Feature

The Daily Indie neemt je mee op reis, volgende stop: Italië


29 september 2020

The Daily Indie neemt je mee op reis vanuit je luie stoel en het is alweer tijd voor onze volgende bestemming. Deze week trekken we van Noord-Europa naar de Middellandse Zee: we gaan naar Italië!

Of het nu gaat om koken, het ontwerpen van sportwagens of uit volle borst meezingen met het volkslied voorafgaand aan een sportwedstrijd: Italianen doen vrijwel alles met een ongeëvenaarde passie. Wij gingen op zoek naar deze passie in de indiescene en zochten weer een viertal mooie acts uit.


Eugenia Post Meridiem
We beginnen onze reis deze week in Genua in Noordoost-Italië met de ingetogen indiepop van Eugenia Post Meridiem. De band vormde in 2017 toen frontvrouw Eugenia de andere bandleden ontmoette. Na een aantal maanden in Lissabon te hebben vertoefd om nummers te schrijven, trok de band in 2018 terug naar Italië om alle ideeën vorm te gaan geven. Dit resulteerde in debuutplaat In Her Bones die vorig jaar verscheen en de band een plek gaf op meerdere voorjaarsfestivals dit jaar, waaronder Eurosonic Noorderslag in Groningen.

De muziek van de band wordt gedreven door de karakteristieke stem van Eugenia en bevat de nodige invloeden uit folk en psychedelica. Een bescheiden baslijn vormt samen met een vredelievend gitaar-riffje en ingetogen drumpartij het muzikale decor waarop de vocalen in volle glorie tot uiting kunnen komen. Al kan schijn soms bedriegen en gooit de band er soms, zoals in de outro van Anjos, een gezonde dosis distortion overheen.


Ponzio Pilates
We trekken cross-country richting de oostkust nabij San Marino en leggen aan in Riviera Romagnola om kennis te maken met het muzikale vijftal dat zich Ponzio Pilates noemt en, net als de vorige band, eerder dit jaar ook al te bewonderen was in Groningen. Om deze band in een muzikaal hokje te plaatsen is een onmogelijke opgave, want de leden doen simpelweg niet aan genres. Iedere track heeft een compleet andere vibe, snelheid en lading. Het enige wat alles aan elkaar knoopt is dat het allemaal snel en chaotisch is.

Ponzio Pilates zag het levenslicht in 2016 met debuutplaat Abiduga, waarna vorig jaar de tweede langspeler verscheen genaamd Sukate. Het creëeren van chaos is iets dat Ponzio Pilates niet schroomt op deze albums. Neem het nummer Figalapamena, wat met een samba-achtige surfbeat begint om halverwege om te slaan in een nummer wat zo van La Jungle had kunnen zijn, waarna het afsluit met een minimalistische combi van geluiden die klinken alsof ze rechtstreeks in de Droomvlucht opgenomen zijn.


ENNE
Na de hectiek van Ponzio Pilates gaan we op zoek naar een rustigere noot, deze vinden we in de verfijnde elektropop van ENNE, het muzikale alter ego van Nicola Togni uit Bergamo. Hij luisterde in zijn jeugd vooral indierock, maar haalt de inspiratie voor zijn tracks voornamelijk uit de synth- en retrowave. Zijn muzikale carrière begon toen hij wat aan het drinken was met een goede vriend van hem. Na wat drankjes speelde hij een instrumentale synthwave-beat, waarna ze besloten om voor de grap gewoon eens een liedje te maken. Hij speelde nog een beat, zong er een tekst overheen en… voilà: ENNE was geboren.

In 2017 bracht ENNE met San Junipero zijn eerste single uit. Dit beviel de artiest kennelijk goed, want in het jaar daarna bracht hij met Al Centro Di Una Guerra, Vodkatonic en Death Note wederom drie nieuwe singles uit. De dromerige synths werken perfect met de Italiaanse vocals om ENNE die heerlijk rustige vibe te geven.


Julian Zyklus
We sluiten onze reis deze week af in Bologna met de serene ambient-klanken van Julian Zyklus. Deze muzikant is zeker geen onbekende in de Italiaanse scene, hij speelt namelijk al sinds 2013 in de indierock-band A Toys Orchestra. In 2017 maakte hij de soundtrack voor een muziekwedstrijd, iets dat hem een aantal grote complimenten opleverde van onder meer componist en jurylid Hans Zimmer. Gesterkt door deze mooie woorden zette hij door en verscheen vorig jaar zijn debuutplaat Four Dimensional Waves.

De rustgevende composities van Zyklus nemen je vanaf de eerste noten mee naar een andere plek. Om je hier nog een handje bij te helpen is er ook een video gemaakt bij de single Looking For A Better View. Je zit in een auto en kijkt uit het raam naar donkere, snel voorbij flitsende landschappen… Op zoek naar een beter uitzicht.