Feature

The Daily Indie neemt je mee op reis, volgende stop: Kroatië


6 oktober 2020

Onze reis bracht je al in het noorden, zuiden en het oosten van Europa, maar een gebied dat nog ontbrak is de Balkan. Deze week brengen we hier verandering in en trekken we naar Kroatië!

Dit hoefijzer-vormige land tussen Slovenië en Bosnië en Herzegovina met een uitgestrekte kuststrook aan de Adriatische zee is nog altijd een populaire vakantiebestemming onder jongeren. Wat het daarnaast ook heeft, is een bruisende lokale scene met artiesten die veelal in de eigen taal zingen. Wij gingen zoals je inmiddels van ons gewend bent weer op zoek naar een viertal acts die we graag aan je voorstellen.


Mixed Up Mary
We beginnen onze reis deze week met de noirpop van Mixed Up Mary. Een vijfkoppig gezelschap dat opgebouwd is rond de muzikanten en echtgenoten Ana en Konrad Lovrenčić. Twee muzikanten die samen door het leven gaan en waarvan het dan ook een kwestie van tijd bleek voordat ze ook op muzikaal gebied gingen kijken wat ze elkaar konden brengen. Het eerste resultaat hiervan ontstond in 2015, in de vorm van debuut-EP Rano Je Za Sutra.

Het werk dat ze samen maakten werd door het duo voorgelegd aan vrienden en collega’s, waarna er een groep muzikanten om het duo heen werd verzameld die geloofden in de ongebonden en vrije muzikale visie van het tweetal. Met deze groep werd toegewerkt naar debuutplaat Umulomni, die in 2018 verscheen. Inmiddels heeft de groep doorgewerkt aan nieuw materiaal, waarvan eerder dit jaar het eerste voorproefje verscheen met de single Mjesto. Een track waarin duidelijk een andere koers wordt bevaren, een koers met een diepere, duisterdere synthesizer en een iets trager tempo.


Valentino Bošković
Van de noirpop van Mixed Up Mary, trekken we naar de groovy indiepop van Valentino Bošković. Dit muzikale duo, bestaande uit Branko Dragičević en Josip Radić, is een duo met een verhaal. De band beschrijft in zijn nummers de reis van een gelijknamige astronaut die ergens op een zondag in 1646 de aarde verliet. Maar niet getreurd, want volgens de voorspellingen keert hij op 14 februari 2046 terug naar onze knusse planeet. Zet deze dag maar meteen in je agenda, want om zijn terugkeer te vieren geeft de band dan zijn eerste concert op het eiland Brač in Kroatië. Mocht je dit niet willen missen, dan kun je gewoon alvast het Facebook-evenement volgen!

In 2018 bracht de band het album Vodič kroz Galaksiju Za Redikule uit, oftewel ‘een gids voor het ridicule heelal’. Daarnaast brengt het duo sinds het begin van 2018 ieder halfjaar een nieuwe single uit, waarvan dit jaar al Sukadar Bukadar en Amorella verschenen. Qua muziekstijl verft Valentino Boskovic met een gevarieerd kleurenpalet. Het ene moment luister je naar super groovy synth-pop, terwijl het volgende nummer weer een zekere psychrock-vibe heeft, om schaamteloos weer over te schakelen op onvervalste folk.


Sofie Jane
Voor onze derde stop deze week stappen we even af van de Kroatische taal en gaan we over op Engels, met de in Zagreb geboren en nu in Michigan wonende singer-songwriter Sofie Jane. Deze Kroaatse verscheen in 2015 ten tonele met de release van niet één, maar direct twee EP’s. Eerst verscheen haar debuut Honest, waarna ze het datzelfde jaar nog opvolgde met Opal Minds. Alle nummers op deze EP’s zijn opgenomen in een kast bij haar thuis, waarna ze wel door een professionele engineer zijn gemixt.

Na deze EP’s heeft Jane door de jaren heen nog een handjevol losse singles uitgebracht, waarna ze in 2018 een korte akoestische live-sessie uitbracht vanuit de Medika in Zagreb. Op een echte langspeler is het nog altijd wachten, maar de inmiddels uitgebracht muziek is een ware lust voor het oor. In de stem van Jane schuilt een natuurlijke en oprechte heesheid, die in combinatie met ingetogen akoestisch gitaarspel de emotie in de tracks perfect tot uiting brengt.


Lika Kolorado
We sluiten deze week af met de indierock van een viertal genaamd Lika Kolorado. De band zag in 2015 het levenslicht, waarna een jaar later debuutsingle Kralj verscheen. In de jaren die volgden verscheen nog een drietal singles, waarna in 2018 debuutalbum Smiješ Zaurlat in de schappen verscheen. Op de fundering die met deze plaat werd gelegd werd stevig doorgebouwd, met als resultaat dat aan het begin van dit jaar de volgende langspeler Kontura naar buiten geslingerd werd.

Kontura heeft iets garage-achtigs met een psychy folkrandje. Een gouden combinatie die zeker in het Kroatisch goed uit de verf komt. Luide muziek in een taal waar je geen woord van begrijpt heeft altijd een extra mysterieus karakter. Je gaat onbewust op zoek naar bepaalde woorden die je wel kunt duiden, waardoor je meteen een stuk aandachtiger naar de muziek luistert dan je normaal zou doen. Hierdoor vallen al snel de kleine details en verscholen riffjes en drumfills op die anders misschien verborgen zouden blijven. Maar hé, luister het vooral zelf!