Live

TDI TIPT: de beste beats, melancholische deep house, future soul en afro-boogie tijdens CATCH (24 maart, TivoliVredenburg)


20 februari 2018

CATCH
TivoliVredenburg
Zaterdag 24 maart 2018

De vooruitstrevende muziekliefhebber onder ons kijkt al een tijdje uit naar de vierde editie van CATCH. Want oeh-la-la: het is weer een editie om je vingers bij af te likken. The Daily Indie is er ook bij op 24 maart in TivoliVredenburg en gaat al cherry pickend door het programma. 

Fatima Yamaha (live), Dekmantel Soundsytem, Colin Benders, Ryan Hemsworth en Lorenzo Senni: ze zijn er in Utrecht allemaal bij als TivoliVredenburg wordt omgedoopt tot een bruisend bad waar allerlei vooruitstrevende muzikanten en muziekstromingen aan elkaar worden geknoopt.

CATCH 2018
CATCH is typisch zo’n festival waar je met openvallende mond naar eerder geprogrammeerde namen kijkt: Sampha, Kaytranada, Mura Masa, Kindness, Purity Ring, LA Priest, Nosaj Thing, Nils Frahm, Movement, Floating Points, SBTRKT en Mount Kimbie stonden er. En ja, dat is nogal een rijtje. Daarom willen we je even meegeven: mis het nou niet! Hieronder geven we je onze must sees voor het festival en duiken we dieper in een aantal acts, want er is genoeg te ontdekken.

George FitzGerald
Een van de rising stars van de avond: George FitzGerald. In januari zagen we hem nog schitteren op Eurosonic, inmiddels maakt hij zich op voor de release van zijn tweede album All That Must Be, dat 9 maart verschijnt. Op zijn oude werk gaan we nog steeds hard (<3 Full Circle), maar in Utrecht komt hij niet alleen zijn nieuwe werk presenteren, hij presenteert het ook op een nieuwe manier. Namelijk met een dikke livebezetting, wat FitzGerald sinds afgelopen najaar live doet.

De muziek van de in Berlijn gevestigde Brit wordt daardoor nog net even iets vetter en zijn geluid breder, dieper en intenser. Oh boy: dat wordt dik! En om echt alles te weten te komen over GF, houd onze site in de gaten voor een interview met de muzikant.

 

Arp Frique
Ook liefhebbers van William Onyeabor en Fela Kuti zitten er warmpjes bij tijdens CATCH. De kleurrijkste sensatie van dit moment is zonder twijfel Arp Frique! Een achtkoppig collectief uit Rotterdam dat je compleet overrompeld met songs, sounds en energie. Er wordt zoveel geswingd op het podium, je hebt geen idee waar je moet kijken! Frontman Niels Nieuborg (ook de chef van REC.), bracht een afro- en discoboogie band bij elkaar met invloeden uit Marokko, Kaapverdië, Suriname, Curaçao en India.

Een tijdje terug zagen we de band nog in actie tijdens Noorderslag, waar onze recensent opmerkte: “Ja, het is Afrikaanse en Caribische muziek, maar dankzij het toevoegen van flinke scheuten electronica en technische hoogstaande jazz is dit ook voor iedere indieliefhebber met een brede blik goed te pruimen.” Check het maar eens hieronder, dat wordt een tropisch dansfeestje in TivoliVredenburg, dat volgens de oprichter zou moeten klinken als een ‘zwoele en zweterig nachtclub in Paramaribo, halverwege de jaren zeventig’.

 

Nuno Dos Santos
Je kunt hem de afgelopen jaren op allerlei plekken tegen het lijf zijn gelopen, zowel fysiek als in een uit zijn geest gesproten idee. Dos Santos is of was namelijk niet alleen een resident in Club 11 en Trouw, maar heeft ook zijn label plus clubavond in TivoliVredenburg Something Happening Somewhere en produceert ook veel begaafde en bevriende muzikanten.

Misschien heb je hem nog tijdens Grasnapolsky, Wildeburg, BKS of ITGWO gezien, tijdens CATCH is de in Lissabon geboren Nuno Dos Santos er weer bij. De DJ mengt achter zijn draaitafels deep house met vreedzame techno en vertelt hele verhalen tijdens zijn hypnotiserende livesets die je langzaam uit jezelf doen treden.

De laatste EP Trigonometry Of Love van de muziekjunkie is een dikke aanrader, net als zijn China Queen EP met Falco Benz. Relax en verlies jezelf in de continue beats, terwijl je helemaal verscheurd door de fragmentarische en knisperende sounds en geluidspatroontjes.

Fun fact: we hebben gelezen dat Nuno 25 maart jarig is, dubbel feest!

 

Snakehips
In het bovenste rijtje van de line-up zien we niet alleen Fatima Yamaha en Bicep, maar ook het Londense duo Snakehips. Synthpop, house, R&B en hiphop: Oliver Lee en James Carter zijn van alle markten thuis, werken samen met artiesten als Joey Badass, Anderson .Paak, The Weeknd, MØ en Chance The Rapper. Het tweetal is alweer een paar jaartjes bezig, maar met elke single en remix uitgegroeid tot een van de grotere acts in het circuit. De hypnotische en met trap doorspekte songs van de Britten brachten ze over de hele wereld en op 24 maart naar Utrecht. Check hieronder Forever (Pt. II)

 

Ceephax Acid Crew 
Bij de eerste luisterbeurt van Ceephax Acid Crew heb je het gevoel dat je door een soort vreemd wormhole bent gevallen. Andy Jenkinson maakt al meer dan twintig jaar muziek die prachtig omschreven wordt als een rough-and-ready junkyard version of drum & bass, techno, acid house en gabber. Wat het ook is: het is intens.

Jenkinson is overigens de broer van Squarepusher (Thomas), met wie hij ook weleens een samenwerking op wil zetten. Maar dat vergeet je allemaal in the heat of the moment als Ceephax achter zijn spaceship aan apparatuur staat te schuiven, te draaien en te tappen. Verwacht veel onmogelijke kleuren en extatische gevoelens.

 

Wantigga
We sluiten onze tips af met de smaakmakende Wantigga, de Nederlandse producer en multi-instrumentalist Jonathan Tan. Zijn grote liefde voor muziek begon bij de spirituele kracht van jazz en gospelmuziek en breidde zich verder uit naar hiphop en elektronische muziek. Naam maakte hij in de rapgroep FATA, maar de uit Deventer afkomstige muzikant stippelt nu vooral zijn eigen muzikale paden uit. Door de kleurrijke muziek van Wantigga hoor je zijn brede, muzikale smaak  en tegelijkertijd de future R&B en soul die de mix zo interessant maakt.

Als je nog wat meer over de achtergrond van Tan wilt weten, dan raden we je dit interview met Thump aan. Op live-gebied maakte hij eerder al indruk op Pitch, met zijn EP Pillow Talk stootte hij door bij een groter publiek en bracht vorige week nog een nieuwe single Meditation uit. Waar hij zich eerder door namen als Flying Lotus en Hudson Mohawke liet inspireren, verschijnt er op 30 maart de nieuwe EP Suddenly Everything. Dikke kans dat hij dus tijdens CATCH zijn nieuwe invloeden en muzikale vondsten gaat laten horen in TivoliVredenburg.


 

WEBSITE TIVOLIVREDENBURG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS