New Music

Nieuwe single The Unlimited verzacht het wachten op album van Sufjan Stevens en stiefvader Lowell


10 februari 2020

Sufjan Stevens, de man die een album voor elk van de vijftig staten van Amerika beloofde, begint weer aan een nieuw project. Zijn ondernemingen hebben ondertussen een hoog help-mijn-man-is-klusser-gehalte: terwijl de verf nog droogt vlucht Sufjan weer naar zijn volgende idee.

Na zijn albums over Michigan en Illinois is het nog wachten op de volgende 48 staten, maar daarvoor is de indieheld te druk met het uitbrengen van een oeuvre van honderd kerstliedjes en het bezingen van alle planeten in de Melkweg. Maar eerlijk is eerlijk, als fan smul je van zo’n uitgeefgrage artiest.

Deze week werd aangekondigd dat Sufjan Stevens samen met zijn stiefvader Lowell Brams (ja, die van Carrie & Lowell) het album Aporia uitbrengt. Twintig jaar geleden startten stiefvader en stiefzoon samen het platenlabel Asthmatic Kitty, vernoemd naar hun astmatische adoptiekat Sara. In 2009 bracht Lowell Brams op dat label Music For Insomnia uit in de Library Catalog Music Series. Deze insomnia-opwekkende verzameling van geluiden doet denken aan de meer experimentele kant van Sufjan Stevens, zoals de kakofonische plaat The Age of Adz. Die kant moeten we waarschijnlijk ook op als we ons inbeelden hoe hun samenwerking op dit nieuwe album gaat klinken. Aporia betekent immers ‘een staat van verwarring’.

Met de single The Unlimited moeten we nu genoegen nemen. Het is een korte track die eigenlijk al stopt als je er een beetje warm van begint te worden en op zichzelf niet blijft hangen. Maar daar wisten Sufjan en Lowell wel iets op: ze hebben namelijk een openbare afspeellijst gemaakt met inspiratiebronnen voor dit nieuwe album. INFORMA APORIA bevat Vangelis-muziek van de originele Blade Runner-soundtrack, Enya en instrumentale tracks van Peter Gabriel en Helado Negro. Het lijkt er dus op dat Aporia één grote verwarrende chillwave, new age-meditatieplaat gaat worden. Het wachten is tot 27 maart.