TDI Tipt

Le Villejuif Underground over mysterieuze Chinese vrouwen en de Parijse banlieues in Eindhoven


15 februari 2019

Le Villejuif Underground
Zaterdag 9 maart


De lekker quirky en gestoord louche indierock van Le Villejuif Underground was begin dit jaar al te horen op Eurosonic, eerder stond de band op Rock en Seine (2017) en Dour Festival (2018). Op 9 maart staat Le Villejuif Underground in Altstadt te Eindhoven om te laten zien waarom de band zuidelijker zo goed op wordt gepakt. Wij doken wat dieper in de band, zochten uit wie deze gasten zijn en wat ze in 2016 in China(!) deden.

Nog niets te doen op 9 maart en fan van bands als Fat White Family? Lees dan even verder want wij mogen twee kaartjes weggeven voor Le Villejuif Underground in Eindhoven. Onderaan het artikel vind je wat je moet doen om kans te maken!

Le Villejuif Underground begon in 2015 als backing-band bij de Australische dichter Nathan Roche. Roche woonde in Villejuif, een gemeente in de banlieue van de Franse hoofdstad. In Adam, Thomas en Antonio vond de Australische muzikant geschikte kompanen voor Nathan Roche & The Villejuif Underground. Al snel werd de hiërarchie verworpen en ging de band verder onder de naam Le Villejuif Underground.

Anno 2019 woont de band echter niet langer samen in een huis in Villejuif. Een overstroming maakte het huis onbewoonbaar en sindsdien wonen de bandleden verspreid over het hele land. Roche vond zijn geluk in de zuidelijke stad Marseille, terwijl toetsenist Antonio terugkeerde naar Bretagne.

Wuhan Girl?
Het debuutalbum Le Villejuif Underground had het levenslicht nog niet gezien, toen de band een fikse tour in China aangeboden kreeg. Het moet niet gekker worden, opeens stond de band op een festival tussen diverse lokale sterren voor duizenden Chinezen. De band haalde duidelijk inspiratie uit zijn avontuur. Wie de mysterieuze Wuhan Girl is, weten we nog steeds niet. Maar ze liet daar in het verre Oosten duidelijk wel genoeg indruk na, om op het tweede album van de Franse band te verschijnen.

In juni 2016, een jaar na de allereerste gig van Le Villejuif Underground in L’Olympic Café, verscheen het zelfgetitelde debuutalbum. Na shows in donkere kroegen en vuile zalen in Parijs, stond de band in 2017 ineens al op op Rock en Seine. Inmiddels zijn de jongens dan ook geen onbekenden meer in Frankrijk en na hun passage op Eurosonic Noorderslag vorige maand zou ook in Nederland het balletje wel eens aan het rollen kunnen gaan.

When Will The Flies In Deauville Drop?
Op 1 februari verscheen het tweede album van de Franse band die we voor het gemak maar niet in een genre-hokje zullen duwen. Naast Wuhan Girl, razen ook de tien andere nummers in sneltempo van veertig minuten aan ons voorbij.

Wat is de link tussen backpackers, een spookkasteel en John Forbes? Naast het feit dat ze allemaal figureren op het album van Le Villejuif Underground zijn, weten we het niet zo goed. We proberen grip te krijgen op deze liefdesverhalen, die op poëtische manier verpakt worden in de praatzang van Roche. Het lijkt een utopische gedachte. En misschien hoeft dat ook niet, dat we alles begrijpen.

Al lijkt het wel duidelijk waar Bataclan over gaat. ‘This is not a song for the Bataclan but I can’t stand a man with blood on his hands. What are you people doing here tonight’, zingt Roche die op deze manier ook een maatschappelijk thema weet aan te snijden. When Will The Flies In Deauville Drop is een uitdaging, maar ook een album waar we maar al te graag even voor gaan zitten.


Kaartjes winnen?
Op 9 maart komt Le Villejuif Underground naar Eindhoven. Wil jij 2 kaartjes winnen voor deze show in Altstadt Eindhoven? Mail ons dan vóór 7 maart via ricardo@thedailyindie.nl en laat ons weten waarom jij hier absoluut bij wilt zijn.


WEBSITE EFFENAAR | FACEBOOK EVENT