Interview

The Calicos: “Nu voelt ons debuutalbum The Soft Landing eindelijk perfect”


28 mei 2021

Voor zijn debuutplaat wilde het Belgische zestal The Calicos niet overhaast te werk gaan. Na de puntjes op de i gezet te hebben, brengt de groep vandaag het warme, americana-album The Soft Landing uit. We spraken frontman Quinten Vermalen over het tot stand komen en meer.

Na een relatieve stilte na de overwinning van Humo’s Rock Rally in 2018 komt de groep in de zomer van 2020 weer boven water met de single Nova. Met deze single kondigt de groep debuutalbum The Soft Landing aan: een collectie van negen diverse songs die het spectrum tussen americana en indierock bestrijken en samen een homogene, warme plaat vormen. Met dit album legt de band alvast de basis om in de toekomst op door te bouwen.

Zijn jullie nerveus voor de release van jullie debuutalbum?
‘’Een beetje, het heeft even geduurd voordat de plaat daadwerkelijk uitkomt. Het is nog moeilijk te geloven dat het nu eindelijk zover is. Ik ben wel heel blij en trots op het album, ik denk dat we allemaal heel trots zijn. Het is een gezonde spanning.’’

Als je het album in een paar woorden zou moeten beschrijven, welke woorden zou je gebruiken?
‘’Er zit veel verlangen en liefde in. Niet dat het een conceptplaat is, het is simpelweg een verzameling van nummers die we in de afgelopen jaren hebben geschreven. Het is moeilijk om het in een paar woorden te beschrijven, maar de titel The Soft Landing dekt in principe de lading. Het is het landen van het album, na er jarenlang aan gewerkt te hebben.’’

Het nummer How Was I To Know is een van je persoonlijke favorieten. Is er nog een ander nummer op het album waar je erg enthousiast over bent?
“Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon juist en ik vind het een hele fijne song. Ik denk dat Nova ook wel een favoriet is. Het werd veel op de radio gedraaid en het was onze eerste ‘hit’. We zijn daarom erg blij dat het zo’n leading rol heeft op het album. Dat nummer heeft voor ons als band een nieuwe start betekend.”

Wat bedoel je met een nieuwe start?
‘’We hadden lange tijd niets uitgebracht voor Nova. Het was daarnaast het eerste nummer dat we schreven voor de plaat en waarop we de productie zelf hebben gedaan. Dus het voelt toch wel als een speciaal nummer voor ons.’’

Jullie hebben Humo’s Rock Rally gewonnen in 2018 zijn jullie sindsdien gegroeid of veranderd?
“Ik denk wel dat we gegroeid en veranderd zijn. Ik vind dat we op een andere plek zijn dan toen. Toen we die wedstrijd wonnen bestonden we eigenlijk nog niet zo lang, het was allemaal nogal nieuw voor ons als band. Ineens veel optreden en dingen die we niet gewend waren. We zijn in de tussentijd als band en als songwriters enorm gegroeid, plus we hebben er twee nieuwe leden bij. Dus ik denk dat dat het goed is dat we zo lang gewacht hebben met het maken van deze plaat, want ik denk niet dat het hetzelfde niveau had gehad als we toen iets hadden opgenomen.”

Wat waren de gevolgen van het winnen van die wedstrijd, want jullie wonnen ook het prijsgeld. Wat is daar mee gebeurd?
‘’We het geld redelijk verstandig gebruikt, denk ik. Door de jaren heen hebben we het aan de juiste dingen uitgegeven zoals aan materialen, studiotijd, promotie, enzovoort. Het grootste verschil was vooral dat we veel hebben kunnen spelen. Ik denk dat we dat zonder de Rally dit niet zomaar hadden kunnen bereiken. Dus de wedstrijd is absoluut een belangrijke stap geweest voor ons.’’

Op welke plek zouden jullie het liefst willen optreden na de pandemie?
‘’Ik denk we als band heel hard uitkijken naar zweterige, kleine clubs waar iedereen op elkaar staat. Dat missen we ontzettend.”