New Music

In première: omdat je dingen anders had willen doen, Eliën reflecteert met ALL over een bijzondere reis


23 januari 2020

Eliën brengt vandaag via ons de gloednieuwe EP ALL (Moon) uit, waarmee we de ‘Engelse première’ van de plaat hebben gekregen. SONNE en AARDE staan namelijk later op het programma voor deze drietalige release…!

Eliën is de artiestennaam van Élénie Wagner, een Nederlandse muzikante en theatermaakster. Opgroeiend in een kleine plaats in Duitsland, studeerde ze uiteindelijk af aan ArtEZ Arnhem en nu is het tijd om haar debuut te maken. Met een stapel dromerige liedjes, mistige synths en drums die bij elkaar weg lijken te echoën in een lange tunnel.

Eliën schreef tijdens een 14.000 kilometer lange reis een album vol theatrale pop, brengt het als een drietalige EP uit en zit boordevol plannen voor het nieuwe jaar, waaronder optredens met het Noord Nederlands Orkest. Daar wilden wij meer over weten en daarom legden wij Wagner een aantal vragen voor.

Voor de mensen die Eliën nog niet (zo goed) kennen: wat moeten onze lezers allemaal weten over jullie?
“Eliën maakt genre-vervagende popmuziek. Eliën brengt rauwe poëzie in verschillende talen. Eliën is het buitenaardse alter ego van singer-songwriter Élénie Wagner. Eliën is het liefdeskindje van kunstenaarscollectief ZUHAUSE.”

Kun je ons meer vertellen over het ontstaan van het album?
“Samen met mijn collectief ZUHAUSE reisden wij in 2019 drie maanden door Europa in een gele camper genaamd UFO. Van het Peloponnesos schiereiland in het zuiden van Griekenland tot het noordelijkste puntje van Lapland zochten wij naar mensen, die anders leven dan wij. Wij bezochten kunstenaars, politici, boeren, activisten, immigranten en oer-inwoners dwars door Europa. En terwijl wij 14.000 kilometers aflegden, schreef ik twaalf nummers. Geïnspireerd op alle ontmoetingen. Als ode aan alle aliens van Europa. De uitkomst is mijn album met de titel: ALL. En die titel zegt het al: In het Engels: Alles. In het Duits: Heelal. En nog leuk om te vermelden: in 2021 zal er overigens een documentaire over de reis uitkomen, gemaakt door ZUHAUSE collega Davey.”

Wat wil je met deze releases vertellen, wat betekenen ze voor jou?
“We releasen de plaat in de vorm van drie EP’s in drie talen, die samen het hele album vormen. Vandaag releasen we de Engelse EP (MOON) met onder meer de single Levitation. Op 7 februari komt de Duitse EP (SONNE) en 21 februari de Nederlandse EP (AARDE) uit. Ik schreef dit specifieke nummer Levitation in Jurmala, Letland. Wij belandden met onze camper op een terrein van een man, die een alternatief dorp aan het bouwen was. Met overdekte vlotten op het water en verstopte boomhutten. De single is een persoonlijke reflectie op onze reis. Het is een liefdeslied dat uiting geeft aan het piekeren: dat je dingen anders had willen doen. Dat je meer had willen genieten. Dat je minder onrust had willen voelen. We leefden drie maanden dicht op elkaar in een klein busje, zagen indrukwekkende leefomstandigheden en trotseerden de vrieskou in Lapland, zonder verwarming. De impact, die de reis had, was groter dan ik had verwacht. Reizen met een roestige UFO is soms pittig.”

Over de video: hoe is deze tot stand gekomen? 
“Met heel veel guerilla spirit! Davey, mijn vriend en de filmmaker van ons collectief en ik besloten in december spontaan om deze clip in twee dagen te gaan maken. We spraken veel over de reis en toen ontstond zijn idee, om de reisbeelden van Europa te combineren met een artistiek concept, waarin iemand zijn herinneringen doelloos een plekje probeert te geven. Davey is van oorsprong danser. We hebben dit hele ding met z’n tweeën gemaakt op de zolder van onze repetitiestudio. Van het concept en de decorbouw tot aan het filmen en het spelen. De gehele edit en de afwerking ligt in handen van Davey, die overigens al mijn videoclips maakt.”

Het is 2020: wat zijn de plannen voor dit jaar met de band?
“Op 25 januari 2020 landt Eliën op de aarde. Samen met mijn band en het Noord Nederlands Orkest spelen wij een aantal concerten, waarvan overmorgen de officiele albumrelease in het Grand Theatre Groningen. Daarnaast staan er al wat leuke festivals op de planning. We hopen dat de landing van Eliën een wereldwijde impact zal hebben. Dit gebeurt immers niet dagelijks. En we komen in vrede.”