New Music

The Delines bezingt de uitzichtloosheid in zachte countrysoulliedjes op The Imperial


31 januari 2019

Mensen met wie het altijd misgaat. Je weet wie ze zijn. Kennissen en bekenden, aan de rand van je sociale leven. Je hebt met ze te doen, maar je houdt ze ook een beetje op afstand. Het kan alleen maar verkeerd gaan. Het is die jongen in het café, die te veel drinkt omdat zijn vriendin hem heeft verlaten. Hij begint er overdag al mee. Of het is die oudere vrouw, met die wanhopige blik in haar ogen. Ze dacht dat haar huwelijk goed was, maar haar man is tot diep in de nacht van huis. Hij komt pas terug als het alweer licht wordt.

Het zijn deze mensen die ronddwalen in de liedjes van The Delines, net zoals ze opdoken in de liedjes van Richmond Fontaine, songschrijver Willy Vlautin zijn vorige band. Hij heeft inmiddels een aantal romans op zijn naam staan en de Amerikaan is ook meer een schrijver dan een muzikant. Zijn liedjes zijn vaak de omlijsting bij de droeve, maar ó zo aangrijpende karakterschetsen van mensen die langzaam hun ondergang tegemoet gaan.

Bij The Delines – begonnen als zijproject – deed Vlautin een stapje terug. Hij schrijft de liedjes en speelt gitaar. De zang laat hij over aan Amy Boone, die Vlautins karakters tot leven brengt met ingehouden, soulvolle zang. Dat werkte al goed op vorige plaat Colfax en op het nieuwe album The Imperial werkt dat nog even beter. Dat komt omdat de muziek verzorgder en vooral rijker is aangekleed én omdat Boone de sterren van de hemel zingt.

Een eenzame trompet
In Cheer Up Charly, over die jongen die zijn liefdesverdriet verdrinkt, is haar stem als een warme deken. Daarachter zitten evenredige delen country en soul, met een warme Fender Rhodes en mooie koperblazers. In He Don’t Burn For Me, over die vrouw met huwelijksproblemen, verwoordt een eenzame trompet al het verdriet. Het zijn die accenten die de ingehouden, lome muziek zo mooi maken. Nergens vliegt het uit de bocht, waardoor de tragische verhalen nog harder binnenkomen.

Dat Boone op het podium staat is overigens niet vanzelfsprekend. Drie jaar geleden brak ze beide benen bij een auto-ongeluk. Er volgden vele operaties en uiteindelijk kwam ze er weer bovenop. Gelukkig maar, want met The Imperial hebben Boone en Vlautin een prachtplaat gemaakt.

The Delines komt naar Nederland, check hier alle livedata van de band!