New Music

Thundercat doet ons verlangen naar de dromerige jaren zeventig met Black Qualls


11 februari 2020

Thundercat, de favoriete bassist van onder andere Kendrick Lamar en Flying Lotus, kan het ook prima alleen af op zijn solo-werk. Drunk was een verzameling van korte, intrigerende nummers, waarop Friend Zone en Them Changes de absolute hoogtepunten vormden. Nu het nieuwe album It Is What It Is in aantocht is, kunnen we nu ook genieten van voorproefje Black Qualls.

Dat Thundercat een virtuoze bassist is, bewijst ook deze track. De dikke, funky baslijn zorgt ervoor dat je als luisteraar direct meebeweegt op de maat. Verrassend is hij ook, wanneer hij halverwege de afslag naar dromerigere plaatsen inslaat met dweperige, sappige synths. En al zijn de vocalen van Steve Arrington niet de sterkste, de extra gitaarpartijen van Steve Lacy maken veel goed. Met overduidelijke knipogen naar de funk van de jaren zeventig zou deze track prima in de discotheek of Soul Train van dat tijdperk passen. Alleen de high waisted jeans met wijde pijpen missen nog.

Het nummer is een reflectie op het leven als jonge zwarte Amerikaan. Thundercat zegt daar zelf over: “What it feels like to be in this position right now… the weird ins and outs, we’re talking about those feelings.” Dit thema komt terug in de songtekst: ‘‘Cause there’s no more living in fear / No more living in fear / If we don’t talk about it.’ Black Qualls is een bespiegelend en tegelijkertijd ontspannend nummer die ons doet vooruitkijken naar het album dat op 3 april zal verschijnen.