Feature

The Belgium Connection van Motel Mozaique en de spannende lichting die dit jaar op het festival staat


13 april 2018

Motel Mozaique Festival
Donderdag 19 t/m zaterdag 21 april

 

Door de jaren heen is Motel Mozaique een baken voor Belgische acts geweest. Het is nogal een rijtje dat er door de jaren heen stond: van Balthazar tot STUFF., Flying Horseman, Admiral Freebee, BRNS, Madensuyu, Millionaire, Absynthe Minded, Girls in Hawaii, Amatorski, Selah Sue, Zita Swoon Group, Intergalactic Lovers, Bony King en dEUS. Welke Vlaamse zoetigheden krijgen we dit jaar voorgeschoteld? Wij nemen ze met je door. 

Wij zijn bij The Daily Indie wel fan van de muziek die de zuiderburen presenteren en vooral van deze bijzonder sterke generatie nieuwe muzikanten. Tijdens MOMO krijg je altijd de crème de la crème te zien van de Belgische scene en daarom besloten we er voor dit jaar eens scherp op in te zoomen.

De kenners
Eerder dit jaar spraken we ter voorbereiding op MOMO al met de Belgische acts Equal Idiots en Faces on TV, en vroegen we naar hun ideeën hoe dat allemaal zo’n vaart heeft kunnen lopen.

Jasper (Faces on TV):

Ik denk dat het radiolandschap heel anders is als je de twee landen met elkaar vergelijkt, het is in Nederland meer mainstream en hier is meer ruimte voor muziek van eigen bodem, die van zichzelf ook wat alternatiever is. Maar jullie maken volgens mij wel weer meer gebruik van Spotify en YouTube en dergelijke, dus jullie zoeken het zelf wel uit wat je wil horen. Hier heeft de radio toch nog wat meer macht, maar dat zijn mooie zenders.”

Thibault (Equal Idiots):

Ik denk dat de media een belangrijke rol spelen en Vlaamse artiesten heel erg in de kijker werpt. Er wordt veel muziek van eigen bodem gedraaid door een hoop zenders, en artiesten worden al vrij snel opgepikt door goede kranten en dergelijke. Ons land is natuurlijk klein, dat zie je ook aan de garagescene in Vlaanderen die twee jaar geleden ineens heel groot was. Met veel bands die samenkwamen, op dezelfde festivals speelden en dat was echt een levendige groep. Er was een soort saamhorigheidsgevoel tussen die bands en dat werd opgepikt door veel zalen en festivals.”

Stephan Maaskant (programmeur Motel Mozaique):

“We zijn er niet bewust mee bezig om Belgische acts op MOMO neer te zetten. Maar we zijn wel altijd bezig met de lokale scene en ik zie België dan ook meer als een lokale scene. Groningen is vanaf hier verder weg dan Antwerpen of Gent, dus die afstanden zeggen mij niet zoveel.”

Hieronder leggen we ook al die andere Belgische MOMO-acts nog eens onder de loep. Zie het als een soort Sound Of Belgium.

Tamino
Zaterdag om 22:00 uur in Schouwburg
De grote, nieuwe naam in België! Inmiddels ook al een tijdje furore aan het maken in Nederland, maar dit jaar wordt zijn echte doorbraak volgens de kenners. Daar sluiten we ons graag bij aan.

 

J. Bernardt
Zaterdag om 23:00 uur in Arminius
Ja-ja, hij is erbij in Rotterdam! We spraken Jinte Deprez vorig jaar al eens tijdens het uitkomen van zijn debuutalbum, dat nog steeds staat als een huis. Inmiddels zit hij met zijn ‘hoofdband’ Balthazar ook weer in de studio, dus ga ‘m zeker nog zien nu je de kans hebt.

 

Wouter Dewit
Vrijdag om 23:00 uur in de Paradijskerk
Voor een ander Vlaams smaakje kun je op de vrijdag naar Wouter Dewit in de Paradijskerk, dat wordt ongetwijfeld een bijzonder intieme show waarin je ‘de boel even de boel kunt laten’ en alleen nog maar kunt genieten van zijn mooie spel.

 

Mauro Pawlowksi & Braaknoot Ensemble
Vrijdag om 20:00 uur in Schouwburg
Dit is een bijzonder project, hoor. Let op! Het is namelijk precies vijftig jaar geleden dat de psychedelische plaat Nacht En Ontij van Boudewijn de Groot verscheen en dat vonden Mauro Pawlowski (onder meer van dEUS) en het Braaknoot Ensemble een goed moment om deze eens live te spelen. Check dat album eens als je hem nog nooit gehoord hebt, dan kun je daar vrijdag op een frisse manier induiken met dit uitgebreide gezelschap.

 

Amenra
Zaterdag om 17:00 uur in Schouwburg
Amenra is inderdaad een harde band, dat kunnen we niet ontkennen. Maar wat de liefhebbers van deze band allang weten: geef je eraan over en laat je schoonspoelen door deze helende muziek. Of wat programmeur Stephan Maaskant tegen ons vertelde (in een interview dat begin volgende week online verschijnt): “Amenra is eigenlijk een soort ambient.” En zo is het maar net met al die nummers die je gemakkelijk tien minuten lang meenemen naar andere dimensies. Extra tof: de band zijn duistere muziek is niet diep in de nacht geprogrammeerd, maar al om 17:00 uur. Geloof ons: daarna ben je helemaal klaar voor een lange avond/nacht MOMO.

 

Natalia Pieczuro (met leden van Amenra)
Vrijdag om 20:30 uur in Schouwburg
Daar heb je ze weer! Althans, Colin van Eeckhout en Mathieu Vandekerckhove van Amenra, samen met Bjorn Lescouhier begeleiden zij danseres Natalia Pieczuro. De in Polen geboren choreografe beeldt momenten van extreem geluk en groot verdriet uit. Nieuwsgierig? Je weet waar je moet zijn voor deze speciale samenwerking.

 

Equal Idiots
Vrijdag om 21:45 uur in Rotown
Deze twee losgeslagen garage-freaks hebben we onlangs dus al uitgebreid gesproken – dat lees je hier. Hieronder nog even een voorproefje die de band misschien nog niet zo goed kennen. Als je op zoek bent naar een feestje: ga hier dan heen!

 

Faces on TV
Zaterdag om 19:00 uur in Rotown
Deze band brengt volgende week vrijdag zijn debuutalbum uit en daar spraken we frontman – en geluidsarchitect van de nieuwe Belgische sound –  Jasper Maekelberg onlangs al over. Laat je hieronder nog eens verleiden door zijn zwoele

 

La Jungle
Zaterdag om 21:15 in Club Vibes
Als je het echt rauw wilt tijdens Motel Mozaique, dan moet je naar dit Waalse duo gaan op zaterdag in de nieuwe MOMO-locatie Vibes. Vorige week schreven we een soort betoog/bio over deze band en de intensiteit

 

Liyo
Vrijdag om 02:15 uur in Worm
Een ander bezig bijtje is Liyo. Overdag is zij filmeditor, ze is oprichter van de clubnight HE4RTBROKEN in Brussel, onderdeel van Big Girls Don’t Cry-collectief en diep in de donkere nacht draait zij reggaeton, grime en afrotrance.

 


 

WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS