New Music

TDI Radar: oude Klaxons-toetsenist James Righton is nog lang niet klaar met ons


22 januari 2020

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een band die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Vandaag stellen we je voor aan James Righton en zijn nieuwste soloproject genaamd: James Righton.

Wie is James Righton?
De tijdlijn van James Righton is erg indrukwekkend en bijna net zo theatraal als zijn nieuwste muziekvideo. Zijn verhaal gaat als volgt: een doodgewone, jonge performer en muziekleraar besluit samen met twee vrienden te focussen op het maken van muziek. Ze richten samen de turbulente band Klaxons op en Righton leert een heel decennium lang wat het betekent om een succesvolle rockster te zijn. Zo succesvol zelfs dat hij zomaar op een diner Keira Knightley tegenkomt en met haar trouwt. Na de bruiloft brengt hij nog even zijn eerste soloproject Shock Machine uit, waar overigens net als bij Klaxons geen touw aan vast te knopen is. Tussendoor doet hij de compositie voor meerdere grote films, waaronder de highly underrated queer-flick Benjamin en een paar maanden geleden dropt hij ook nog eens twee nieuwe singles onder zijn eigen naam.

De roem van Klaxons was zeker niet kortdurend, maar Righton heeft blijkbaar nog heel wat uit zijn – in manchetknopen gestoken – mouwen te schudden. Weg is die jongensachtige energie, de biebercut en de strakke spijkerbroek van zijn rocker-tijdperk. Righton gaat nu voor kleur-gecoördineerde pakken, achterover gekamd haar en geraffineerde nummers die hallucinogene en rustgevende gevoelens opwekken.

Voor fans van:
The Beatles, Real Estate, Tame Impala.

Fun Fact:
Het was beter geweest als ik het grote hij-kwam-keira-knightley-tegen-op-een-diner-en-trouwde-met-haar-verhaal had bewaard voor deze categorie. Want als dat geen fun fact is! Maar helaas, ik heb dat nu al gebruikt in mijn James Righton-genesis hierboven. Gemiste kans. Maar goed, ze wonen dus samen in Islington.

Voor je playlist:
Ik heb altijd erg veel lol gehad met luisteren naar Klaxons en het contrast tussen de twee acts maakt deze nieuwe en geraffineerde Righton extra leuk. Vooral omdat hij zichzelf niet al te serieus lijkt te nemen. Je kon hem in de muziekvideo voor The Performer die hierboven staat al los zien gaan met ouderwetse piano-riedeltjes en zijn dramatische dansmoves. Maar ik kon het niet laten om zijn andere single Devil is Loose hier extra aan te raden. Dit nummer pakt misschien niet heel uitbundig en direct je aandacht, maar neem er de tijd voor en het zal een sluipende indruk op je achterlaten.

Voor je agenda:
Je kunt James Righton in al zijn glorie bekijken op Motel Mozaique van 16 tot en met 18 april in Rotterdam!