Interview

Ter voorbereiding op Misty Fields spreken we met een van de muzikale verrassingen van dit jaar: EUT


23 augustus 2017

Misty Fields
1, 2, 3 september

 

EUT leek vorig jaar wel een meteoriet die ineens de indiehemel binnen kwam razen. De band bestaat pas anderhalf jaar, maar speelde inmiddels al op Oerol, Down The Rabbit Hole en Motel Mozaique, deed de support van Indian Askin en tekende een platendeal bij V2 Records. Op vrijdag 1 september speelt de band op Misty Fields, wij spreken met bassist Sergio Escoda en gitarist Emiel de Nennie over de Vijf W’s van EUT.

Onze redactietips lezen over Misty Fields (oa. King Khan, Mozes And The Firstborn, Cosmonauts, Iguana Death Cult, Baby Galaxy en Amber Arcades spelen er)? Check ze snel hier!

 EUT komt op onze radar tijdens Bombay’s afscheidsfeestje in Paradiso afgelopen jaar. Even laten worden we gevraagd om de band zijn eerste live-sessie in première laten gaan. De Amsterdamse band opereert naar eigen zeggen met ‘een Zweeds talent voor melodie met een Duits gevoel voor ritme, Franse flair en bravoure’. Dat klinkt niet alleen lekker, het blijkt ook wel aardig te kloppen, want het gaat dit jaar knetterhard met de band. Eigenlijk is de ‘beginnende band’ misschien al een fase verder. Of toch niet? Escoda: “Ja, dat is een beetje weird, hè. Ik denk dat het voor ons allemaal geldt. We hebben allemaal in allerlei bandjes gespeeld, maar nog nooit vielen de puzzelstukjes zo snel op hun plek.”

De Nennie: “Normaal gesproken ga je vaak na een jaartje bij een boeker op zoek, bij ons stonden ze bij de derde show al in de zaal.”

Escoda: “Ja, dat was zo bizar. Ik kan er ook niet precies de vinger op leggen waar dat dat precies aan ligt. Want we zijn hoe dan ook gewoon vijf vrienden die iets doen wat ze leuk vinden.”

EUT?!
Terwijl de band het hele jaar druk is met spelen en het uitbrengen van singles, wordt het ‘hé-wij-zijn-een-nieuwe-band-gedeelte’ een beetje overslagen. Want uit welke hoeken komen deze nineties influenced-postpoppers nou eigenlijk?

Escoda: “Tessa (Raadman – gitaar, red.), Megan (De Klerk – zang, red.) en ik zaten bij elkaar in de klas op het conservatorium en zij waren al langer met ideetjes bezig.”

De Nennie: “Ik sprak Megan destijds al vrij vaak en toen liet ze mij regelmatig liedjes horen waar ze mee bezig was. Die nummers vond ik tof, dus ik vroeg mij af waarom ze daar verder niks mee deed. Maar het bleek dat ze het eigenlijk nog een beetje te spannend vond om daarmee naar buiten te komen. ‘Je moet er gewoon een band bij zoeken’, zei ik telkens tegen haar. Destijds zat ik bij Jim (Geurts – drums, red.) in de klas en die vond het allemaal wel tof klinken. Toen heb ik Megan voor het blok gezet door gewoon Jim aan de telefoon te geven en gezegd: ‘Megan wil je iets vragen.’” Lachend: “Vervolgens heb ik mijzelf ook maar uitgenodigd om mee te doen.”

 

Sneeuwbaleffect
Het balletje begint te rollen via de nieuwe boeker van de band (Radar Agency – onder meer BARTEK, Jacco Gardner, Canshaker Pi) en voor EUT het weet, zit het bij V2 Records (onder meer The Black Marble Selection, The Dawn Brothers, John Coffey) op kantoor om een platendeal te tekenen. Goed, tot zover de successen van achter de schermen, want de band moet nog de nodige kilometers maken.

De Nennie: “We moeten onszelf zeker nog meer laten zien. Binnen de Randstad hebben we leuke shows gespeeld, maar daarbuiten hebben we nog niet veel gespeeld. Later dit jaar doen we mee aan de Popronde, dus dat zou goed moeten komen.”

Escoda: “In wezen kent niemand ons nog, maar dat is natuurlijk wel de bedoeling! Daarom wilden we ook met de Popronde meedoen, om nieuwe liedjes uit te proberen, ervaring op te doen en op veel plekken te spelen zodat meer mensen ons leren kennen. We hebben al een mooie lijst met boekingen, dus dat gaat de goede kant op!”

Debuutalbum
Met twee officiële singles en wat livemateriaal is er op zich al aardig wat te ontdekken. Toch is het grote wachten vooral op de debuutplaat.

Escoda: “We moeten hem nog opnemen, dat gaan we de komende maanden doen. Beetje stressvol, want hij staat gepland voor het voorjaar.”

De Nennie: “Dat wordt wel een pittige periode, de Popronde en een album opnemen.”

Escoda: “Ja, we kijken er tegelijkertijd tegenop als naar uit. Ik denk dat we als band zijnde wel waanzinnig gaan groeien in die periode.”

 

Alleen maar hits!
De plaat zal zal opgenomen gaan worden met Tijmen van Wageningen in de Basement Studio, waar onder meer The Indien, The Great Communicators en Taymir hun liedjes vast hebben gelegd.

Escoda: “We hebben al eens eerder met Tijmen gewerkt voor onze laatste single Supplies, die hij op heeft genomen en heeft gemixt. We wilden diezelfde lijn ook wel doorzetten voor het nieuwe werk, dat leek ons het meest verstandig.”

 

“Speelt King Khan?! Met The Shrines?! Serieus?! Dat meen je niet, dat wil ik zien!”

 

Wat voor beeld komt er in de bandleden omhoog als ze aan het album denken?
Escoda: “Alleen maar hits, haha. Nu moeten we dat natuurlijk ook wel waar gaan maken! Nee, het wordt niet heel conceptueel of iets, maar het is wel de bedoeling dat de luisteraar de hele plaat geboeid blijft, daar gaan we voor. We kijken er wel erg naar uit, aangezien we al bijna twee jaar met die nummers bezig zijn.”

De Nennie: “Ja, we denken nu al aan plaat twee.”

Misty Fields en buitenlandse dromen
EUT speelt op de vrijdag van Misty Fields met Cosmonauts, B Boys, S.T. Cordell, Statue, Number 2 en nog een grote verrassing. Althans, voor Escoda en De Nennie.
Escoda: “Speelt King Khan?! Met The Shrines?! Serieus?! Dat meen je niet, dat wil ik zien!”

Niet slecht om op dezelfde line-up te staan als deze garage-legende. De toekomstdromen van de band zijn dan ook groot: waarom ook niet na zo’n vliegende start?! Escoda: “Ik heb altijd wel veel van de wereld willen zien. Niet zozeer als een soort tussenjaar voordat je gaat studeren omdat je niet weet wat je wilt in het leven, maar echt met een band en met de muziek die je maakt. Dat lijkt mij echt te gek. Dat is het toffe aan het hele internet en het streamen, je kunt zomaar op een blog of in een lijstje terechtkomen en voor je het weet kennen mensen aan de andere kant van de wereld je muziek.”

De eerste droomstap is in ieder geval gezet, want vrijdag 1 september gaat EUT kilometers maken naar Asten-Heusden en speelt de band om 19:00 uur op het hoofdpodium.


 

WEBSITE MISTY FIELDS | FACEBOOK-EVENT | TICKETS