Interview

The Daily Industrie: van manager tot muzikant, alleskunner Lisa Moree


9 augustus 2017

Door de jaren heen hebben we over honderden, dan wel niet duizenden bandjes en artiesten geschreven. Maar er gaat natuurlijk nog een hele wereld schuil achter al die albums, video’s, foto’s, festivals en shows. Van boekers, (tour)managers, programmeurs, fotografen, videomakers, marketeers, publishers, labels: er komen een hoop mensen kijken om al die artiesten letterlijk en figuurlijk een podium te bieden en in jouw oortjes te laten belanden. Wij lichten deze muzikale smaakmakers voor je uit! 

Na Marije van Veen en Eva van Netten, is deze keer Lisa Moree aan de beurt. Manager, assistent-manager, tourmanager, muzikant: wat doet ze niet?! Om haar wat beter te leren kennen, stelden we Moree een aantal vragen over onder meer muziek, ’the bizz’ en hoe ze te werk gaat.

Zo, waar ben jij op dit moment allemaal mee bezig? We zien een hoop leuke projecten voorbijkomen!
“Momenteel ben ik manager van de band Dakota, assistent-manager en tourmanager bij Jett Rebel en speel ik zelf in Bells of Youth.”

Waar haal je al die energie vandaan?
“Gezond eten, regelmatig sporten en vooral doen waar m’n hart sneller van gaat kloppen, alles met muziek!”

Hoe ziet een gemiddelde week van jou eruit?
“Mijn weken zijn heel erg verschillend en dat is ook wel wat ik er zo leuk aan vind. Maar een goede week zou zijn: Maandag en dinsdag: ‘kantoordagen’, ik mail veel mensen voor Dakota en denk plannen uit, doe de pre-productie voor Jett Rebel-shows, beetje administratie. Woensdag heb ik meetings bij labels, publishers, boekers of met de band of crew. Donderdag repeteer ik met Bells of Youth. Vrijdag een Jett Rebel-show. Zaterdag naar Dakota kijken of een eigen show en zondag een beetje chillen of naar een festival.”

Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit?
“Wat ik momenteel echt super leuk zou vinden is op een lange tour in het buitenland gaan. Als tourmanager of om zelf te spelen, ik zou het allebei fantastisch vinden. Dus een ideale werkdag voor mij nu zou zijn, uren in een tourbus rijden – ik houd erg van rijden – aankomen op een willekeurige plek in de wereld, een show draaien een klein beetje feest na afloop en dan de volgende dag het trucje weer herhalen.”

 

“Soms vergeet ik heel even hoe leuk ik het ook vind om zelf op een podium te staan als ik een tijdje wat meer met management bezig ben geweest”

 

Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
“Ik denk oprecht dat wat ik nu aan het doen ben, precies is wat ik moet doen. Ooit ben ik begonnen met een studie aan de Rockacademie waar ik tijdens de auditie al aangaf dat ik én zelf wilde spelen én werkzaam wilde zijn in de business. Ik ben eigenlijk een perfect voorbeeld van precies doen waar je voor gestudeerd hebt, haha.”

“Waarom ik dit doe, is denk ik omdat ik snap hoe de industrie en zijn mensen werken en mij er volledig op m’n plek voel. Het allerleukste aan management vind ik het moment dat je een plannetje of strategie bedenkt en dingen gaan lopen en alles op z’n plek valt. Dat geeft echt een kick. Zelf spelen geeft ook een kick trouwens! Soms vergeet ik heel even hoe leuk ik het ook vind om zelf op een podium te staan als ik een tijdje wat meer met management bezig ben geweest, maar dan sta ik weer op een podium en denk ik: ‘JA MAN, DIT IS MEGA!'”

 

“Muziek is er voor mij altijd, overal. Soms vind ik het irritant dat ik er zo gevoelig voor ben”

 

Wat vind je het mooiste aan muziek?
“Het mooiste aan muziek vind ik dat het alles kan bepalen. Een feest, een stemming, een film, een situatie, noem maar op. Muziek is er voor mij altijd, overal. Soms vind ik het irritant dat ik er zo gevoelig voor ben. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan house en techno. Als ik dan toevallig op een plek of feest ben waar ze dat draaien, dan kan ik met de leukste mensen op aarde zijn, aan mij heb je niks meer. Bloedchagrijnig word ik ervan. Die haat is ook heel specifiek, want ik hou bijvoorbeeld wel echt van elektronische muziek, met een potje synthpop of italodisco ben ik niet van de dansvloer af te slaan. Maar echt feest wordt het met keiharde seventies/eighties hairmetal, new wave en pop-bangers.”

Wat is een recent project waar je aan hebt gewerkt en waar je erg trots op bent?
“Sinds driekwart jaar doe ik het management voor Dakota en sindsdien hebben we al zo veel toffe dingen met elkaar meegemaakt. Die band is ook echt een heel goed voorbeeld van hoe je een carrière direct breder trekt dan Nederland. We hebben shows gespeeld op The Great Escape en werken nu samen met een grote Engelse agent van United Talent Agency om de verdere live-stappen in de EU te zetten. Ik kijk ook liever naar Europa als target dan naar afzonderlijke landen.”

Welke shows/festival heb je nog allemaal in de agenda staan deze zomer? Waar kijk je verder nog naar uit dit jaar?
“Nou, eigenlijk is het deze zomer qua werk iets rustiger wat betreft de festivals. Jett Rebel heeft een iets rustiger jaar, want die heeft echt overal al gestaan en Dakota begint juist net op wat kleinere festivals te spelen. Zelf wil ik nog wel naar Lowlands als bezoeker, dat is eigenlijk gewoon een soort van vaste prik om daar te zijn. Ik kijk zelf meer uit naar het najaar, waar een clubtour van Jett Rebel staat en Dakota de Popronde gaat doen en verdere stappen in het live-circuit van Europa gaat zetten.”

 

“Wat ik zo waanzinnig knap vind, is dat Arcade Fire elk album kiest voor een ander thema en stijl, maar dat het ALTIJD onmiskenbaar als Arcade Fire klinkt. Dan ben je gewoon echt goed in wat je doet”

 

Wat is je favoriete, nieuwe nummer van dit moment?
“Ja kijk, alles draait bij mij op dit moment om Arcade Fire. Het is lang geleden dat ik mij zo aan het verheugen was tot de release van een album. Op zich had ik het ook wel met de nieuwe Haim, maar ik wist gewoon dat dat album mij ging teleurstellen. En dat doet het op zich ook, ik kom zo moeilijk door die teksten heen die elk nummer copy-paste lijken te zijn gebruikt. Vreselijk als al je liedjes over I want you back, Love you forever en dat soort shit gaan. Maar ik vind de band zelf zó leuk dat ik het album blijf luisteren om het leuk te vinden. En kies ik dus een liedje van hun album als favoriete nieuwe nummer van dit moment, en dat is Nothing’s Wrong. Super zomerse, makkelijke en onvervalste dansbare pophit, volume op tien en keihard meeblèren.”

Favoriete album van dit moment?
“Everything Now van Arcade Fire! Ik kan er niet over uit hoe goed ik die band en deze plaat vind! Alles, van de manier van marketing en aanloop naar het album tot het thematische in tekst en muziek. Wat ik zo waanzinnig knap vind, is dat Arcade Fire elk album kiest voor een ander thema en stijl, maar dat het ALTIJD onmiskenbaar als Arcade Fire klinkt. Dan ben je gewoon echt goed in wat je doet.”

Favoriete artiest van dit moment?
“Arcade Fire natuurlijk, maar ook van de nieuwe The War On Drugs-liedjes word ik ook zeer enthousiast. Wat een waanzinnige band is dat ook, kom maar door met die nieuwe plaat!”

 

“Wacht maar, over vijf jaar is het niet meer Scandinavië maar ons kleine kikkerlandje wat het goed doet buiten de grenzen.”

 

Hoe staat de Nederlandse muziekscene er op het moment voor volgens jou?
“Wat leuk is om te merken is dat er een oogje vanuit de rest van de wereld begint te vallen op Nederland. Steeds meer Nederlandse bands doen het goed in Europa of daarbuiten en het wordt steeds cooler om een Nederlandse band te zijn. Wacht maar, over vijf jaar is het niet meer Scandinavië maar ons kleine kikkerlandje wat het goed doet buiten de grenzen.”

“Ik vind dat een hele mooie ontwikkeling, want wat er in ons eigen land gaande is, is natuurlijk vreselijk. Er is vrijwel geen ruimte meer voor nieuw talent op de radio, terwijl het voor festivals nog steeds iets is waar ze naar kijken met het programmeren van bands uit eigen land. Uiteindelijk zal dat ook wel verschuiven, maar het is op het moment zeer lastig om als nieuwe band die support te vinden. Gelukkig zijn er wel initiatieven als de Popronde die op live-gebied veel uitkomst bieden.”

 

“Het zou echt mooi zijn dat over een aantal jaar een gelijk aantal mannen en vrouwen in de industrie werken en zichtbaar zijn en het niet meer als een bijzonderheid wordt gezien dat je als vrouw muziek maakt of achter de schermen werkt.”

 

Is er een opmerkelijke/interessante trend die jij ziet in de muziekwereld?
“Hmm lastige vraag. Maar ik denk toch wat mij de laatste tijd in positieve zin opvalt is dat vrouwen steeds meer zichtbaar worden in de muziekwereld (en eigenlijk in de hele wereld). Dat is een zeer goed ding. Het zou echt mooi zijn dat over een aantal jaar een gelijk aantal mannen en vrouwen in de industrie werken en zichtbaar zijn en het niet meer als een bijzonderheid wordt gezien dat je als vrouw muziek maakt of achter de schermen werkt.”

Waar check jij alle nieuwe muziek?
“Ik kom veel tegen op Spotify door Discover Weekly, maar ook doordat Spotify vergelijkbare artiesten gaat afspelen wanneer je een album hebt geluisterd. Dat vind ik allemaal wel zo geweldig aan Spotify! Ook heb ik een vriend die zeer muziekfreak is en een schoonvader die alles bijhoudt en dan nog voornamelijk vrienden die in de muziek zitten en tips uitwisselen. Blogs check ik eigenlijk niet echt meer, voorheen haalde ik ook best veel van de 3voor12 Luisterpaal.”

Volg je nog toffe playlists op Spotify/een ander kanaal?
“Nou samen met een vriendin heb ik de leukste Spotify playlist, genaamd ‘Powerplaylist’. Daarin staan louter bangers en dat is eigenlijk de enige Spotify-afspeellijst die ik echt vaak luister en die uitermate geschikt is voor feestjes. Verder luister ik alleen naar albums eigenlijk.”

Welke artiesten moeten we volgens jou absoluut volgen op Instagram?
“Sowieso Britney Spears! Zij is echt geniaal op Instagram, love her!”

Heb je nog andere toffe aanraders: op het gebied van film, kunst, websites, boeken, theater, series, noem het op?
“Normaal gesproken ga ik veel naar het filmtheater, maar ben daar helaas al een tijdje niet meer geweest. Dus ik ben niet helemaal up to date van alles wat er nu draait. Op Netflix kijk ik wel veel series zoals Stranger Things, Homeland, House of Cards, New Girl en Modern Family. En ik ben nu bezig aan het nieuwe seizoen van Twin Peaks… Ik weet nog niet heel goed of ik het leuk vind, eerlijk gezegd, maar ik ben nog maar op de helft. Qua boeken heb ik laatst Harry Potter And The Cursed Child uitgelezen en ben nu bezig in Shantaram, allebei aanraders!”

Wie zouden we hierna echt moeten vragen voor deze rubriek?
“Petra Randewijk, soundengineer bij onder meer Doornroosje.”