TDI Tipt

TDI Tipt: de met klei besmeurde oesterparels van het Zeeuwse boutiquefestival Vestrock (2 t/m 4 juni)


6 mei 2017

Tegen de contouren van onze Zeeuwse landsgrenzen ligt het prachtige vestigingsstadje Hulst, waar al jaren het kleinschalige festival Vestrock wordt georganiseerd. In deze idyllische eilandomgeving is het dit jaar opnieuw raak tijdens het eerste weekend van juni: want dan komt er nationaal en internationaal talent samen om bezoekers te verrassen: dat gaat van beeldschone liedjes tot stampende krautrock en duistere postpunk. 

Vestrock is een boutiquefestival ‘waar je de liefde vindt en de vriendschap viert’. Een weekend lang genieten muziekliefhebbers niet alleen van allerlei toffe live-artiesten, maar ook van speciaalbiertjes en het diverse aanbod aan gerechten dat met liefde bereid is. Dan hebben we het nog niet eens over gehad over het aanbod op het gebied van theater, lezingen (o.a. Dimitri Verhulst) en het complete kinderprogramma Vestrock Junior. Of het university-programma: waar prof. Katrien Kolenberg, dr. Pieter Thijssen en prof. Karel van Acoleyen komen vertellen over een ‘kosmisch orkest’, virtual reality en survivaltips geven voor tijdreizigers.

Er is overdag genoeg te doen om ’s avonds weer terug te kruipen van het festivaleiland naar de buitenvest van Hulst. Wat onze absolute muzikale aanraders zijn naast andere ook-de-moeite-zijnde-bands als Warhaus, Close Talker en Swedish Death Candy? Dat lees je hieronder!

Whispering Sons
De eerste EP Endless Party kwam officieel uit in december 2015, maar werd in 2016 al opnieuw uitgebracht wegens de goede ontvangst. De band liet het er niet bij zitten en won datzelfde jaar ook nog eens Humo’s Rock Rally: de meest prestigieuze muzikale talentprijs van België. De postpunkers die schuil gaan onder de naam Whispering Sons komen namelijk uit ons gezellige buurland en staan 2 juni in het nabijgelegen Hulst. De band sleurt de bezoekers mee in een onheilspellend bos vol donkere gitaarmuren en stroboscopische synths. De vergelijking met Joy Division is al snel gemaakt, liefhebbers daarvan zitten in ieder geval goed bij Whispering Sons.

 

Eefje de Visser
Niet zo lang geleden stond ze nog in Carré en op 3 juni staat Eefje de Visser gewoon lekker in Zeeland. Wat dat betreft is De Visser zeker een juweeltje op de line-up: in Nederland speelt De Visser al jaren op de mooiste podia en festivals van ons land, ook in België rijgt ze de ene na de andere mooie show aan haar tour-CV. Onlangs bracht ze nog een nieuw nummer genaamd Pi uit, voor jeugdserie Het Klokhuis. Wat ze allemaal tijdens Vestrock gaat spelen is nog spannend, maar er zal vast wel wat nieuw werk bij zitten. Al is dat eerdere werk ook fenomenaal, eerder schreven we daar al over: “Eefjes muziek is zo intens intiem, knus en vertrouwd, dat de rillingen door je lijf heen gieren en tintelend resoneren met haar tokkelende gitaar, de overweldigende synths en haar zang die naar binnen schiet als een vurig verloren gewaande liefde die licht schijnt op duistere plekken.”

 

The Graveltones
Veel blues en een hoop rock-‘n-roll is het eerste weekend van juni te vinden in de vorm van The Graveltones. Het duo is inmiddels alweer een aantal jaartjes bezig en voelen elkaar tot in de puntjes aan. Voorbeeldje: de livevideo van World On A String, dat de band twee jaartjes geleden speelde. Een beetje John Bonham in de drums, wat Jack White in de gitaren en een doorleefde stem om het dicht te smeren: niets meer aan doen zeggen wij. En wat veel Australische bands op een of andere manier hebben, heeft The Graveltones zeker ook: zo’n heel vuig en smerig randje dat over alles heen ligt. Doe daar nog een dot gezichtshaar, dikke Royal Blood-achtige riffs en wat muzikale gekheid van Captain Beefheart bij en je zit helemaal geramd op de vrijdag.

 


WHITE
Door NME werd WHITE al ‘the most exciting Scottish band right now’ genoemd en door ons al eens de makers van ‘misschien wel het beste debuut van het jaar‘. Het Schotse vijftal WHITE is namelijk een stuk kleurrijker dan zijn naam doet vermoeden. Het kwintet maakt experimentele pop en volgt met zijn dansbare discopunk in de voetsporen van LCD Soundsystem en stadsgenoten Franz Ferdinand. Na die kekke indierock-EP Cuts That Don’t Bleed, heeft de band net zijn debuutalbum One Night Stand Forever uitgebracht. Liefhebbers van Talking Heads en Bowie: luister deze plaat en check de band ook vooral live!

 

Joep Beving
De klassieke wereld moet niet veel hebben van Joep Beving, de popwereld des te meer! De Amsterdamse pianist was voornamelijk betrokken bij reclames en moest door vrienden worden overgehaald om zijn composities als albums uit te brengen. Hij debuteerde in 2015 met Solipsism, dat hij ’s nachts in de keuken opnam als vrouw en kinderen sliepen en in eigen beheer uitbracht. Dit jaar brak Beving compleet door met Prehension. De plaat behaalde sensationele streamingcijfers en plaatste Beving in een ademteug met moderne pianopingelaars als Nils Frahm. Beving noemt zichzelf een beperkte pianist, maar met simpele akkoordenschema in de linker- en een even magische als minimalistische melodie in de rechterhand, heeft de Amsterdammer goud in beide handen.

 

Otherkin
Een otherkin is een persoon die zichzelf beschouwt als een reïncarnatie van een mythisch wezen, zoals een elf, vampier of draak. Wat dat precies te maken heeft met de Ierse band die onder die naam op Vestrock speelt? Niet zo veel, behalve dan dat de band bestaat uit muzikale beesten! Met hun ruige rock-‘n-roll heeft het viertal uit Dublin in korte tijd vele potten gebroken. De bandfoto van de jonge honden doet denken aan die van de vroege Libertines en hoewel Ierland officieel gezien geen onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, heeft Otherkin dezelfde Britse branie. Wat de piepjonge posterboys ook delen met Pete Doherty en de zijnen: ze zijn verdacht goed in het schrijven van verslavende liedjes.

 

WEBSITE VESTROCK | FACEBOOK-EVENT | TICKETS