Feature

Interview: naar welke drie platen gaat Liars op zoek tijdens de grootste platenbeurs ter wereld tijdens Le Guess Who?


3 september 2017

Le Guess Who?
9 t/m 12 november

 

In november slaat Le Guess Who? opnieuw zijn vleugels uit rondom Utrecht en verandert de stad in een muzikaal walhalla – met meer dan 150 artiesten die komen spelen in theater, poppodia, kerken en winkels. Dit jaar is er onder meer een gecureerd programma door Perfume Genius, James Holden, Grouper en Shabazz Palaces, maar ook optredens van Protomartyr, Mount Eerie, Aldous Harding, Sun Kil Moon, Mozart’s Sister en Weyes Blood.

Maar goed, dat is natuurlijk niet het enige dat voor muziekliefhebbers rood omcirkeld in de agenda staat voor november: hetzelfde weekend vindt ook de Mega Record & CD Beurs plaats in Utrecht. Met zo’n 12.500 vierkante meter aan vloeroppervlak met daarop zo’n vijfhonderd platenstands, wordt het gezien als de grootste platenbeurs van de wereld. Speciaal voor deze gelegenheid vroegen we Angus Andrew van Liars wat hij uit de ontelbare bakken omhoog zou willen halen.

Welke drie platen zou je absoluut voor op zoek gaan als je op de grootste platenbeurs ter wereld bent?
“Demdike Stare – Elemental (Parts 1 & 2), OOIOO – Feather Float en Jlin – Dark Energy.”

Wanneer en hoe ontdekte je deze platen?
OOIOO – Feather Float
“Ik zag OOIOO ooit muziek spelen van die plaat in een kleine venue in Manhattan die nu niet meer bestaat. Het was een fantastische show, waar Pixeltan volgens mij opende voor OOIOO.”

 

Demdike Stare – Elemantal Parts 1 & 2
“Demdike heb ik nog nooit live gezien, maar ik hoop de band dit jaar live te kunnen zien. Er zijn niet zo veel artiesten waarbij ik alles tof vind aan wat ze doen. Demdike Stare is wat dat betreft echt exceptioneel.”

 

Jlin – Dark Energy
“Black Origami, Jlin’s recentere album is echt briljant. Voor mijn gevoel moet ik vooral Dark Energy te pakken krijgen, want daar is het allemaal mee begonnen. Een vriend van mij raadde het aan and I’ve never looked back.”

 

Wat is er zo special aan deze albums en waarom raad je deze aan?
“Al deze platen staan voor vooruitstrevende, vrije en baanbrekende muziek. Uiteraard zou ik Appetite For Destruction of Love Deluxe van Sade kunnen noemen als platen die ook leuk zijn om te hebben. Maar echt, als ik fysieke muziek aanschaf, dan wil ik het gevoel hebben dat ik artiesten steun die vooruit gaan, die horizons verbreden en grensverleggend zijn. Ik ga geen muziek bevestigen die meer van hetzelfde doet en stijlfiguren herkauwt, deze albums laten de wereld zien waar we nu staan en waar we misschien naartoe gaan. Skull emoji.”

 

 

Welke plaat heb jij het laatste jaar veel naar geluisterd?
“Floral Shoppe van Vektroid/Macintosh Plus. Ik krijg een hoop schuine blikken voor mijn vergaande interesse in vaporwave. Het wordt beschouwd als een soort ironisch blip-genre, maar daar ben ik het zeker niet mee eens. Artiesten als de overdreven productieve Vektroid hebben het in hun muziek over interessante en relevante issues als consumentisme en eigendom. Door het vinden van die muziek ben ik echt geïnspireerd geraakt om opnieuw over mijn eigen muzikale proces na te denken. Ik heb nog geen vaporwave-plaat gemaakt, maar door alle regels rondom authenticiteit en technische vaardigheden in de wind te slaan, heb ik echt mijn creatieve reikwijdte vergroot. Misschien is het moeilijk om op repeat naar Floral Shoppe te luisteren, maar ik weet zeker dat het de moeite waard is om in deze fascinerende wereld onder te dompelen.

 

Liars speelt tijdens Le Guess Who? op donderdag 9 november, naast onder meer Grouper, Sun Kil Moon, The Soft Moon en Thurston Moore & Han Bennink. Meer informatie over de line-up plus kaarten vind je op http://www.leguesswho.com/


*Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij onze muzikale vrienden van The Line Of Best Fit en met toestemming vertaald door The Daily Indie.