Interview

Torii: “Ik durf niet te zeggen dat ik ooit nog eens een album op deze manier opneem”


21 februari 2020

Het leek er wellicht even op dat de Haagse band Torii van de radar verdwenen was, maar niets is minder waar. De afgelopen twee jaar werkte multi-instrumentalist en producer Domenico Mangione met zijn bandleden in alle rust aan een debuutplaat, die vandaag het levenslicht ziet. En geloof ons: Return To Form is een plaat die je gerust grijs kunt draaien. De kans is groot dat je met iedere luisterronde weer nieuwe lagen ontdekt. En laat dat nou precies de bedoeling zijn. We spreken Mangione over een nieuw hoofdstuk voor Torii.

Tekst Bente Hout
Foto’s Tom van Huisstede

“We wilden iets compleets maken. Niet een flard, maar een compleet album”, zegt Mangione. “Dat kost misschien wat meer tijd dan de meeste mensen denken.” Hij doelt op de afgelopen twee jaar, waarin de band zich achter de schermen verscholen hield, om zijn volle focus op de opnames te richten. “Het is al met al best een ontwikkeling geweest. Toen we na de EP-release live gingen spelen, ontstond er eigenlijk een heel andere band. Het duurde even voor we de tijd weer hadden om verder te gaan.”

Zelf opnemen in een eigen studio
Een lang en intensief proces volgde. “We hebben de hele plaat in onze eigen studio opgenomen. Dus we bleven er continu mee bezig. Het duurde bijna een jaar voordat we alle opnames compleet hadden”, vertelt Mangione. Daarna volgde een fase van veel sleutelen en bijschaven: “Zelf opnemen in een eigen studio gaf ons de kans om nummers op verschillende manieren te benaderen.” Hij lacht: “Ik durf niet te zeggen dat ik ooit nog een album op deze manier zou opnemen. Het kostte echt héél veel tijd.”

Die laatste uitspraak wekt misschien een enigszins ontmoedigde indruk. Echter, zelf doen en de tijd nemen lijken in de aard van het beestje te zitten. Ook voorganger Submerged kwam tot stand door Mangione’s eindeloze geploeter in zijn toenmalige thuisstudio in een oude school. “Dat was toch een ander proces”, zegt hij. “Ik heb toen alles opgenomen in een leeg klaslokaal en ik was destijds nog maar net met opnemen bezig. Die EP is meer een soort verwerkingsproces geweest.”

Een nieuwe benadering
Waar Submerged een redelijk kale en pure momentopname is, klinkt Return To Form gelaagder en beter doordacht. In ieder nummer zitten details verwerkt die je misschien pas na een paar keer luisteren ontdekt. Ook is de creatieve input van de huidige bandleden goed hoorbaar. “Torii is nu echt een collectief ding, waarop iedereen zijn eigen invloed uitoefent. De benadering van deze plaat was anders”, aldus de frontman. En dat zat ‘m niet alleen in de manier waarop de nummers geschreven werden. “We hebben op verschillende plekken opgenomen, waaronder in het skatepark naast onze huidige studio The Womb”, vertelt hij.

De DIY-studio die Mangione met een aantal anderen oprichtte, waaronder bandlid Tijmen van Wageningen, was van grote invloed op het opnemen van de plaat. “We konden daar onze eigen gang gaan.” Onder andere het uitgesponnen, instrumentale nummer Tongue Tied werd opgenomen in dat skatepark naast de studio. “We hebben de drums opgenomen in een skatebowl. De reflecties van die ruimte hebben we bewust verwerkt in de opname.”

De ruimte verwerken in opnames is iets dat Mangione al langere tijd intrigeert. Zo hoor je in oudere nummers onder meer de meeuwen die om zijn voormalige studio cirkelden. “Op deze plaat hoor je ook weer vogelgeluiden en andere omgevingsgeluiden. Maar we hebben de ruimte ook op andere manieren benut. Zo waren we de snaredrum in de single Forward Retreat aan het opnemen, en terwijl we dat deden, hebben we ‘m ook uitgestuurd door een tape-machine. Dat creëerde een weerkaatsing die uiteindelijk het nummer aandrijft.” De gelaagdheid die het gebruik van een locatie kan creëren in muziek, speelt volgens Mangione een belangrijke rol in zijn opnames. “Spelen met ruimte is niet iets wat je direct hoort, maar het creëert wel geluidslagen en een bepaalde dynamiek die iets toevoegt. Het zet je ertoe aan om op nieuwe manieren naar muziek te kijken.”

Verzameling van gevoelens en verwerkingen
We mogen gerust stellen dat de verstreken jaren en het intensieve opnameproces geleid hebben tot een prachtige debuutplaat, die het verdient om met aandacht beluisterd te worden. Een zorgvuldig samengestelde bundeling van tot in de kern doordachte ideeën. “Ik zie het als een verzameling van gevoelens en verwerkingen. Sommige nummers zijn nieuw. Andere nummers, zoals Oh Nola, heb ik jaren geleden al geschreven. Dat vind ik juist bijzonder: dat we op deze plaat zoveel verschillende ideeën bij elkaar hebben gebracht. Er kan een eeuwigheid zitten tussen de momenten waarop de nummers zijn ontstaan, maar toch vormen ze een geheel.”

Return To Form is vandaag uitgekomen via Mink Records. Morgen vindt de releaseshow plaats in De School in Amsterdam, daarna speelt Torii onder andere nog in V11 in Rotterdam en Het Magazijn in Den Haag. Klik hier voor alle shows.