor een muziekfestival ontwerpen staan wel bovenaan de lijst voor mij. Verder zou ik een keer een animatiefilm(pje) willen maken. Ik zou hierbij de art direction, het verhaal, de karakters en het storyboard zelf willen bepalen en de animatie door anderen willen laten uitvoeren! Ik ben gek op animatie en het idee van je beelden tot leven te laten komen, maar de keren dat ik er zelf mee heb moeten werken hebben geleid tot heel veel frustratie.” 

Welke sites (of andere media) gebruik je om op de hoogte te blijven / inspiratie op te doen? 
“Hiervoor gebruik ik voornamelijk Instagram. Daar volg ik allerlei accounts van illustratoren om en kunstblogs die mij op de hoogte houden. Het is ook het enige social media-platform wat ik gebruik om mijn werk te delen. Verder haal ik veel van mijn inspiratie uit films, televisieseries en boekjes van andere illustratoren. Ik probeer ook vaker naar illustratie-evenementen te gaan zoals het Grafixx-festival in Antwerpen.”

Check Andrews website en zijn Instagram voor nog véél meer toffe illustraties! Klikken!