New Music

Shht laat ons trillen van gecontroleerde chaos op nieuwe single Hello? Hello!


12 februari 2020

We spotten het knettergekke Shht een tijdje geleden al voor je. De mannen uit Gent bouwden de afgelopen jaren een sterke reputatie op in de scene van de Lage Landen en 2019 bleek een bijzonder productief jaar: met maar liefst driemaal Pukkelpop, een optreden op Best Kept Secret en een Europese tour als supportact van De Staat. Eind deze maand speelt de band een aantal Nederlandse shows, en sinds kort is er nieuwe muziek.

Shht speelt op 28 februari een The Daily Indie-presents in Hedon in Zwolle. Bij zijn? Word lid van The Daily Indie voor een tientje per jaar en je bent gratis bij deze (en nog veel meer) shows.

Shht begroet ons met Hello? Hello!, een dijk van een song van maar liefst negen minuten. Op het eerste gehoor lijkt de band sterk voort te borduren op het geluid van zijn debuut Love Love Love uit 2018: gestoorde synthesizerlijntjes, bevreemdende autotune-zang en teksten waarvan je nét niet snapt wat er wordt bedoeld.

Maar toch voelt er iets anders. Waar Love Love Love uitblonk in pure en desoriënterende chaos , draait Shht de gekte op dit nummer wat terug tot een iets minder chaotische, maar nog steeds zeer spannende sfeer. De autotune, die alomtegenwoordig was op het debuut, wordt slechts spaarzaam gebruikt en de lengte van het nummer werkt toe naar een climax, waarbij zorgvuldig opgebouwde laagjes uit de voorgaande minuten een haast wall of sound-achtig effect creëren.

Het resultaat is, ondanks de lengte, misschien wel de bands toegankelijkste nummer tot nu toe. Met Hello? Hello! zet Shht een stap naar een muzikaal verfijnder, maar nog steeds heerlijk schurend geluid, waarvan wij meer hopen te horen op het nieuwe album Noneketanu, dat uitkomt op 13 maart.