TDI Tipt

TDI Radar: Pottery moet het niet langer alleen van een uitstekende live-reputatie hebben


26 februari 2019

Vanaf vandaag stellen we je elke week voor aan een bandje dat je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Onze radar draait weer op volle toeren en deze week viel ons oog – of oor want het gaat uiteindelijk om muziek – op de Canadese band Pottery.

Achtergrond: In Montreal, op Toronto na de grootste stad van Canada, vinden we de thuisbasis van Pottery. De band maakt ietwat psychedelische garage-punk die doet denken aan country with a kick. De band moest het lang hebben van zijn live-reputatie, eentje om U tegen te zeggen trouwens. Inmiddels is de band in eigen land allang geen onbekende meer, zo speelde Pottery al op M pour Montreal en stond hij in het voorprogramma van Oh Sees en Parquet Courts.

In november zag de eerste single Hank Williams – niet te verwarren met de countryzanger – het levenslicht en sinds gisteren kunnen we ook genieten van Lady Solinas. Voor wie een reisje naar Canada er niet meteen in zit hebben we echter goed nieuws, want in mei verschijnt dan eindelijk het debuutalbum.


Samengevat: het verleden als inspiratiebron voor een eclectische sound

Weetje: het album werd in 2017 in twee dagen opgenomen.

Eentje voor de playlist:Lady Solinas is pas net verschenen en nu al een nummer om in de repeat-modus te gooien. Het nummer is een satire en gebaseerd op Valerie Solanas, de radicale feministe die in 1968 Andy Warhol neerschoot. Solanas schreef ooit een essay waarin ze pleitte voor een samenleving uitsluitend bestaande uit vrouwen.

So make a quick decision. A killer or a feminist. De inspiratie voor het nummer wordt absoluut niet achter stoelen of banken verscholen. Tekstueel krijgen we een nummer om even bij stil te staan, maar muzikaal gezien is dat vrijwel onmogelijk. Er hoort gedanst te worden op Lady Solinas en dat hoef je ons natuurlijk maar een keer te zeggen.

Voor fans van: Het is moeilijk om vergelijkbare artiesten te vinden omdat de band zo’n mix aan stijlen verweefd tot een fijn geheel. Als we er dan toch een paar moeten noemen, zetten we Pottery graag in het rijtje met Josef K en DEVO.

In je agenda: op 10 mei brengt de band zijn debuutalbum uit en diezelfde maand zijn ze te zien in Paradiso tijdens London Calling Festival (24 – 25 mei).