TDI Tipt

TDI TIPT: we trekken de parels uit de klei van Dour met onder meer Parcels, Moses Boyd, Agar Agar, Ross From Friends en Tshegue


18 mei 2018

Dour Festival
11 t/m 15 juli

Nog maar een paar weken en dan klapt Dour weer compleet uit zijn voegen! Het is haast geen verrassing meer, maar de line-up spreekt weer tot de verbeelding van het Belgische festival. Onze ticketactie voor Dour staat nog steeds online, nu geven we nog een paar zeer goede redenen waarom je dat toch echt niet wilt missen.

Heb je trouwens een CJP-pas? Dan krijg je 15 euro korting op Dour. Don’t miss out! 

Houd je vast, want dit jaar spelen op Dour onder meer Alt-J, Soulwax, Jon Hopkins, BADBADNOTGOOD, Tyler, The Creator, Cashmere Cat, MØ, Princess Nokia, STIKSTOF, Agar Agar, BRNS, Mogwai, Pépite, Mount Kimbie, Parcels, Nils Frahm, Shame, Slowdive, Son Lux, Modeselektor, Floating Points, Chelsea Wolfe, FIDLAR, Ho99o9, Pallbearer, BRNS, Forever Pavot, Flavien Berger, Preoccupations, Thee Oh Sees, Porches, Rex Orange Country en Tshegue. Dat is inderdaad een behoorlijk duizelingwekkende programmering en tegelijkertijd slechts het topje van de ijsberg, check hier de volledige line-up per podium.

Agar Agar
Zaterdag 14 juli
De (zuider)zuiderburen leveren tijdens Dour onder meer het duo Agar Agar af. De donkere maar toch dansbare discopop van de Franse Clara Cappagli en Armand Bultheel. Wie echter via Google naar Agar Agar zoekt, komt (zelfs in onze gepersonaliseerde indiebubbelbrowser) onder meer uit bij ah.nl, debakparade.nl en ekoplaza.nl uit. Aangezien de naam bekender is als het gelige goedje/bindmiddel dan als hippe, frisse indieact. Nog wel…!

Plak ondertussen ‘onheilspellend’ en elk synoniem dat je maar kunt verzinnen tegen de band aan en het blijft plakken. Wij vielen zelf vooral voor de waanzinnig geslepen beats, de koele zang en de eigenzinnige structuren waarin het duo zijn nummers componeert. Clips maken kunnen ze ook, check hieronder maar eens die van de laatste single Fangs Out (inclusief een heeeellllleeeee snelle planga trouwens)!

Tshegue
Zondag 15 juli
Tijdens Motel Mozaique maakte zangeres Faty Sy Savanet uit Democratische Republiek Congo en de Parijse drummer Nicolas Dacunha (AKA Dakou) al een bijzonder grote indruk op alle aanwezigen, op Dour zal die reputatie nog verder vooruit zijn gesneld. De debuut-EP Survivor is een keiharde aanrader voor iedereen die zich graag laat verrassen door compleet nieuwe sounds. Een mix van ‘cultuur en innovatie’ verwoordde The Guardian het een tijdje terug nog mooi.

Je zou het als afropunk zonder gitaren kunnen omschrijven. De beats zijn lomp en ongelooflijk ritmisch, je hoort traditionele instrumenten, desertblues, allerhande percussie en alles vliegt allemaal lekker door elkaar heen. Een wildwaterbaan van geluiden en gierende energie en je hebt geen idee waar je in mee wordt gezogen en wanneer het stopt… Oh Lord: dat wordt een toffe show!

Mount Kimbie
Zaterdag 14 juli
De heren van Mount Kimbie blijven zich maar opnieuw uitvinden, zo ook weer met dat ontzettend sterke album Love What Survives uit 2017. Momenteel zijn de heren Amerika aan het veroveren, maar in de zomer komen de Londenaren gelukkig weer naar Europa. Vorig jaar spraken we Kai Campos en Dominic Maker van Mount Kimbie nog voor een uitgebreid interview, waarin we alles kregen te horen over de totstandkoming van hun laatste meesterwerk.

Elektronische pop, maar ook krautrock, een song met King Krule en James Blake: alles is namelijk mogelijk in het nieuwe Mount Kimbie-universum. Waarover het duo tegen ons vertelde: “Deze plaat heeft ons zo veel zelfvertrouwen gebracht dat we onze grenzen nu nóg verder kunnen verleggen.” Het zou zomaar eens kunnen dat de twee wat nieuw materiaal bij zich hebben als ze bij Dour aankomen. Omcirkel hem maar vast in je tijdschema tegen die tijd.

Moses Boyd
Zondag 15 juli
Mocht je nieuwsgierig zijn naar onze jazztip, dan hebben we Moses Boyd voor je. De jazzdrummer die al enkele jaren furore maakt met zijn band, links en rechts de nieuwe ‘Art Blakey’ wordt genoemd en als twintiger al een behoorlijk CV vol onderscheidingen en prachtige opnames bij elkaar heeft geikt. De innovatieve Boyd is een van de voorlopers van de nieuwe jazz-generatie, die met een fris geluid en een open blik om zich heen kijkt waardoor hiphopbeats, rock, ambient en elektronische invloeden een heel natuurlijke plek in zijn werk innemen. “I see jazz as a way of approaching things creatively“, vertelde hij daarover tegen Bandcamp een tijdje geleden.

Zo werkte hij voor Absolute Zero uit 2017 samen met Floating Points (die eveneens op Dour speelt) en trekt hij binnen een uiterst interessante generatie met onder meer Kamasi Washington en Nubya Garcia, Kamaal Williams en Sons Of Kemt de jazz een nieuwe periode in. Zijn stijl is wonderbaarlijk licht, alsof je de kraan openzet en alles er zo uitglijdt, schiftend van warm naar koud met een lichte zwaai aan de hendel. Rustig schildert hij met zijn band hele sterrenhemelen bij elkaar vol manen, planeten, asteroïden en zwarte gaten. Luister hieronder eens naar Exodus of de tot de verbeelding sprekende EP Time And Space.

Rex Orange Country
Zondag
Hij bungelde lekker in de underground, bracht een aantal albums en singles uit, maar ging pas echt sky high toen hij op het album van Tyler, The Creator (die trouwens ook op Dour speelt) verscheen in een aantal nummers. En terecht, want die songs van Alexander O’Connor wil je in je leven hebben. De twintigjarige wonderboy lijkt het allemaal zo uit zijn mouw te schudden, wat begon bij zijn debuut Bcos U Will Never B Free uit 2016 en in 2017 volgde direct Apricot Princess dat hij zelf uitbracht. Nogal al een talentje, inderdaad.

Tussendoor wist hij zichzelf te klonen, want speelde hij nog een tourtje mee met Frank Ocean, zit in de BBC’s Sound Of 2018 en veroverde land na land met Rex Orange Country met zijn jazzy indiepop. Liedjes over zijn vriendin, hartezeer, verdriet, geluk, het hele dagelijkse spectrum komt voorbij in zijn werk dat vaak vergeleken wordt met Mac DeMarco. Mocht je dat overigens leuk vinden, dan zit je zeker goed bij Rex.

Parcels
Vrijdag
Als ik mijn tijdschema voor Dour zou op gaan stellen, zou ik eerst op de vrijdag op zoek gaan naar Parcels. De in Berlijn wonende Australiërs spelen zich dit jaar weer een slag in de rondte en ze zijn al jaren live zó ongelooflijk strak. Tel daar een hoop snorren, haar en strakke pakkies bij op, en je hebt de ultieme jaren zeventig glossy groovepop te pakken. Het ademt Chic, het is hipper dan hip en als er een act gemaakt is voor festivals, dan is het Parcels wel.

De band heeft overigens net een nieuwe single uit, daarover lees je hier trouwens meer. Die heeft de band weer uitgegeven via – het zal je niet verbazen – het Parijse megahipsterlabel Kitsuné en voor de waanzinnig lekkere single Overnight werkten ze met zijn grote inspiratiebron Daft Punk. Maar goed, veel lekkerder zal het deze zomer niet worden, hoorrrrr!

Ross From Friends
Zaterdag
Over de bandnaam van de experimentele producer is nu wel genoeg gezegd, door naar de muziek van Felix Weatherall uit Colchester. De laatste jaren is hij een soort van ondergrondfenomeen geworden en heeft hij zijn naam inmiddels al flink op de kaart gezet met zijn zeer elegante house. Vorige maand bracht hij zijn nieuwe EP Aphelion nog uit, waarbij hij in een Pitchfork-recensie een van de grondleggers van de lofi-house werd genoemd.

Zachte texturen en subtiele melodieën die in een zachtjes trillende oasis van kleur veranderen. Zijn EP bracht hij uit via Brainfeeder, later dit jaar komt er een heel album aan. Ik zou zeggen: ga tijdens Dour vast checken wat Felix allemaal voor je in petto heeft.

Flavien Berger
Zondag
Mocht je nog ergens onwijs willen spacen tijdens Dour en weten wat er allemaal gebeurt in de Franse elektroscene, ook dan hebben we nog een gouden tip voor je! De 28-jarige Flavien Berger is onderdeel van het Franse collectif_sin~ en timmert al een aantal jaartjes aan de weg met meerdere albums die hij uitbracht via Pan European.

Het is lastig om echt één track uit te zoeken waar je Flavien Berger in een notendop kunt horen, want zijn futuristische muziek is daar te divers voor. Wij worden in ieder geval wel warm van songs als La Fête Du Noire, debuutalbum Léviathan zijn laatste single Brutalisme en de spacey, jazzy samenwerking met Étienne Jaumet.