Feature

TivoliVredenburg pakt uit met het veertiendaagse eindejaarsfestival Wintergarten (15 t/m 30 december)


14 december 2017

Wintergarten
TivoliVredenburg – 15 t/m 30 december

 

TivoliVredenburg pakt vanaf vrijdag 15 december uit met een veertiendaags en gratis eindejaarsfestival genaamd Wintergarten! Met onder meer popup-restaurant Het Gulle Rendier, winterverhalen, videoinstallaties, documentaires, live-hiphop, maar er is ook een proeflab, klassieke muziek, een Christmas Sing-a-long én een Vintage Garten. Zo sluit je het jaar nog eens gezellig af!

Eén ding is zeker: je hoeft je niet te vervelen deze kerstvakantie. De Wintergarten is de uitgebreide winterversie van de Biergarten, de gezellige indoor-biertuin die sinds mei dit jaar zijn deuren op vrijdag en zaterdag heeft geopend in het poppodium.

Het indoor park/podium/danszaal is vanaf 15 december dus omgebouwd tot een magisch winterpaleis waar het altijd lekker warm is en goede muziek te horen is. De vrijdagavond wordt geopend met onder meer een Silent Bingo Disco om 22:00 uur en een hiphop-programma (daarover later meer), waar de Wintergarten feestelijk mee wordt geopend. Warm je hieronder alvast even op met de Wintergarten-trailer en lees daaronder wat er allemaal te doen is.

 

Wintergarten 2017
Zo kun je er elke dag lekker warm en droog bij zitten in de Wintergarten en genieten van fijne muziek plus allerlei activiteiten, aangevuld met de specialiteiten van popup-restaurant Het Gulle Rendier dat van woensdag tot en met zondag open is (let wel: gesloten op 24, 25, 26 & 30 december). Vanaf zonsondergang kun je in de Hertz Foyer een ouderwets en wisselend Hollands stamppotje bestellen. Te denken aan zuurkool, boerenkool, hutspot en andijvie, aangevuld met een keuze uit vlees, gevogelte of iets lekkers vegetarisch. En jawel: er zijn toetjes! Reserveer trouwens wel even als je zeker van een plekje wilt zijn (zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben).

 

Vanuit Het Gulle Rendier kun je vanuit door naar een show of dus naar een van de vele winterevenementen op de vijfde en zesde verdieping van TivoliVredenburg. Zo is elke dag de Niemand heeft ons gezocht te zien, een videoinstallatie op de muren van het pand die zorgt voor wat meer gelijkheid in deze decembertijden. Aan het einde van het jaar komen namelijk alleen de ’toppers’ van het jaar aan bod in lijstjes als de Top 2000 en dat is natuurlijk niet helemaal terecht. Om dat te balanceren, worden doorlopend de minst gezochte zoektermen van online zoekmachines in 2017 op de muur geprojecteerd.

Vintage Garten
Op zaterdag 23 december is er een slinger aan kraampjes met vintage, platen, prullaria, meubels en kleding te vinden op de pleinen en in de foyers van TivoliVredenburg tijdens de Vintage Garten. Vanaf 12:30 uur kun je rondstruinen en mooie koopjes op de kop tikken, onder het genot van kerstmuziek en uiteraard de nodige versnaperingen. Wil je je collecties niet uitbreiden, maar juist opruimen? Dat kan ook! Voor tien euro huur je al een kraam van twee meter waar je jouw tweedehands-spulletjes kunt verkopen. Meer informatie vind je op de site!

 

Muziekdocumentaires
Eigenlijk is er niets lekkerders dan films kijken tijdens de kerstvakantie en ook daar is aan gedacht in Wintergarten. Op donderdag 21 december wordt in Hertz de film Amy over Amy Winehouse uitgezonden, op vrijdag 22 december is de dit jaar overleden soulheld aan de beurt met Charles Bradley – Soul of America en zaterdag 23 december Straight Outta Compton over het legendarisch N.W.A. uit Compton, Californië.

 

Christmas Sing-a-long
Dezelfde 23 december is het tijd voor de Christmas Sing-a-long! Er worden boekjes uitgedeeld met de teksten, met liederen die door David de Geus worden gespeeld op de piano. Iedereen is welkom, dus schroom niet om een potje mee te zingen. Aansluiten genieten van Klassiek tijdens het eten, dat kan vanaf 18:00 uur in de Wintergarten.

 

Hiphop!
Op vrijdag 15 december gaat het direct los met een live hiphop-programma met Major Dreamin’, Prins en The Ripper. Vanaf 23 uur kun je deze upcoming acts gewoon voor niks meepakken. Check nog even de site van TivoliVredenburg voor wat meer informatie over deze drie jonge artiesten.

 

Klassieke muziek en winterse verhalen en gedichten
Wil je op dinsdagavond 19 december wat rustigers voor je kiezen krijgen, dan kun je bijvoorbeeld naar Piano in the round met de Utrechtse pianist Manuel Wouthuysen, die vanaf 21:30 uur in de Pandora-foyer op een grote Steinway-piano minimal-stukken van componisten als Bach en Einaudi komt spelen.

De dag daarop is het Winter op het Plein met Vivaldi’s Vier Jaargetijden en dan specifiek L’Inverno (ja, de winter). Dezelfde avond ook nog een paar mooie Winterverhalen luisteren vanaf 20:30, waar meerdere schrijvers hun gevoelens in met sneeuw verpakte winterverhalen komen delen. Onder meer Hanneke Hendrix, Qader Shafiq en Admiraal Oosterbroek zijn van de partij en vertellen in de Wintergarten hun mooiste verhalen. Op woensdag 27 december is Deel II van Winterverhalen met onder meer Hanneke van Eijken, Nyk de Vries en Yentl van Stokkum.

Godsdienst en Winterse Wetenschap
Een stukje verdieping tijdens de donkere dagen van het jaar? Tijdens Bijspijkeren: Godsdienst op maandag 18 december is er een mini-college van Janneke Stegeman, voormalig Theoloog des Vaderlands. Een avond over de vraag: wat betekent religie anno 2017? Terwijl jij net een goed wijntje hebt besteld, neemt Stegeman je met actuele voorbeelden mee langs verschillende discussies en laat ze zien waarom een basisbegrip van religie belangrijk is om moderne discussies te begrijpen.

 

Winterse Wetenschap
Woensdagmiddag 27 december wordt er ook aan de kleineren onder ons gedacht met Winterse Wetenschap. In samenwerking met het Universiteitsmuseum Utrecht wordt in de Wintergarten de gele popup-bakfiets naar binnen gereden. Een bak vol wetenschappelijke proefjes en experimenten. Families met kinderen van acht tot en met twaalf jaar zitten geramd, ook nog eens omdat het geheel gratis is. Reserveren is aan te raden, check voor meer informatie de site van TivoliVredenburg.


 

Wintergarten vindt plaats van 15 tot en met 30 december op de binnenplein van TivoliVredenburg. Check de volledige via de links hieronder.

WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT