New Music

TDI Radar: Zophieq., bijzonder gestileerde indietronica achter een zweem van mysterie


1 juli 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan de Rotterdamse elektronica-producer Zophieq., die verscholen gaat achter een zweem van mysterie.

Wie of wat is Zophieq.?
Ja, dat is de million dollar question. Normaliter zijn we bij The Daily Indie wel goed ingevoerd, maar toen de naam Zophieq. ineens regelmatig opdook in onze mailbox, hadden we geen idee wie er achter deze stijlvolle downtempo indietronica zit. Zophieq. wil namelijk alleen over zichzelf kwijt dat het hier een producer, songwriter en vocalist uit Rotterdam betreft, de rest van zijn of haar identiteit gaat schuil achter een zorgvuldig gecultiveerde zweem van mysterie. Zelf zegt de artiest erover: “Ik geloof in fases. En ben daarom anoniem. Zo ben ik vrij om in iedere fase een nieuwe identiteit aan te nemen en is er geen beperking in creativiteit.” We durven te beweren dat we inmiddels wel een idee hebben, maar wanneer iemand zoveel moeite doet om een kloppend plaatje te creëren, wie zijn wij dan om aan die stoelpoten te gaan zagen?

Duidelijk is wel dat muziek en stijl bij Zophieq. hand in hand gaan. Dat zie je niet alleen aan het gestileerde puntje achter de naam en de artwork van illustrator Esther Malaparte. De drie tracks die tot nu toe verschenen, Bad Traveller, Dangerous en de meest recente Lust, worden gepresenteerd als drieluik van bijzonder arty videoclips, die het verhaal vertellen van ontsnappen uit een slechte relatie. Elk nummer representeert een deel van het proces: vechten, bevriezen en vluchten: “Ik wilde weg uit een stressvolle situatie en stuitte op heel veel weerstand. Ik wilde mijn relatie verbreken en ik wist niet hoe ik het hem dat duidelijk moest maken. Totdat een vriend tegen me zei: ‘Als je wilt dat hij jou begrijpt, moet je het op verschillende manieren proberen te vertellen.’ En dat deed ik – ik vocht. Ik bevroor. Ik vluchtte.”

Voor fans van:
Daughter, FKA Twigs en James Blake.

Fun fact:
“Voordat ik ga slapen heb ik heel vaak de slappe lach. HEFTIGE slappe lach. Zo eentje die niet wil eindigen totdat je ribben pijn doen en de tranen over je wangen rollen.”

Voor in je playlist:
De meest recente track Lust begint met een knijpende, ingehouden spanning, tot Zophieq. tekstueel de handdoek van de boven beschreven relatie in de ring gooit: ‘I don’t want to run anymore, I don’t want to walk in circles‘. In de climax zien we in de bijbehorende videoclip van Maikel Hennipman en Berry de Groot hoe actrice Margaux Saverys haar kleding losgooit en in de wijde wereld rent, althans, dat suggereert de retro chroma key achter haar.

Steuntje in de rug
Voor iemand die zo verscholen gaat achter mysterie als Zophieq., laat de artiest bijzonder vaak van zich horen via diverse socials. Naar eigen zeggen is de beste steun dan ook om even op ‘volgen’ te klikken op YouTube, Spotify of Instagram. In aanvulling op het drieluik dat nu te beluisteren is, verschijnt binnenkort nog een B-side. En daarna is het tijd voor een nieuw thema. Of misschien wel helemaal een nieuwe naam. Wie zal het zeggen.