New Music

TDI Radar: ontdek Skirts, slaapkamerpop op een hoog en verrukkelijk dromerig niveau


28 juli 2021

Onze radar draait op volle toeren en elke week presenteren we je een act die je hoogstwaarschijnlijk nog niet kent. What a shame! Deze week laten we je kennismaken met Skirts, het lofi-project van Alex Montenegro waarmee ze deze vrijdag een gloednieuw album uitbrengt.

Wie of wat is Skirts?
De noemer ‘slaapkamerpop’ is nooit ver weg bij liedjes vol wazige vocalen, mistige gitaarlijnen, die opgloeien onder het stof en allerlei gruizigs dat op de achtergrond zweeft. Eenvoudige liedjes zonder opsmuk, je valt er zo in en je zoemt zachtjes mee op het tempo van de ronddraaiende wieltjes van een cassettedeck waarmee alles opgenomen lijkt te zijn. Deze jonge singer-songwriter uit Dallas bouwt al een aantal jaren rustig aan deze met grijstinten gevulde wereld. Eerder deed ze dat met met de EP Almost Touching uit 2018, en nu zet ze een flinke stap met de nieuwe plaat Great Big Wild Oak.

De tot nu toe uitgebrachte singles van het album klinken zoals de hoes voelt als je ernaar kijkt: open, groen en ademend, terwijl je zintuigen zich volzuigen met het plezier dat zulke vrijheid geeft. Montenegro nam deze foto overigens zelf tijdens een hike, omdat dit kleine tafereel voor haar ogen er “zo magisch uitzag”. De zomer, met al zijn warmte, frisheid, vrije dagen en een koel buitenlands meer met bergzicht als ultiem genot. Midden in de wereld, even los van de wereld. De singles Always, True en Swim kringelen als idyllische cirkels om de luisteraar heen met de glinsterende lapsteel-partijen en wegspringende noten die op een vergeten piano ingespeeld zijn. Al snel dwalen je gedachten af en verdwijnt elke vorm van toekomst of geschiedenis.

Voor fans van:
Big Thief, (Sandy) Alex G en Haley Henderickx.

Fun fact:
Montenegro groeide op in de buitenwijken van Dallas, met een vader die DJ was en haar al platen leerde draaien voordat ze een volledige zin uit haar mond kon laten rollen. Opgroeiend met disco uit de jaren zeventig werd ze als kind onvermoed geïnspireerd door de film School Of Rock, om vervolgens met een gitaar aan de haal te gaan. Dankzij Tumblr daalde ze af in een spannend en onbekend indierock-universum, waar ze de DIY-liedjes en -mentaliteit van Flatsound tegen het lijf liep. “Hé, zo kan het dus ook”, dacht ze. Hoe je van het zien van een hysterische Jack Black-film ineens op een Nederland muziekblog terechtkomt. Het kan gek lopen…!

Voor in je playlist:
Het nummer Always is het liedje dat ons de wereld van Skirts binnentrok en het duurt niet lang voordat je begrijpt waar we het over hebben. Heel zachtjes gilt er van alles in de achtergrond, de muziek komt vanuit de verte stapvoets op je af en de verlossende tokkel in het refrein sleurt je onverwachts mee naar een muzikale bestemming die voelt als thuiskomen. De muziek van Skirts klinkt zwaar, maar tegelijkertijd vederlicht. Over het nummer vertelt Montenegro zelf: “Het herinnert mij aan het rijden door de stad, als je ’s avonds laat voor een stoplicht staat en diep in gedachten verzonken bent.”

Steuntje in de rug:
Het nieuwe album van Skirts komt 30 juli uit en is te bestellen via Double Double Whammy, het zeer smaakvolle label dat haar getekend heeft na het horen van Montenegro’s nieuwste liedjes.