TDI Tipt

TDI TIPT: stuiterballen door Rotterdam tijdens Motel Mozaique van 19 tot en met 21 april


10 april 2018

Motel Mozaique Festival
Donderdag 19 t/m zaterdag 21 april

 

Oh-oh-oh: er is veel te zien tijdens Motel Mozaique volgende week in Rotterdam. Wij besloten ons helemaal in het programma te graven, zodat je niets mist. Dat zou zonde zijn, want het is nou typisch zo’n festival waarvan je later denkt: “stond dat een paar jaar geleden al op MOMO?!” Daarom: opletten geblazen!

Niet alleen kun je Henry Green, METZ, James Elkington, Alela Diane, Bruxas, Wye Oak, Island, Warmduscher, The Weather Station, Weval (band) en Everything Everything zien, er is nog een hele lading aan acts waar je vooraan wilt staan. Wil je na het doorspitten van de tips nog meer weten over MOMO-acts? We spraken een tijdje geleden al met Martin KohlstedtEqual Idiots, Faces on TV en schreven een artikel over La Jungle. Nu gaan we los op al die andere acts die je ook nog kunt zien in de line-up: van neoklassiek tot en met de vetste woestijnrock en Britse punk.

Otzeki
Zaterdag om 22:15 uur in WORM
Telt muzieksoftware Ableton als een voltallig instrument? Volgens het Britse gezelschap Otzeki wel. Daar gebruikt producer Joel Roberts, naast zijn verzameling aan synthesizers, het programma om een hele basis aan nummers live te creëren. Zijn neef Mike Sharp zingt er lijzig overheen en wurmt zo nu en dan met zijn uiterst heldere gitaar op een soepele manier je oor binnen. De nummers hebben willekeurige structuren en zijn even geheimzinnig als de naam waarachter deze schuil gaan. Verwacht aanstekelijke klanken gecombineerd met een kalme doch dansbare elektronische beat. (Guus Timmermans)

 

Nakhane
Vrijdag om 19:30 uur in Paradijskerk 
Dit jaar komen er veel acts naar het festival die ik erg bijzonder vind. Waarvan Nakhane wel de eerste is die bij mij omhoog schiet. Hij is een acteur en muzikant uit Zuid-Afrika die spirituele soulmuziek maakt en doet denken aan Perfume Genius. Hij is openlijk homoseksueel en dat wordt niet erg gewaardeerd in zijn thuisland en zijn streng-christelijke familie. Wat nogal een understatement is, want hij heeft zelfs het land moeten ontvluchten door serieuze bedreigingen na een film die hij heeft gemaakt. Dat hoor je allemaal terug op zijn nieuwe album You Will Not Die: een onwijs intense, mysterieuze en persoonlijke plaat over isolatie, queerness en tederheid. (Ricardo Jupijn)

 

Joep Beving
Zondag om 06:00 uur in Kriterion, Groot Handelsgebouw
Vroeg op de zondagmorgen, maar eigenlijk onmisbaar tijdens je bezoek aan MOMO, is het optreden van Joep Beving op de top van het Groot Handelsgebouw. De reusachtige pianist zal zijn minimalistische composities ten gehore brengen voor een zonsopgang die zich uitspreid over een langzaam ontwakend Rotterdam. The Daily Indie houdt wel van een partijtje neoklassieke muziek op bijzondere locaties/tijdstippen, dus deze willen we niet missen. Romantiek en melancholie is wat je te wachten staat. Het buitenbeentje van de klassieke muziek weet als geen ander zijn publiek kippenvel te bezorgen. Tussen de hectiek van het dagelijks leven neemt Beving de tijd om contact te leggen in de puurste vorm, door middel van een taal die we allemaal snappen. (Valerie van Hazendonk)

 

Rosalie Wammes – The Landscape Project #1
Doorlopend van donderdag tot en zondag in het Groot Handelsgebouw
Muzikant en kunstenaar Rosalie Wammes bouwt in het Groothandelsgebouw The Landscape Project #1. Ze bouwt een soort droomlandschap wat een kunstwerk op zich is, maar waar je ook in langs kunt komen. Dag en nacht, want het landschap blijft 65 uur lang open! Je kunt er luisteren naar verhalen, kijken naar performances of deelnemen aan een van de workshops als Freakebana (Japanse bloemschikkunst), Fluffy Slime (Slijm! Glitters!) en Aerobotics (hallo eighties). Elke avond sluit Rosalie Wammes de dag af met een muzikale performance, waarna de nacht wordt gevuld met films over queerness, toekomstvisioenen en natuurshots. Vergeet even lekker de tijd, de dagelijkse beslommering, hoe laat de trein gaat en laat jezelf vervreemden. (Lisa Gritter)

 

Abattoir Blues
Zaterdag om 22:45 uur in Rotown
Dat de Britse scene weer helemaal leeft, weten we inmiddels wel. Hype-bands als Shame, IDLES, Hotel Lux en Ulrika Spacek waren het he-le-maal in 2017. Gitaarbands zijn niet dood! Motel Mozaique introduceert ons aan een nieuw pareltje uit Brighton: Abattoir Blues. De bandnaam is afgeleid van een van de vroegere albums van Nick Cave (Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus), waar de vijf  gasten ons dan ook gelijk aan doen denken. Op debuut EP Blinded, die eind vorig jaar uitkwam, horen we ook invloeden van onder andere Iceage, Eagulls en, zoals eerder genoemd: Shame. Dat deze jonge honden live een verpletterende indruk gaan achterlaten, is bijna niet uit te sluiten. Checken dus. (Jente Lammerts)

 

Great News
Vrijdag om 20:45 uur in Rotown
Een andere artiest waar wij vooraan staan, is Great News uit Noorwegen. Verschrikkelijk goede liveband met een hoop fijne Madchester-grooves à la Happy Mondays en Primal Scream. De band heeft net zijn debuutalbum Wonderfault uitgebracht en die klinkt eveneens als een klok. ‘The best band from Norway in many years’, schreef Q Magazine al eens op en The Line Of Best Fit noteerde ‘Full-blown technicolor pop.’ Het klinkt allemaal waanzinnig lekker, check hieronder maar eens de single Told. Dit gaat absoluut het ijs breken op de vrijdag van MOMO. (Ricardo Jupijn)

 

Natalie Prass
Zaterdag om 20:00 uur in Schouwburg
Laten we ook Natalie Prass niet vergeten. Drie jaar geleden debuteerde ze met een barokke pop meets R&B-plaat en een jaartje laten had ze haar nieuwe album al geschreven. Tot daar eind 2016 ineens een onverwachte presidentskandidaat de verkiezingen won… Prass herschreef alles wat ze had gemaakt en liet onlangs haar eerste single Short Court Style aan ons horen vol luchtige indiedisco. Maar kijk uit, want ondertussen sleurt ze ons mee in een netelig bos vol blazers en strijkers. Check ook de nieuwe single Sisters om nog meer te proeven van Natalie Prass haar nieuwe richting. (Ricardo Jupijn)

 

Songhoy Blues
Zaterdag om 00:00 uur in Stadsschouwburg
Tijdens MOMO staan bands met ‘blues’ in de naam garant voor hete muzikale acts. Niet alleen wil je Abattoir Blues leren kennen (zie hierboven), maar zoek de woestijnrockers van Songhoy Blues ook zeker eens op als je die nog niet kent. Met een kring van muzikale grootheden als Damon Albarn, Iggy Pop, Julian Casablancas en high profile producers om de band heen, loopt het als een vuurtje. Maar het is natuurlijk allemaal begonnen met die duivelse muziek van de band uit Mali. Een aantal jaren geleden moest de band vluchten uit zijn thuisplaats wegens een machtsovername van een minder gezellige club. Waarover een bijzondere documentaire is gemaakt: They Have To Kill Us First. Volgende week in Rotterdam en wel in de Stadsschouwburg. (Ricardo Jupijn)

 

Husky Loops
Zaterdag om 00:45 uur in Rotown
Italiaanse Londenaren met lekker frisse sound die al te horen was op de zelfgetitelde debuut-EP en op Ep2 die niet veel later verscheen. Schaar het onder alt-rock of onder arty farty rock-‘n-roll, het maakt allemaal niet uit. Deze band laat serieus veel interessante ideeën horen met de nummers die ze hebben gemaakt. Of het nu het stevigere en verrassende Dead is – dat ergens tussen The Wytches en Talking Heads hangt – of de wat poppier Girl Who Wants To Travel The World. Niet verbazingwekkend dat het al supportshows opleverde bij The Kills en Black Honey. (Ricardo Jupijn)

 

Housewives
Zaterdag om 23:40 uur in Club Vibes
Jezelf een beetje op de proef stellen met deze naargeestige, experimentele noise en een berg aan opgekropte woede. Koud, minimalistisch en zonder genade speelt de band uit Londen zijn albums FF061116 en Work. De muziek doet denken aan bands als Vision Fortune (die Housewives produceert) en Soft Walls, ook van die niet te peilen bands. Het gaat rechtstreeks via je oren naar je maag en laat je met een week gevoel achter. Het is oncomfortabel, maar o zo lekker. (Ricardo Jupijn)

 

Nog méér tips!
Een paar acts die we zeker nog willen tippen zijn Niko, Stöma, Spill Gold, Charlie And The Lesbians, Baby Galaxy, KIEFF, Luka en Lewsberg die zijn debuutplaat zelfs uitbrengt tijdens MOMO.


 

WEBSITE MOTEL MOZAIQUE | FACEBOOK-EVENT | TICKETS