Feature

We zetten de muzikale Belgische voorhoede op Motel Mozaique in de spotlight: deze keer het vuurspuwende La Jungle


29 maart 2018

Motel Mozaique Festival
Donderdag 19 t/m zaterdag 21 april

 

De Belgische aanwas tijdens Motel Mozaique is niet alleen in de geschiedenis, maar ook dit jaar weer groot en zowel kwalitatief als kwantitatief. We spraken eerder al met Equal Idiots en binnenkort verschijnt er op onze site een interview met Faces on TV, maar we willen nog speciaal eentje uitlichten: het ongrijpbare La Jungle.

Met Tamino, Amenra, J. Bernardt, Mauro Pawlowski, Natalie Pieczuro en Wouter Dewit, komt er een behoorlijk Belgisch leger richting de MoMo-frontlinie gemarcheerd op de vrijdag en zaterdag van het festival. In die stoet aan fijne muzikanten zien we ergens aan de flanken twee jongens met een gitaar, een casio-keyboard en een drumkitje zeulen.

Jim en Reggie, een setje krautrock-beesten uit het Belgische Mons (Bergen). Berg je maar, want deze jongens ruiken bloed en eindig je net zoals die watermeloenen op de cover van het laatste album.

 

Shit’s crazy!
Gekkenhuis, delirium, krankzinnigheid, goedkope speed, hellevuur, stroboscopen, koortsdromen; het zijn zomaar een paar willekeurige woorden die naar boven komen als je eenmaal in deze muzikale rollercoaster beland bent. Druk – als je het nog niet hebt gedaan – voor de gein eens op play hierboven en voel langzaam je hersenen langzaam wegsmelten.

Je vraagt je af hoe ze in godsnaam zo’n geluid weten te produceren met z’n tweetjes, het is een soort hogere wiskunderock. Alhoewel dit zeker niet alleen toegankelijk is voor mensen met een muziekwetenschappelijke bul. Het enige wat je namelijk moet doen, is je overgeven aan deze twee roodharige demonen die met hun staarten staan te zwiepen, aan messen staan te likken en hun instrumenten staan te bewerken. De rest gaat vanzelf.

Kijk er trouwens voor uit dat overgeven (als in synoniem voor ‘overleveren aan’) niet overgeven (als in synoniem voor ‘braken’) wordt, want live gaat het er misschien nog wel harder aan toe dan op plaat. Nee, het is absoluut niet voor de mensen met zwakke harten onder ons; rood sap kletst uit je oren en je hersenen slaan stroboscopisch op hol. Luister anders eens het debuut van La Jungle uit 2015.

 

Noise-mantra
Nog even terug naar begin, want het begint voor La Jungle allemaal in 2013, als de twee muzikanten met elkaar beginnen te spelen in een Waalse garage. Tegenover de website 50THIRD AND3rd vertelt gitarist/keyboardist Jim: “I always wanted my guitar to sound like a keyboard or a bass. And make something repetitive, trance and tribal. It was all in my mind….” Nou, het is ‘m gelukt in die jaren. Jim en Reggie experimenteren in hun oefenruimte, in de studio en tuffen vele kilometers door de Lage Landen om hun gestileerde noise-rock te perfectioneren.

Door het instrumentale oerwoud aan geluiden, maatsoorten en leipe geluiden, lijkt de muziek als een soort oerkracht uit de aarde omhoog te borrelen. Tel daarbij op dat de muziek af en toe wel met een rekenmachine geschreven lijkt te zijn, sommige nummers de negen minuten aantikken en je verliest langzaam maar zeker je verstand als je La Jungle zijn werk laat doen.

 

Swingen
Om er nog een stukje ongezouten Rotterdamse wijsheid tegenaan te gooien: “Jij hebt er niets aan als zij er niets aan hebben”, schrijft Motel Mozaique op zijn website. En ja, dat is zo’n pareltje waar je niks tegen in kunt brengen. Het swingt, het giert, het brult en het spuwt vuur van links naar rechts en van onder naar boven. Zaterdag 21 april in Rotterdam. Wees erbij en dan zie je er afloop ongeveer hetzelfde uit als de jongens in de headerfoto.

La Jungle speelt op zaterdag 21 april om 21:15 in de nieuwe MoMo-locatie Club Vibes.


 

WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS